Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 03:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 makro zdjęcia (owady) 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 17 maja 2005, 10:47
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Post makro zdjęcia (owady)
Jaki aparat cyfrowy miałby tą opcje (na tylę dobrą by czuć sie zadowolony)? do 1200 zł Z pozdrowieniami: AG


wtorek, 17 maja 2005, 12:17
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 17 maja 2005, 13:12
Posty: 3
Post 
Myśle, że woele aparatów ma opcję tą.
J :D a mam SONY DSC-T1 i bardzo dużo wykonałem zdjęć makro i są .. bezbłędne !! Co do ceny no to SONY jest dość drogi, choć w ciągu miesiąca spadł z 1999 do 1499 , ale można na Allegro kupić za 1200 !
Pozdrawiam :roll:

_________________
Jestem ...


wtorek, 17 maja 2005, 13:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Kup sobie aparat z porządną optyką, robiący dobre foty, a makro, szczególnie owadów i tak najlepiej wykonywać z soczewkami close-up

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


wtorek, 17 maja 2005, 15:49
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 21:44
Posty: 10
Post 
Proponuje OLYMPUSA 7XX wybierz model wg swojego uznania!


wtorek, 17 maja 2005, 21:20
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Kup Olka, Minoltę (rewelacyjne makro), Canona... Cokolwiek.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 18 maja 2005, 00:37
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
Ja mam Minolte z10 i makro robi swietnie


środa, 18 maja 2005, 09:42
Zobacz profil
Post 
Np. Olek C-760 +konwerter Raynox DCR-150 albo 250.
Nie sugeruj się z ilu cm aparat robi makro bo potem się okaże że miało być od 1cm a wszystkie owady ci uciekną oprócz gąsienic i chrząszczy :mrgreen:
Z Raynoxem możesz usyskać bardzo dobra ostrość w całym kadrze,pięknie rozmyte tło i robić fotki z kilkunastu cm z dużą skalą odwzorowania.


środa, 18 maja 2005, 14:48
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No jednak powszechnie wiadomo, że wszystkie konwertery pogarszają jakoś obrazu, tym bardziej ostrość. Lepiej kupić aparat wyższej klasy niż dokładać do konwertera. A najlepsze makro i tak robi się w pozycji tele, jakby ktoś nie wiedział...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 18 maja 2005, 14:59
Zobacz profil
Post 
polecam Olka 765 widzialem makro robione tym aparatem - piekna sprawa

u grosmana w tej cenie sie zmiescisz


środa, 18 maja 2005, 15:14
Post 
Za 200zł więcej nie dostanie się aparatu wyższej klasy.Conajwyżej moża dostać 1Mpx więcej.
Co do Raynoxa to zależy jakie kto powiększenia potrzebuje.
Jęsli komuś wystarczą kadry ok 70x 50 mm to może spokojnie robić fotki bez dodatkowych szkieł.Jeśli potrzebuje większe powiększenia to z Raynoxem można uzyskac kadry ok 20x15mm zależnie od aparatu.
Soczewki jednoelementowe można sobie darować.Szczególnie +10D.Ewentualnie jakieś achromatyczne max +4D.Niestety dobre np Nikon 6T to wydatek ok 300zł.


środa, 18 maja 2005, 15:20
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Przeman napisał(a):
Za 200zł więcej nie dostanie się aparatu wyższej klasy.Conajwyżej moża dostać 1Mpx więcej.


Za 200 zł to konwerter będzie tak tragiczny, że szkoda gadać. A twierdzenie, że zapewnia ostrość w całym kadrze potwierdza, że chyba nie masz o tym zielonego pojęcia.

Swoją drogą na forum był jeden temat o konwerterach założony przeze mnie, bo też chciałem sobie kupić. Wyszło na to, że JAKO TAKĄ jakość zapewniają Raynoxy od 500 zł w górę, a raczej powyżej 700 zł... Dlatego lepiej kupić lepszy aparat.

Odnośnie makro, to jest u nas ciekawy temat w tej sprawie: http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=3951 . Możecie tam zobaczyć co dają same aparaty, jak się sprawują z soczewkami i odwrotnie mocowanymi obiektywami.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 18 maja 2005, 16:30
Zobacz profil
Post 
Cytuj:
Wyszło na to, że JAKO TAKĄ jakość zapewniają Raynoxy od 500 zł w górę, a raczej powyżej 700 zł..
To mi wystarczy...

Jak znajde chwile to wrzuce fotki z soczewką i bez w trybie supermakro i tele.


środa, 18 maja 2005, 22:17

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
No wlasnie
Vendeur napisał(a):
Lepiej kupić aparat wyższej klasy niż dokładać do konwertera. A najlepsze makro i tak robi się w pozycji tele, jakby ktoś nie wiedział

Tylko jak ktos nie ma trybu tele to chyba trzeba by dokupic konwerter tele no nie?

Bo ja w swoim czegos takiego nie mam i nic mi nie pozostaje jak sobie taki konwerter dokupic.


czwartek, 19 maja 2005, 07:02
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Mylisz się... Lepiej sprzedać aparat i kupić lepszy z większym zoomem, bo tele zrobione z konwertera jest naprawdę tragicznej jakości. Naprawdę bardzo dużo o tym czytałem i chcę dobrze. Abyście nie wyrzucili pieniędzy w błoto. Nawet kupując konwerter do tele za powiedzmy 500 zł, jakość obrazu przy takim połączeniu, będzie niższa, niż z najtańszego aparatu z dużym zoomem, powiedzmy Minolty Z1 - wystarczy porównać. A sam aparat kosztuje niewiele więcej.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 19 maja 2005, 10:54
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 6 maja 2005, 12:58
Posty: 164
Post 
To ja bym poprosil o jakis linko gdzie sa moze zdjecia zrobione przez takowy konwerter, bo moze byc tak ze Ty jestes bardzo wymagajacy co do jakosci a dla takiego laika jak ja bedzie ona wystarczajaca, a aparat dopiero co w zasadzie kupilem i narazie nie spieszno mi do zmiany na inny itd.


czwartek, 19 maja 2005, 11:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL