Teraz jest piątek, 21 września 2018, 17:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Mam problem z fuji s7000. 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 21 lipca 2004, 23:35
Posty: 37
Post Mam problem z fuji s7000.
Pisalem o tym już raz, ale zniknęło w czasie ostatniej awarii.Otóz stwierdziłem definitywnie, że moj fuji s7000w ustawieniu na iso200 wskazuje pary czas-przeslona jakby mialo iso 80.Zrobilem sporo pomiarów w różnych warunkach i trybach i zawsze tak samo.Porownania zacząłem z canonami analogowymi,potem G5 i Pro1,potem minolta 414 i olympus c4000.Wszystkie mają iso 200 jak pan Bóg przykazal tylko fuji nie.Zeby nie było że,mój egzemplarz jest walnięty to sprawdziłem w MM 3 egzemplarze modelu s7000 i one maja iso 100(rzeczywiste),jeden model 602,ma iso 80 i jeden model s7000 znajomego ma iso 125,acha model s5000 też oszukuje..Reasumując .Mój egzemplarz błądzi +1 1/3 działki,podobnie 602,te ze sklepuMM +1 działkę,a ten znajomego +2/3 EV.O dziwo nie wykazują tak wielkich tendencji do prześwietleń w fotkach.Wygłąda na to ,że Fuji przesadziło z określeniem czułości matrycy na iso 200.Powtarzałem na iso 400 i tendencja oczywiście zachowana.Proszę was o dokonanie prostych porównań i odczytów z innymi cyferkami lub analogami i podanie wyników na forum,bardzo byłbym zobowiazany bo problem po prostu mnie męczy..Cześć.Ch.
Koledzy z innego forum stwierdzili(dwóch) ,że ich egzemplarze wskazują normalnie.Co mnie strasznie dziwi,biorac pod uwagę ilość sprawdzonych przezemnie egzemplarzy.


czwartek, 22 lipca 2004, 22:40
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 maja 2004, 23:39
Posty: 150
Post 
Witaj ,

Na podstawie wcześniejszych Twoich przemyśleń na ten temat - poruszyłem sprawę na forum Fuji Dpreview - chyba temat ludzi interesuje , część z nich potwierdza iż parametry ISO Fuji odbiegają w pewien sposób od innych ISO innych producentów ....

Nie wiem czy jesteś zarejestrowany na tamtym forum ale jeśli język angielski nie jest Ci obcy - zarejestruj się i opisz swoje badania i przemyślenia w moim wątku - może coś się wyjaśni ...


PS. Przypomnij mi w którym wątku na tym forum opisywałeś co i jak mierzyłeś bo gdzieś mi uciekł ten wątek ...


SebX


piątek, 23 lipca 2004, 12:06
Zobacz profil

Dołączył: środa, 21 lipca 2004, 23:35
Posty: 37
Post Mam problemy z fuji s7000
Wątek zniknął w czasie awarii forum,wiec go nie przeczytasz,ale chętnie powtórzę.Focę wiele lat ,więc szybko zorientowałem się ,że z czułością cos nie tak.Szybkie pomiary różnych motywow-najlepsza jest równo oświetlona sciana i ich porownanie do moich 3 lustrzanek Canona dalo dużą róznicę 1 i 1/3,a w ciemniejszych motywach 1 i 1/2 działki na +.Czyli inne aparaty f2,8 czas 1/200 u mnie f2,8 czas 1/80.Canony trzymaja pomiar idealnie wszystkie trzy co do joty.Oczywista zawsze ustawione iso 200 we wszystkich aparatach.Pomiary spotami CW i matrycami nie wprowadzaly większych dysproporcji.Potem canonony G5,Pro1,minolta 414,Oly c4000,i jakis Casio i Kodak i to samo wszystkie egzemplarze maja dobre pomiary.Pomiary egzemplarzy fuji s7000 w sklepie- sztuk 3 i dwóch używanych, potwierdzily moje spostrzeżenia choć w zakresie o 1/4 iso mniejszym ,jeden egzemplarz o 2/3 EV ,lecz i tak nie do przyjęcia.Na forum cyberfoto dwóch uzytkownikow nie potwierdzilo moich pomiarów i są zdziwieni.Szczerze wątpie bym trafił na 5 felernych sztuk.Pomiary były w grupie osob,kazdy zdziwiony lecz odpowiedzi nie ma.Zdjęcia wychodzą świetnie,moze lekko przeswietlone o 1/3 dzialki,czasami ale to kwestia motywu a nie pomiaru.Gdyby to była wada aparat znacznie by przeswietlał.Rozumiem rozrzut jakosci +/_ 1/3 EV ale nie półtorej dzialki.Wygląda na to ze martyca ma te 80-100 iso a nie 200 lub poszczególne egzemplarze wariują -soft?Rozrzut w produkcji matryc?Dla mnie to istotna wada bo przy ogniskowej 210mm.waro miec 1/200s. a nie 1/80 s.Pozdrawiam cie i sprawdz jeśli możesz z czym chcesz w kazdym sklepie foto ,pod pozorem kupna.Ch.


piątek, 23 lipca 2004, 13:19
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 maja 2004, 23:39
Posty: 150
Post 
Hej ,

Jesteś w stanie przetłumaczyć to na angielski i podłączyć swój post do
mojego wątku ???

Ew. czy zgadzasz się abym to ja to przetłumaczył i wstawił na forum
dpreview ???

SebX


piątek, 23 lipca 2004, 13:36
Zobacz profil

Dołączył: środa, 21 lipca 2004, 23:35
Posty: 37
Post Mam problem z Fuji s7000
Jasne tlumacz,ja raczej trybie tekst i to nie za bardzo,z pisaniem kiepsko.Oczywiscie dokonaj potrzebnych skrotów w tekscie.Szukałem ale nie znalazlem watku.Pozdrawiam. Ch.


piątek, 23 lipca 2004, 19:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL