Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 12:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 SONY V3 (nie tylko) i tryb ISO auto 
Autor Wiadomość
Post SONY V3 (nie tylko) i tryb ISO auto
Witam,
od niedawna jestem użytkownikiem tego aparatu i nie pasuje mi jego zachowanie przy ustawieniu w trybie preselekcji przysłony lub migawki i ISO w tryb auto. Aparat zawsze wybiera ISO = 100 (nawet w nocy)
dlaczego ? - IMO przecież powinien dążyć do uzyskania właściwej ekspozycji dopasowując ISO wraz ze stosowną przysłoną lub migawką, w zależności od zadanej preselekcji.
Nie znalazłem w instrukcji informacji, że w trybie preselekcji A i S, ISO auto zawsze jest ustawione na 100 - czemu zatem daje się ustawić na auto, IMO wprowadzając w błąd, a nie od razu ustawia się na 100 ?
Czy macie tak samo ? i jak jest w innych aparatch ?
Pzdr.


niedziela, 24 lipca 2005, 12:19
Post 
Widzę, że niestety nie udało mi się nikogo zainteresować moimi spostrzeżeniami (powyżej), ale ponieważ co nieco ustaliłem, to się podzielę :

- przedstawiłem problem ekspertowi technicznemu w serwisie Sony Polska, który po sprawdzeniu 2 aparatów potwierdził moje spostrzeżenia.

Cytat z instrukcji obsługi :
" Wybieranie czułości ISO (...) Przy nastawieniu na [AUTO] czułość ISO zwiększa się automatycznie w ciemnym miejscu." i kolejny krok " Ustawić pokrętło trybu pracy na P,S,A lub M" - nie znalazłem żadnych dodatkowych zastrzeżeń/uzupełnień, więc w Auto wartość ISO powinna się zawsze zmieniać.

Tak więc mamy tu klasyczny przypadek niezgodności towaru z opisem, bo sprzęt nie zachowuje się zgodnie z instrukcją - IMO jest to podstawa do uzasadnionej reklamacji.

- z ciekawości przetestowałem Panasonica FZ20 - tu menu jest logiczne, w trybach preselekcji A i S, po wejściu w menu ISO, tryb AUTO nie jest podświetlony/aktywny i nie można go wybrać. Domyślnie ISO ustawione jest na 100.

Prawdopodobnie w wielu innych ( :?: ) aparatach również zastosowano taką logikę, że w trybie preselekcji A i S czułości nie daje się ustawić w aktywnym trybie auto.

Pozostało mi przyjąć i pogodzić się z tym (porównując z Panasonikiem), że tryb ISO auto (przy preselekcji A i S) z założenia/programowo nie jest aktywny w aparacie Sony i nie jest to wada - pozostaje tylko niesmak, że menu jest po prostu niedopracowane.

Taka poważna, doświadczona firma jak Sony, a takie niedopatrzenie - w głowie się nie mieści :!: - duży minus.
Pzdr.


poniedziałek, 25 lipca 2005, 19:58

Dołączył: poniedziałek, 25 lipca 2005, 06:47
Posty: 4
Post 
potwierdzam spostrzeżenie, że w innych aparatch w trybie preselekcji A i S, ISO AUTO nie jest aktywne. tak jest w moim oly c5060
Pozdrawiam


środa, 27 lipca 2005, 06:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 12 sierpnia 2003, 12:55
Posty: 25
Lokalizacja: Kraków
Post 
Minolta D5D - w kazdym trybie mozna ustawic dowolne ISO miedzy 100 a 3200. ISO Auto zmienia sie automatycznie.

Sony P150 - tez mozna zmieniac tylko ze od 100 do 400 niestety.

_________________
Minolta Dynax 5D 18-70, 75-300 + 512MB Toshiba, UV
Minolta HTSi + 35-80, 70-210
Sony P150 + 1GB


niedziela, 29 stycznia 2006, 00:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
bartlodz napisał(a):
w H1 da się wymusić ISO, naciskam na MENU i wyszukuje zakładke ISO, wybieram 64-400 i już, w prawym górnym rogu wyświetla czułość, działa to na M, A, S, P

Dokładnie nie da się wybrać czułości(w ogóle) na Auto i Trybach np: "Świece" :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


niedziela, 29 stycznia 2006, 16:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL