Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 18:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakie najlepsze ustawienia dla HP M307 
Autor Wiadomość
Post Jakie najlepsze ustawienia dla HP M307
Witam jestem poczatkujacym uzyszkodnikiem aparatow cyfrowych, na moj pierwszy aparat wybralem sobie HP M307 (jesli masz cos do hp nie komentuj tego w tym watku plz). Po przeczytaniu kilku postow na forum zabralem sie za robienie zdjec. Jakosc jest jak dla mnie zadowalajaca a nie kiedy nawet zdumiewajaca. Aby poprawic swoja technike prosilbym o kilka porad z waszej strony jak ustawic manual w aparacie aby zdjecia wychodzily jeszcze ostrzejsze i jeszcze ciekawsze.
To co moge ustawiac w aparacie recznie to:
EV Compensation
White Balance
Iso Speed
Reszte moge wybrac jako jeden z trybow np. macro, action, landspace, etc.

Oto kilka moich zdjec:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

moze nie powalaja jakoscia itp ale co tam, zdjecia zostaly troche przyciete i zmniejszone ze wzgledu na to, ze mogly by w wiekszych rozmiarach tylko przeszkodzic nie pomoc


wtorek, 28 grudnia 2004, 02:45

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
No to wiele sobie nie poustawiasz ręcznie.Z tego co napisałeś to aparacik nie ustawień manualnych czasu i przesłony, kontrastu, filtra barwnego, wyostrzenia - a tymi parametrami wpływa się na jakość fotki.W Twoim przypoadku ISO jak zykle na najmniejsze, WB na podstawie żródła światła (chba ze aparat sam sobie radzi z auto WB) W tych nocnych fotkach to ani na 1 ani na 2 WB nie jest dobry. Lampa strasznie przepalona. Jeśli aparat robi za ciemne zdięcia to EV ustaw na plusie, jeśli prześwietla to EV na minus. Ewentualne korekty możesz robić w programie typu PS, Gimp. Zycze udanych fotek.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 28 grudnia 2004, 09:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 maja 2004, 19:34
Posty: 33
Lokalizacja: Rybnik
Post Re: Jakie najlepsze ustawienia dla HP M307
ares napisał(a):
Aby poprawic swoja technike prosilbym o kilka porad z waszej strony jak ustawic manual w aparacie aby zdjecia wychodzily jeszcze ostrzejsze i jeszcze ciekawsze.

Żeby ustawić manual to trzeba go mieć :P
Aby poprawić swoje zdjęcia to może popracuj nad kompozycją, kadrowaniem... nad pomysłem na zdjęcie...

Bo:
1 i 2 to wogóle nie jest zdjęcie - to próba działania WB
3 - zdechły kot ? po co komu zdechły kot ?
4 - no, wreszcie zaczynasz robić zdjęcia :P

ares napisał(a):
Jakosc jest jak dla mnie zadowalajaca a nie kiedy nawet zdumiewajaca.

No to czemu nie dałeś zdjęcia które ma jakość zdumiewającą :?: :?:

_________________
jakiś aparat... chyba nawet cyfrowy...


wtorek, 28 grudnia 2004, 12:47
Zobacz profil
Post 
no kurde dalem takie zdjecia zeby mniej wiecej bylo wiadomo o co mi biega :) bardzo bym prosil jednak o porady a nie komentarze do zdjec :) a czy uzywajac menu serwisowego mozna powiekszyc sobie manual??


wtorek, 28 grudnia 2004, 12:57

Dołączył: piątek, 26 grudnia 2003, 18:39
Posty: 89
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Wydaje mi sie ,ze zdjecie nr1 jest ok , WB mi pasuje. Uwazam ,ze jak na automat to jest naprawde niezle. W 2 zle dobrany WB ,chyba na auto.

_________________
A60


wtorek, 28 grudnia 2004, 13:15
Zobacz profil
Post 
M 307 mam od wczoraj, tego co jacek2004 napisał to jeszcze nie bardzo rozumiem.Dla mnie takiego laika fotki są spoko, mnie wychodzą podobne. Martwi mnie jednak w tym aparacie mała pojemność pamięci, na full tylko 17 szt. Czy będę musiała sobie jak najszybciej dokupić pamięć? :?


czwartek, 30 grudnia 2004, 00:14
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
easyrider napisał(a):
3 - zdechły kot ? po co komu zdechły kot ?

Udany cytat. :D


anika napisał(a):
M 307 mam od wczoraj, tego co jacek2004 napisał to jeszcze nie bardzo rozumiem.Dla mnie takiego laika fotki są spoko, mnie wychodzą podobne. Martwi mnie jednak w tym aparacie mała pojemność pamięci, na full tylko 17 szt. Czy będę musiała sobie jak najszybciej dokupić pamięć?

Czy mi sie wydaje, czy uzywasz pamieci dolaczonej do zestawu? Na tej rzeczywiscie sie nie nabawisz. Karty SD nie sa takie drogie: za 90 zl mozesz miec 256mb ktora pomiesci prawie 300 zdjec. Warto zainwestowac.

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


czwartek, 30 grudnia 2004, 00:27
Zobacz profil
Post 
tak korzystam z pamięci wew. 16mb, pytałam sie w sklepie o pamięć to zaproponowali mi 128mb za 107,- to gdzie sie kupuje tak tanio?


czwartek, 30 grudnia 2004, 00:46
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
http://allegro.pl/show_item.php?item=37866666
Choc firma raczej nietypowa.

Za to polecam:
http://allegro.pl/show_item.php?item=38468486
Kilka zloty drozsza, ale firmowa i z gwarancja na 5 lat.

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


czwartek, 30 grudnia 2004, 01:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Anika- zarejestruj się, to prześlę Ci adres sklepu internetowego na PW, gdzie. Powiem tylko, że 128mb Kingstona kosztuje 53zł, a 256mb 123zł (to już ciut drogo).

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 30 grudnia 2004, 14:29
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 30 grudnia 2004, 20:09
Posty: 4
Post 
witam. dziś w dalszym ciagu poznaje mój nowy aparat. nie jest tak źle jak na poczatku myślałam. zdjęcia są całkiem zadowalające.pozdrawiam


czwartek, 30 grudnia 2004, 20:18
Zobacz profil
Post 
mam tego hapeka od października.
ogólnie jak na moje potrzeby jestem zadowolony.
zrobiłem okolo 2000 zdjec i sporo bylo rozmytych, sporo przeswietlonych i niedoswietlonych gdy robilem na automacie.
w dodatku u mnie jednak troche oszukuje LCD, bo czasem widze ze zdjecie jest za ciemne a na kompie wychodzi gut.
mam karte Kingstona 256 MB, w najlepszej jakosci jest 165 zdjęć /tzw. 3 MB Best/, w jakosci najslabszej /VGA/ okolo 3100 zdjec /przy czym te spokojnie mozna od razu pakowac na stronki albo wysylac bo nieiwele zajmują/
filmiki slabiutkie, jakosc fatalna i dzwiek to tylko jakies piszczenie, no ale nie po to kupowalem ten aparat by se filmiki robic :)
wiecej pytan??? piszcie ewentualnie na maila studencik@tlen.pl bo na tym forum nie jestem często. założyłem kiedyś wątek /patrz wczesniej ale tez w tym dziale/ o tym, czy to ja robie źle zdjęcia czy aparat jest do bani. poczytajcie, moze i bedzie co ciekawego dla Was.
jesli chodzi o ustawienia, to oczywiscie Iso 100, często bez lampy /bo flesz zaciemnia mi tło, gdy np robię fotkę na dworze i akuratnie się sciemnia/
makro wychodzi fajnie ale oczywiscie musi byc naprawde nieruchomy aparat
fast shot - tylko gdy walisz foto prosto w lampę albo słońce. wtedy działa. w normalnym siwetle nie dziala.
action jest dla mnie czasem i tak zbyt wolne, jadace auto jest totalnie rozmyte.gdy kadrowani ludzie porusza się choć trochę, to też często wychodzi rozmyte.jak dla mnie, to i tak za wolne, niestety.nie wiem, jak skracac czas otwarcia przyslony, chyba trzeba ustawic WB na full słonce albo ISO na 400 /ale wtedy spadnie jakość, niestety.../
landscape i portret - nie widzię różnic, naparawdę.
beach&snow - fajne, ale jeszcze nie ma śniegu ;) więc nie sprawdzałem tych ustawień
EV to rozjaśnianie lub przyciemnianie, fajna sprawa, często używam, szczególnie teraz gdy jest krótki dzień i mało światła.
WB daję różnie, tu mam problem jak to ustawić by było najlepiej, więc zostawiam na automacie.
i przypominam - ten aparat nie ma MANUALA , to jest automat!! opisane wyżej funkcje to w zasadzie cyfrowe bajery.
pozdrawiam.
jesli się w czymś mylę lub macie inne odczucia, to piszcie.
do Aniki: jak najszybciej kup karte, najlepiej 256 MB. ja placilem w październiku 130zł, tteraz na pewno kosztują mniej.
Rafal


sobota, 1 stycznia 2005, 23:00

Dołączył: sobota, 8 stycznia 2005, 19:50
Posty: 3
Post 
tutaj sa moje fotki robione wczoraj podczas bardzo wietrznej pogody w lesie
Obrazek
Obrazek


niedziela, 9 stycznia 2005, 15:01
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 30 grudnia 2004, 20:09
Posty: 4
Post 
witam! zbieram sie do kupna karty pamięci( w końcu )ale mam pytanie: co oznaczaj symbole CF(CompactFlash) i FD(SecureDigital) np.KINGSTON CF256 I KINGSTON SD256. Ktora powinnam kupic? Prosze o porade


środa, 2 lutego 2005, 00:39
Zobacz profil
Post 
Dla tego aparatu najlepszym ustawieniem jest ustawienie go na półce


środa, 2 lutego 2005, 12:48
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL