Agnus78 napisał(a):
Wielkie dzięki za odpowiedź. Ale chyba zdecyduję się bardziej na 410 lub 510. Pytanie tylko czym tak naprawdę różnią się te aparaty od siebie oprócz stabilizacji i budowie zewnętrznej? Oba mają 10mpix matrycę.. A różnica w cenie między dual kitami obu aparatów to jakieś 800zł..
Matryca (LMOS) w E-410 i 510 jest faktycznie taka sama, ale:
1. Oprogramowanie wewnątrz puszki i elektronika (tak podejrzewam) zupełnie inne, co widać na produkowanych JPEGAch, jak i na RAWach. E-410 daje JPEGi bardziej kompaktowe czyli bardziej wyostrzone.
2. Na body E-510 jest więcej przycisków, co ułatwia sterowanie aparatem, w E-410 trzeba często zmieniać ustawienia w menu.
3. E-510 lepiej się trzyma w rękach.
Co do E-400, to ma on jeszcze w sobie 10mpix matrycę CCD Kodaka, co wg. mnie przekłada się na ładniejsze odwzorowanie kolorów i lepszą dynamikę. Ale ta matryca bardziej szumi na wyższych ISO czyli 800 i 1600. Z drugiej strony w twoich zastosowaniach używanie wysokich ISO jest minimalne - dlatego polecam E-400. Z drugiej strony funkcja LV jest barrrrdzo przydatna przy pracy na statywie, przy robieniu zdięć przedmiotom.
Agnus78 napisał(a):
O tym obiektywie makro nie pomyślałem. Tzn że tym kitowym, mniejszym nie zrobię dobrego makro? Przepraszam ża dyletanckie pytania - jestem przyzwyczajony do kompaktów i nie orientuję się zbytnio w temacie lustrzanek.
ZD14-42 tzw. prawdziwego macro nie zrobisz, bo jego skala odwzorowania to 1:5, a ZD35 macro ma skalę odwzorowania 1:1.
Ale to by miało znaczenie gdybyś robił fotki biżuterii (pierścionki) - większymi przedmiotami przy użyciu 14-42 spokojnie zapełnisz cały kadr.
W przypadku lustrzanek, chcąc robić macro trzeba kupować obiektywy z dedykacją do macro czyli takie ze skalą odwzrowania 1:1 lub 1:2
Agnus78 napisał(a):
Jakie wyposażenie typu "entry level" mógłbyś polecić? Jakieś dwie lampy z parasolkami? Czy powinny być zsynchornizowane z aparatem jakimś przewodem? Tak gdzieś wyczytałem. I oczywiście namiot bezcieniowy z dwiema lampkami. Też bym potrzebował namiar na coś taniego a jednocześnie nie najgorszego.
Jeśmasz kasę to do dużych przedmiotów (rower, narty, deska) potrzebne ci będzie:
1. tło lub tła (30zł za tło o szerokości 1,5m i długości 5m)
2. zestaw do mocowania tła (dwa statywy i poprzeczka - około 300zł zestaw)
3. lampy - najlepiej błyskowe, zestaw lampa błyskowa studyjna 180ws+statyw+parasolka to około 365zł - a potrebowałbyś najlepiej trzy takie zestawy
4. do tego kostka na aparat bo E-xxx nie wyjść do lamp studyjnych - około 40zł - alternatywnie lampy możesz wyzwalać fotocelami - lampy studyjne mają wbudowane fotocele.
Zamiast lamp błyskowych możez kupić świetłówki z temp. barwy 5500 - 6000K Zestaw o mocy 500W (swietłówki, oprawka, parasolka, statyw) to około 170zł
Do małych przedmiotów trzeba kupić namiot bezcieniowy, koszt około 70-100zł w zależności od wielkości. Do świecenia w namiot używasz tego samego oświetlenia co to wyżej. Dla taniości możesz w namiot świecić samymi lampami lub świetłowkami.
Jak masz jakieś lampy błyskowe aparatowe, to też tym możesz świecić, ale stayw (50-80zł), parasolki (20-50zł), uchwyt do lamp (50zł) trzeba kupić.
Podsumowując - około 1000zł trzeba wydać.