Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 02:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakie funkcje są potrzebne w aparacie a jakie są "wodot 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post Jakie funkcje są potrzebne w aparacie a jakie są "wodot
Im więcej czytam tym bardziej się gubię. Doszło nawet do tego, że nie wiem jakie funkcje są mi na prawdę potrzebne! Zacząłem zwracać zbyt dużą uwagę na "wodotryski"!
Dla tego proszę o wymienienie funkcji jakie powinien mieć zaawansowany aparat cyfrowy:

Powiedzmy że wychodzimy od tego co ma już "przeciętna" lustrzanka analogowa. Co jeszcze jest potrzebne?


piątek, 30 stycznia 2004, 00:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Od razu też sobie odpowiem i prosze o uzupełnienie, ew. polemike:

-odpowiedni do zastosowań zakres ogniskowych
-kontrola nad WB, w tym ręczne ustawienie WB na białej kartce
-histogram
-ustawienia ostrości, itd.
-kontrola ekspozycji (ale to już się zawiera z "analog. lustrzankach"
-możliwość wyk zdjęć czarno-białych i w sepi (ale czy na pewno?)
-obrotowy LCD
-f. makro (jeśli ktoś potrzebuje)

Coś jeszcze? Nie wiem, ale taka np. Minolta A1 ma dużo więcej funkcji niż Canon 300D! Tylko czy są one potrzebne?

Bardzo proszę o Wasze głosy. Na prawdę już zbaraniałem :(


piątek, 30 stycznia 2004, 00:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Nie wiem czy potrzebujesz histogramu w czasie rzeczywistymi-mi coś takiego przeszkadza bardziej w kadrowaniu niż pomaga w doborze odpowiedzniej ekspozycji...
Wyświetlacz obrotowy odchylany do góry lepszy niż żaden, ale lepszy odchylany w bok...
Zdjęcia BW się przydają, bo w BW inaczej widać szczególy i nieco inaczej się kadruje. Lepiej jak aparat ma tę opcję i nie robic się tego na kompie...


piątek, 30 stycznia 2004, 01:27
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Bonnum wszystkie opisane przez Ciebie funkcje są dostępne także w dużo tańszych aparatach cyfrowych. Np Z1, ale bez obracanego LCD.

Czy na pewno chcesz kupić na początek aż tak drogi aparat. No bo skoro nie wiesz, do czego są ich zaawansowane funkcje i które są warte uwagi, to może lepiej na początek wybierz coś tańszego? Zresztą wydaje mi się, że czym lepszy aparat, tzn bardziej zaawansowany manualnie, tym gorsze zdjęcia robi w automacie :) Może troszkę przesadzam, ale często się to zdarza.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 30 stycznia 2004, 12:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Vendeur! Bo się zdenerwuję!
Rozważam raczej następujące opcje:

-oszczędnościowa A1 (dużo funkcji ale nie wiem czy potrzebnych)
-zwykła 300D (mało funkcji, BRAK KOMPENSACJI EKSPOZYCJI LAMPY BŁYSK!!)
-przyszłościowa Nikon 70D (super, ma wszystko czego chc, ale... za drogo :( )
-ew. opcaja: poczekać na lepsze czasy- Canon G5 + mój stary analog Nikona

To że nie wiem czy dana f. jest potrzebna bierze się z małego doświadczenia z aparatami CYFROWYMI (rok z Nikonem 2500 - kupionym jako małpka- bo: "co to jest ta fot. cyfrowa! przecież to się nie przyjmie! wolę analogi, a kupie se zabawkę i nie trzeba będzie taszczyć lustrzanki na imprezy". ). Teraz jednak przekonałem się do cyfry, przede wszystkim ze względu na natychmiastowość wyników pracy + posiadania świetnie wypos. studia w domu (komp+PS)

Natłok funkcji w cyfrakach przytłacza. Mam z tym spory problem... Fakt że kiedyś robiłem zdjęcia paparatem do którego nie wkładało się bateri, nie znaczy że chcę zrezygnować z autofocusa, czy światłomierza! Tak samo jest z cyfrakami. Można się obejść bez wszystkich funkcji. Są jednak wśród nich takie które warto mieć, takie które mogą się czasem przydać i takie z które przetestuje się tylko raz żeby zobaczyć jak to działa. Dla przykładu podam, że funkcja BestShotSelector w cyfrach Nikona jes bardzo przydatna, choć na początku wydawało mi się, że jest to tylko zabieg marketingowy.


piątek, 30 stycznia 2004, 16:32
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
PS. Nie denerwuj się. Wydaje mi się, że najlepszy może być ten nowy Nikon, ale trzeba poczekać. Na pewno szybko stanieje :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 30 stycznia 2004, 17:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Dzięki, ale proszę jednak o wymienienie funkcji jakie uważacie za istotne (nie sugerujcie się wymienionymi aparatami)

A co do 70D... cóż 300D stanieje jeszcze szybciej, więc chyba będę go musiał jednak kupić (będzie mi żal dodatkowych zł :( )... choć średnio mi się ten aparacik podoba... dla tego też rozważam A1 - jest jednak znacznie tańsza i już nic nie trzeba do niej dokupywać... i problem pojawia się taki: czy w A1 jest coś co może mnie przekonać do jej zakupu mimo tego cholernego wizjera cyfrowego??


piątek, 30 stycznia 2004, 18:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
@bonnum
Byłeś w sklepie i oglądałeś ten wizjer. To podstawowa sprawa-musisz zobacyć czy Ci coś takiego odpowiada. Jeśli o mnie chodzi to ten w a1 sprawuje się rewelacyyjnie...


piątek, 30 stycznia 2004, 23:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Byłem, byłem... ponoć ten w A1 jest dobry jak na cyfrowy wizjer... Średnio mi się to uśmiecha, ale może zdołał bym się przyzwyczaić ?? Nie wiem... a najgorsze że byłem w MediaMarkt (tylko tam go teraz mają) i nie wiem jak będzie się sprawował na dworze... nie wiem czemu nie dali mi z nim pochodzić przed sklepem :D


sobota, 31 stycznia 2004, 00:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Najgorzej te wizjery się spisują w mroku. Sklep może najlepszy do sprawdzania nie jest, ale idealne warunki tam te nie panują, więc coś można o jakości evf powiedzieć...
Mi się evf podobają, bo można mieć dużo informacji na wizjerze.


sobota, 31 stycznia 2004, 00:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
A jak jest przy silnym świetle słonecznym?? Może ktoś z posiadaczy Z1 mieszka blisko Katowic i pokazał mi jak tam działa wizjer.
Ilość inf. na ekranie jest faktycznie imponująca (mam nadzieje że jest tam jakiś przycisk żeby choć na chwilę skadrować ujęcie widząc je całe). Podoba mi się również możliwość jego obrotu do pionu i brak potrzeby lampy wspomagającej AF, dzięki temu można robić zdjęcia niepozowane na imprezach z zaskoczenia :)


sobota, 31 stycznia 2004, 00:56
Zobacz profil
Post 
@bonnum
Szkoda, że u Ciebie A1 jest tylko w MediaMarkt. U mnie (ale to daleko na wschód) mają ten model w Fotojokerze. Jest tam bardzo miły sprzedawca (przystojny też i do tego fotograf hobbysta, który robi zdjęcia cyfrówką i można je oglądać obecnie na wystawie w klubie), który pozwolił mi trzymać aparat bardzo długo, robić nim zdjęcia do woli i kręcić filmik. Gdybym go poprosiła o wyjście na zewnątrz, to pewnie poszedł by ze mną i też dał mi pocykać :D (szkoda, że nie przyszło mi to do głowy :( )


sobota, 31 stycznia 2004, 17:58

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Co do wizjera w A1 - faktycznie, jest "dobry jak na cyfrowy", czyli prosty jak na garbatego. Przede wszystkim jest to bardzo męczące dla wzroku, natomiast w lustrzankach wszystkie potrzebne informacje mogą być wyświetlane naokoło rzeczywistego obrazu. Poza tym ciągle wydaje mi się, że 7Hi robi lepsze zdjęcia od A1. Co do D70 - zapowiada się tak ciekawie, że chyba mój wąż w kieszeni modli się, żeby tylko miał dużo wad :) Chyba będę musiał stoczyć sporą walkę wewnętrzną, żeby go nie kupić - przekona mnie chyba tylko to, że za pół roku za te same pieniądze pewnie kupię D100.
Co do reszty "dodatków", to mogę napisać moje osobiste opinie o większości z nich:
- ręczna regulacja balansu bieli - bardzo ważna rzecz. Konieczność w aparacie klasy niezupełnie amatorskiej. Niestety, cyfrówki przy nietypowym oświetleniu nieciekawie oddają kolory bez tego dodatku.
- ręczna regulacja ogniskowej pierścieniem na obiektywie - przydatny dodatek. Pozwala na błyskawiczne kadrowanie, zwłaszcza, gdy czasu brakuje.
- ręczna regulacja ostrości - moim zdaniem ma sens tylko w lustrzankach i tylko przy regulacji pierścieniem na obiektywie. Na wyświetlaczu LCD mało widać (O-LEDy też nie są aż tak rewelacyjne).
- histogram - mi przeszkadza w kadrowaniu, a za bardzo nie pomaga w niczym innym
- zdjęcia czarno-białe, sepie - wszystko to można zrobić na komputerze i - co najważniejsze - gdy okaże się, że zdjęcie było ciekawsze w kolorze, wykorzystać to...
- kompresja zdjęcia w aparacie - przydatne amatorom. Czasem chcielibyśmy zrobić jeszcze parę zdjęć, a okazuje się, że nierozsądnie robiliśmy zdjęcia w pełnej jakości. Można dokompresować i zwolnić trochę miejsca.
- wyjście TV - przydatne, gdy nie chcemy mieć zbyt wielu zdjęć na papierze, a lubimy się nimi chwalić
- obrotowy LCD - nie rozumiem, dlaczego jest w tak niewielu aparatach. Dla mnie maksimum oczekiwań to odchylany w dół, tak by można było robić zdjęcia znad głowy kadrując, a nie zgadując...
- zoom cyfrowy, rozdzielczość interpolowana - :) - po co to komu... Chyba, żeby podniecać się swoim Media-Techem...
- metalowa obudowa - jeżeli aparat jest drogi, to jest to konieczność
- doświetlacz AF - niezbędne, ale nie jakieś czerwone diodki i inne badziewia, tylko normalne preflashe.
- nagrywanie filmików - dla mnie "wodotrysk", ale dla wielu ważna rzecz
- nagrywanie notatek dźwiękowych - nie bardzo wiem po co, kiedy wszystkie parametry, typu wartości przesłony, czasy naświetlania zapiszą się w pliku ze zdjęciem
- stabilizator obrazu - przydatna rzecz, ale tylko jeżeli można wyłączyć
- praca jako kamera internetowa - powinno się nazywać "funkcja aparatu cyfrowego", a nie odwrotnie...
i wiele, wiele innych. Nie da się wymienić wszystkich lepszych i gorszych pomysłów. W każdym razie nie należy się nigdy sugerować samymi "dodatkami" a głównie jakością zdjęć i możliwościami - zawsze w konfrontacji z naszymi oczekiwaniami.


sobota, 31 stycznia 2004, 21:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
TomekK:
Bardzo dziękuję za wypowiedź! Właśnie o taką mi chodziło!

Dziwi mnie że tak "fajna" funkcja jak histogram jest tak przez was krytykowana. Daje mi to sporo do myślenia!
Zdjęcia czarno-białe ...cóż niby fakt, ale ja mam bardzo kieską wyobraźnię pod względem kolorów :( Ciężko mi sobie wypbrazić jak zdjęcie będzie wyglądało w B&W... (choć faktycznie może nie jest to AŻ TAK ważne)

Obrotowy LCD... wkurzę się jeśli po zakupie 300D albo D70 wprowadzą go w lustrzankach :!: Świetna rzecz kiedy trzeba strzelać ponad tłumem, albo przy robieniu panoram z niskiego statywu. (w A1 denerwuje mnie, że LCD pochyla się w dół tylko o jakieś 10stopni :x )

Doświetlacz AF. Co lepsze: błyski lampy błyskowej, czy lampa AF, czy może jednak "czerwone diodki (jak w sonówach, czy analogu Canona Eos 30)

Nagrywanie filmów.... wiem że teraz wyjdę na discopolowca, ale podoba mi się ta funkcja! Nie żebym chciał kupić sobie kamere, ale czasem dzieje się coś ciekawego/śmiesznego i fajnie jak oprócz zdjęć mogę to jeszcze nakręcić (totalnie rekreacyjnie, z kiepską jakością i bez wzniosłej fotografi :lol: ).

Nagrywanie notatek dźwiękowych... to w moim przypadku ważna funkcja. Oczywiście nie tak ważna żeby ddecydowała o wyborze aparatu... ale jednak. Chodzi o to, że zawsze przywożę masę zdjęć z wakacji... a potem mam problem żeby odpowiedzieć na pytanie: "A gdzie to było??" ew. "A co to było?" Mam słabą pamięć i potem muszę świecić oczami myląć Padwę z Veroną ;)


niedziela, 1 lutego 2004, 04:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Jeśli chodzi o zdjęcia czarno-białe - uważam, że się przydaje ta funkcja, bo takie zdjęcie się inaczej kadruje niż kolorowe. A jakktoś chce mieć możliwość posiadani takiego samego kolorowego, to zawsze może dwa zrobić.
Histogram niby dobry do sprawdzania poprawności naświetlenia zdjęcia, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak go niby używać.
Myślę, że w dSLR nie wprowadzą odchylanych wyświetlaczy. Po to kupujesz lustrzankę, żeby kadrować przez wizjer, a nie przy pomocy wyświetlacza.


niedziela, 1 lutego 2004, 11:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL