Teraz jest wtorek, 19 czerwca 2018, 04:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 HP m307 - fatalna jakość czy zdjęcia "ruszone"??? 
Autor Wiadomość
Post HP m307 - fatalna jakość czy zdjęcia "ruszone"???
Hej!
jestem tu pierwszy raz.
kupiłem niedawno tego hapeka niestety nie miałem netu ani znajomych obytych w temacie.
teraz czytam opisy i się załamuję.
mój HP robi (moim zdaniem) fajne fotki ale nie mam ich z czym porównać bo nikt z moich znajomych nie ma cyfrówki z porównywalnej półki.
niestety albo ja tak ruszam przy zdjęciach albo ten aparat rzeczywiście robi słabej jakości fotki.
próbowałem tak : postawiłem aparat, dałem samowyzwalacz i się zdjęcie zrobiło. ale jakość.... fatalna! potem na kompie dałem 2-3krotne powiększenie i już wyszła pikseloza!
poradźcie czy to szajs zupełny i lepiej se dać spokój czy oddać do serwisu.
aha, a w ogóle to gdzie można pokazać jakieś przykładowe zdjęcie, żebyście obejrzeli i ocenili czy to jakośc "dobra" czy "super" czy też "fatalna".
pozdrawiam,
Rafał


sobota, 23 października 2004, 01:19
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Przeczytaj ogłoszenia w dziale "Pokazoofka" a dowiesz się jak pokazać nam fotki. Ale ja bym się szykował na Twoim miejscu do zmiany aparaciku na coś firmowego i lepszej klasy. Na pewno nie pożałujesz. Zresztą sam zauważyłeś co się dzieje.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 23 października 2004, 01:49
Zobacz profil
Post dzięki!
okej. kurde, siedem stów w plecy...


sobota, 23 października 2004, 18:14
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Nie, no jak już kupiłeś, to pokaż te zdjęcia, zobaczymy co się dzieje. HP nie jest super, ale jak już go kupiłeś to go poużywaj, bo teraz i tak stracisz na nim 200zł spokojnie, gdybyś chciał sprzedać. HP nie jest dobre, ale jakieś zdjęcia robi.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 23 października 2004, 18:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
;)

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano piątek, 28 stycznia 2005, 16:45 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

sobota, 23 października 2004, 18:47
Zobacz profil
Post okej, pokażę
dziś zrobiłem około 140 fotek, w różnych opcjach i ziwykorzystanie różnych ustawień.
aż szkoda, że nie zapisywałem (chociażby głosowo) tych ustawień, bo wyszły naprawdę różne różniste!
sam jestem całkowitym amatorem, wiem jedynie że ISO 100 to na dni słoneczne, a ISO 400 to na wieczór /a może odwrotnie?? ;) /
no makro wychodzi świetnie, naprawdę jestem zadowolony. zdjęcia drzew robione z około 40m od obiektu, bez zoomu to jeszcze jako tako. szkoda, że focus jest auto, nie mogę sam ustawiać, bo czasem to różnie z ta ostrością jest.
portrety jako tako wychodzą. gdy nasiskam spust to mi się na ekraniku wyśwlietla taka "rączka" jaby, czyżby to oznaczało, że za bardzo się trzęsie aparat??
i na koniec: czytałem zasady zamieszczania zdjęć, musze znależć jakiś free serwer. fotki będę zmniejszał wielkością, ale nie zmienię rozdzielczości, abyście mogli ocenić je pod kątem jakości / to mi z HP dali jakiś programik do edycji/
podam adres, gdy go zdobędę
na razie!


niedziela, 24 października 2004, 01:10
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No szkoda, że nie kupiłeś Canona A60 za 600 zł - miałbyś bardzo ładne zdjęcia i jakieś normalne ustawienia chociaż.

PS. Nigdy nie wklejaj tu fotek w dużych rozdzielczościach. Jakby co, to daj jedynie link. Na forum to tylko 640x480.

Poza tym nie używaj raczej ISO 400, bo zdjęcie będzie makabrycznie zaszumione. To nie ta klasa sprzętu, aby się bawić w takie cuda ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 24 października 2004, 02:36
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Rączka znaczy, że zdjęcie wyjdzie poruszone.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 24 października 2004, 10:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
e]

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano piątek, 28 stycznia 2005, 16:45 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 2 razy

niedziela, 24 października 2004, 10:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
@Rafał - no właśnie zamieszczaj przez ten link http://www.imageshack.us. Sposóby podane przez innych są dużo bardziej kłopotliwe. Dokładnie opisane masz to tutaj przez @Superbajka2001:
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=2336

Pozdro

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


niedziela, 24 października 2004, 11:07
Zobacz profil
Post okej, spróbuję
dzięki za pomoc. dziś chyba nie zdążę ich wkleić, na razie mam gości a przed chwilą robiłem test IQ na necie.
kurde, wyszło 114. może być :)


niedziela, 24 października 2004, 17:49
Post pierwsza fotka
mam nadzieję, że wejdzie...

Obrazek

a teraz opis:
aparat HP m307 bez żadnych dodatków /soczewek, statywu itd./
zdjęcie robione "z ręki"
MAKRO użyte, aparat robi min. 15cm, to było z ok. 35 cm
dzień słoneczny, nie używałem żadnych "balansów bieli" ani innych bajerów
fotka jest tylko po zmianie wielkości, nie edytowałem kolorów, bez retuszu w Photoshopie.
no i dane wyświetlone mi przez aparat: /to automat, ja tego nie mogę ustawiać/
migawka 1/128
otwór przysłony 2,91
bez lampy błyskowej
automat. czas naświetlania

a o co proszę?? otóż na początek o ocenę czy jakość jest w porzo. ustawiony był full automat, ja tu nie ingerowałem w żadne ustawienia. przytrzymałem tylko spust, by focus zaskoczył, no i cyknąłem.
a potem dalsze opinie, czy się Wam podoba itd.
sorki, miałem to wrzucić na pokazoofke, ale akurat tu wiecie, o co mi chodzi. następne wrzucę już do "przyrody"
i na zakończenie: wiecie gdzie rosną takie roślinki?? bo one są chronione!
pozdrawiam!


niedziela, 24 października 2004, 18:45
Post ostatnie zdjęcie, bo sporo zajmują
Obrazek

dane:
szybkość migawki 1/233
otwór przysłony 4,81
ISO 100
bez lampy
czas naświetlania 0,5 /dodałem trochę, bo wcześniej mi jeszcze ciemniejsze wyszły/
rozdzielczość 72DPI
ogniskowa 6,25
HP m307, exif2.2

bez statywu, "ruszone" jest wyraźnie.
wiało mocno, może dlatego gałęzie są bardziej "ruszone"
ogólnie nie podoba mi się jakość.
ja widze te fotki na pokazoofce, ze statywem to te moje to nic tylko wyp... na wirtualny śmietnik :(
to napiszcie, proszę, co o tych fotkach sądzicie.
i na tym bym zakończył wklejanie zdjęć TU. inne to wrzucę na pokazoofce, chociaż... wstyd straszny, takie badziewiaste fotki. jak to jest, przecież canon też robi drukarki, a aparaty robią super. a HP odwrotnie...
pozdrawiam wszystkich profi.
cześć!


niedziela, 24 października 2004, 19:12
Post wywiao mi wcześniej zdjęcie. sorry.
Obrazek

mam nadzieję że już jest. opis zaprezentowałem już wyżej.
więcej nie będę tu publikować, przeniosę do pokazoofki.
proszę, oceńcie jakośc, ostrość. więksszość fotek mam właśnie takiej ostrości. jedynie wyżej pokazane makra wychodzą jako tako. no , ale pamiętajcie, że robię bez statywu!. a ręka się trzęsie...
na razie!


niedziela, 24 października 2004, 19:56
Post dla ciekawskich PARAMETRY MOJEGO HAPEKA
parametry
Zasilanie 2 baterie AA (standardowe, Photo Lithium, akumulatorek NiMH) lub zasilacz sieciowy
Rozdzielczość plików w pikselach 3,27 megapiksela (całkowita liczba pikseli 2096 x 1560
Zoom Zoom całkowity 15x (3x optyczny/5x cyfrowy)
Tryb pracy Tryb normalny (standardowy), makro, tryb szybkich zdjęć
Dokładność kodowania kolorów 36-bitowe; 8-bitowa skala monochromatyczna (256 poziomów szarości)
Obiektyw/Apertura Zoom całkowity 15x (3x optyczny/5x cyfrowy); ogniskowa 6,0 do 18 mm; odpowiednik 40-111 mm w aparacie małoobrazkowym; f/2,9 do f/4,9 (kąt szeroki), f/4,8 do f/8,0 (teleobiektyw)
Tryb wykonywania zdjęć Automatyczny (ustawienie domyślne), tryb szybkich zdjęć, zdjęcia akcji, portret, krajobraz, plaża, śnieg
Rozdzielczość CCD CCD 1/2,7 cala (przekątna 6,73 mm)
Wyświetlacz LCD Kolorowy wyświetlacz LCD o przekątnej 4,6 cm (1,8 cala) (557 x 234 = 130.338 punktów)
Typ wizjera Wizjer optyczny
Czas otwarcia przesłony 15 do 1/2000 sek.
Pomiar odległości TTL (przez obiektyw)
Balans bieli Automatyczne (domyślne), słońce, cień, żarowe, fluorescencyjne
Funkcje sterowania obrazem Tryb normalny (standardowy), makro, tryb szybkich zdjęć
Sterowanie czasem naświetlania Skoncentrowany automatyczny pomiar ekspozycji
Kompensata czasu naświetlania +/- 2,0 EV z regulacją co 1/2
Ustawianie czułości Automatyczna (ustawienie domyślne), ISO 100, 200, 400
Kontrola barw Kolorowe (ustawienie domyślne), czarno-białe, sepia
Nagrywanie dźwięku Długość nagrania zależy od pojemności karty.
Samowyzwalacz 10-sekundowe opóźnienie
Lampa błyskowa Automatyczny (ustawienie domyślne), Lampa włączona, Bez lampy, Redukcja efektu czerwonych oczu, Tryb nocny
Pamięć Wewnętrzna pamięć 16 MB; gniazdo na karty Secure Digital (SD)/ MultiMediaCard (MMC) umożliwia zwiększenie pojemności pamięci.

Maksymalna wielkość pamięci: karta pamięci Secure Digital (SD) 512 MB lub MultiMedia Card (MMC)
Format zapisu JPEG (EXIF 2.2) na zdjęcia; MPEG-1 na sekwencje wideo
Interfejsy 1 USB - zgodny ze specyfikacją USB 2.0
Oprogramowanie HP Instant Share
Minimalne wymagania systemowe Komputer PC obsługujący USB, z systemem Microsoft® Windows® 98, 98 SE, Me, 2000, XP (Professional i Home); Pentium III, Celeron lub zgodny procesor; Internet Explorer 5.01 SP2 lub nowszy; 128 MB RAM; 700 MB wolnego miejsca na twardym dysku; monitor SVGA (800 x 600 z 16-bitową głębią koloru); napęd CD-ROM; wolny port USB

Komputer Macintosh z portem USB, Mac OS X 10.1.5, 10.2, 10.3 lub nowszy; procesor PowerPC 500 MHz; QuickTime wersja 5.0.1 lub nowsza; 128 MB RAM; 240 MB na twardym dysku; monitor SVGA (800 x 600, 16-bitowa głębia koloru); napęd CD-ROM; port USB
Wymiary 109,3 x 36,6 x 52,8 mm
Waga 0,144 kg bez akumulatorków


niedziela, 24 października 2004, 20:10
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL