Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 16:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Samsung Digimax V3 + underwater case WYSIADŁ 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 02:53
Posty: 5
Post Samsung Digimax V3 + underwater case WYSIADŁ
Cześć!

Ostatnio kupiłem okazyjnie urzywanego samsunga Digimax V3 razem z opakowaniem do fotografii podwodnej, w sumie jako wsparcie do eosa 300d. Cena była niska i udało mi się jeszcze stargowac więc stwierdziłem ze warto go wziąść, chociażby ze względu na możliwość kręcenia krótkich filmów i opcję dyktafony (których to funkcji 300d nie posiada) no i oczywiście opakowanie do fot. podwodnej, które raczej interesuje mnie jako sprzęt do fotografi podczas ulewy i innych ciężkich war. atm. Niestety dałem ciała, poniewaz jeszcze tego samego dnia, sprawdzając aparat siadły mi baterie, więc podłączyłem do niego zasilacz o podobnym natężeniu , ustawionny na 5v. Aparat włączzył się, pomigał 10 sekund no i bezpowrotnie zgasł. Sprawdziłem póżniej zasilacz no i okazało się że daje napięcie trochę wieksze od nominalnego (ok 7,5V). Rozkręciłem aparacik mając nadzieję że znajdę jakiś mały bezpiecznik , na wymianie którego się skończy problem, nieststy w ciągu kilku lat technika poszła tak do przodu, wszystko jest coraz mniejsze, (a ten samsung jest wyjatkowo mały) więc bezpiecznika (o ile w ogóle jest) nie zlokalizowałem, a nawet gdyby był nie byłbym w stanie sam go wymienić... Moje pytanie brzmi: czy ktoś orientuje się w elektronice takich aparatów żeby powiedzieć mi co mogłem spieprzyć i ILE MOŻE KOSZTOWAĆ NAPRAWA , bo w serwisach lubią doliczyć sobie sporo, zwłaszcza gdy usterka jest błaha...

Z góry dzięki za pomoc!!!

_________________
Nowy


środa, 4 stycznia 2006, 14:26
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
kajtek
1. Należy używać tylko zasilaczy stabilizowanych tzn takich które mają na wyjściu tyle voltów ile pisze niezależnie od wartości pobieranego prądu. Ty pewnie podłaczyłeś zasilacz niestabilizowany który składa się z transfrmatora i prostownika, który przy mniejszym poborze prądu daje zawsze wyższe napięcie. Dodatkowo o tym swiadczy możliwość zmiany napięcia wyjściowego przełacznikiem. Zasilacze stabilizowane zazwyczaj tego nie mają (mają jedno napięcie wyjściowe). Tyle teori ku przestrodze.
2. W aparacie mógł się uszkodzić stabilizator o ile w nim był. A tak właściwie to mógł paść każdy inny układ scalony.
3. W serwisie naprawa polega na wymianie całej elektroniki, ewentualnie płytek elektroniki jeśli w aparacie jest ich więcej niż jedna. Koszt pewnie porównywalny z ceną nowego aparatu.
4. Możesz poszukać jakiegoś serwisu, w którym pobawią się w wymianę pojedyńczych elementów elektroniki, ale pewnie 200, 300zł będzie cię to kosztowało.

Życzę powodzenia.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 4 stycznia 2006, 15:07
Zobacz profil

Dołączył: środa, 28 grudnia 2005, 02:53
Posty: 5
Post 
Cześć!
Wielkie dzięki za odpowiedź! Niestety 200zł to ja za niego dałem, no cóż popróbuje troche, jak się nie uda to będę to rozejrze się za tym samym urzywanym modelem do podwodnej osłony. Na błędach człowiek sie uczy... Pzdr.

_________________
Nowy


niedziela, 8 stycznia 2006, 16:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL