Witam.
Jeśli chcesz używać drukarki w domu to daruj sobie termotransfer, no chyba że masz mnóstwo kaski:)
(drukarki tego typu są strasznie drogie. np: Inscripta (13.000PLN)jest też Signature Z1 - 725PLN najtańsza, ale...taśmy (czarna, niebieska, czerwona, zielona)starczają na 200 płyt i każda kosztuje ponad 90zł!!!)Płyty też nie są tanie i nie łatwo dostępne.
Jeśli chodzi o atramentowe:
Piszesz, że chcesz drukować 200 plyt miesięcznie. Jest to bardzo mało jesli myslisz o drukarce tylko do tego przystosowanej.
Najtańsze:
Primera (Signature Z6 - sześciokolorowy nadruk)
czy
Rimage (480i) kosztują ponad 6.000PLN.
Tusze:
do Primera (czarny/ kolorowy CMY/photo cmb) odpowiednio: ok.220PLN/ok.220PLN/ok.240PLN
do Rimage (czarny/ kolorowy CMY/photo cmb ) odpowiednio: ok.300PLN/ok.300PLN/ok.290PLN
Jeśli chodzi o Rimage tusze wystarczają na ok 1000 płyt w odcieniach szarości, i na ok. 300 płyt full color.
Nie znam danych jesli chodzi o Primera, ale do tej drukwarki można dokupić urządzenie, które automatycznie podaje do nadrukowania i wyjmuje płytki już zadrukowane. ok.2.000PLN
I teraz dla domowych użytkownikow:
na moim przykładzie
Używam drukarki Canon Pixma IP8500 i jak do tej pory jestem z niej bardzo zadowolona.
Koszt to ok. 1.400PLN
8 tuszy (każdy kosztuje ok 40PLN, ale są zamienniki za ok 8 zł każdy

)
Na oryginalnych tuszach wydrukowałam ok. 500płyt (miesięcznie drukuję 700 - 1000płyt). Zamienniki wystarczają na tyle samo płyt - nie widać nawet różnicy w jakości.
Drukarka po kilku miesiącach zachowuje się tak samo jak po rozpakowaniu.
Modele IP są różne - ten jest najdroższy, ale mozna kupić o wiele tańszą IP4200 (ok. 420PLN)- także do płyt.
Są jeszcze drukarki Epson, ale w porównaniach górę bierze Canon.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie płyt:
Dostępny jest laminator do płyt: Primera Accent II - koszt ok 15.000PLN

+ taśma do laminatora (przezroczysta ok. 240PLN, lub z hologramem ok. 500PLN). Jedną taśmą można zalaminować 400 płyt.
Ale istnieje także spray "Protecting Spray" firmy Talens. Służy on do zabezpieczania rysunków oraz obrazów, ale świetnie się sprawdza przy zabezpieczaniu płyt.(forma lakieru)
Lakierowanie można tez zlecić firmie która ma odpowiednią maszynę (automat sito) ale kaszty od. 1.50 PLN za jedną płytkę przy nakładzie min. 100sztuk.
Więc polecam spray
Mam nadzieję, że Ci pomogłam
pozdrawiam
Elżbieta Zawada