Teraz jest czwartek, 24 maja 2018, 05:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Interpolowany RAW ?! 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 26 września 2004, 02:32
Posty: 13
Lokalizacja: Ornontowice
Post Interpolowany RAW ?!
Witam ! Jak to jest z tym RAW-em w np. S7000, matryca jest fizycznie 6M - jakim cudem więc ten aparat zapisuje w tym formacie z rozdzielczością 12M ??. Z definicji RAW nie może być interpolowany !? Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie obeznanych z tematem.


wtorek, 16 listopada 2004, 15:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
no bo sprawa z s7000 jest taka, ze on ponoc zawsze robi fotki w interpolowanej 12 i zmniejsza je do 6...
powaznie - kosmos kompletny.
na stronie fuji jakies info i pytac (mailowo) fuji - odpisuja nawet w miare rzeczowo.

_________________
remanent...


wtorek, 16 listopada 2004, 18:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Tam chodzi o to, że jeden pixel składa się z dwóch części (dokładnie nie wiem, na czym to polega), tylko informacja na karcie jest zapisywana, jakby to było z jednego piksela. Ot taki patent Super CCD by Fuji.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 16 listopada 2004, 20:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
taa....
skoro w nowych modelach z tego zrezygnowali, to z pewnoscia zdalo to swoj egzamin wprost rewelacyjnie :lol:


wtorek, 16 listopada 2004, 22:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Oni coś chcieli poprawić (chyba przejścia tonalne, ostrość, czy coś takiego), tylko nie za bardzo im to wyszło... najgorsze jest to, że piksele w tych matrycach miały kształt plastra miodu...

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 16 listopada 2004, 23:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
dokladnie byly osmiokatne, ale to akurta jescze bylo dobre (ciekawe szymu ot mialo), aczkolwiek laboratorium zawiodlo.
idea piekna, ale rzeczyistosc byla bardziej klarowna.
tak czy inaczej super mega hiper matryce fuij, to juz przeszlosc.


wtorek, 16 listopada 2004, 23:19
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
W Fuji S7000 z tego co pamiętam (a na pewno w jakimś aparacie) był zastosowany taki trick, że każdy piksel składał się z dwóch o różnych czułościach. Niespecjalnie zdało to egzamin, ale w RAW zapisuje informacje z każdego piksela z osobna.


wtorek, 16 listopada 2004, 23:25
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 26 września 2004, 02:32
Posty: 13
Lokalizacja: Ornontowice
Post 
Z tego co wiem to matryce Fuji posiadjące dwa punkty światłoczułe są obecne w np. S20Pro, ale tam jest de facto matryca 2x3M. Rozumiem że w RAWie jest to zapisywane i wtedy mamy RAWa z 6M, co i tak suma sumarum powinno dawać nam zdjęcie jak z matrycy 3M tylko z większą dynamiką. Jednak w S7000 jest "normalna" tzn plaster miodu który nawet w 6M jest interpolowany bo nie pasuje do standardu zapisu i musi byc przekonwertowany na zapis "prostokątny". Gdzieś czytałem że taki układ punktów daje lepsze rezultaty przy interpolacji niż przy normalnej matrycy, ale interpolacja przecież nigdy nie zastąpi fizycznej komórki światłoczułej.
Zapytam o to w Fuji i dam znać, ale nie liczę na dużo bo mam już doświadczenie w tego typu pytaniach z autoryzowanymi serwisami. Pozdrawiam.


środa, 17 listopada 2004, 00:24
Zobacz profil
Post 
Dokladnie tak jest. Jest to wymuszona interpolacja w celu przekonwertowania na prostokaty zeby mozna bylo to zapisac. Daje taka interpolacja lepsze rezultaty niz zwykla interpolacja ale gorsze niz brak interpolacji. A w matrycy plater miodu interpolacja musi byc dokonana, zeby w ogole cos z tego bylo.


czwartek, 18 listopada 2004, 00:09
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Ja za to mam Ps wersje 7.0 i rowniez nie moge odczytac RAWu. Zainstalowalem (a raczej przekopiowalem plik) Camera Raw i... nic. Zadna nowa opcja mi sie nie pokazala, takze zadnych formatow nie moge otwierac. Co jest?

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


czwartek, 23 grudnia 2004, 22:41
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
shadoow napisał(a):
Ja za to mam Ps wersje 7.0 i rowniez nie moge odczytac RAWu. Zainstalowalem (a raczej przekopiowalem plik) Camera Raw i... nic. Zadna nowa opcja mi sie nie pokazala, takze zadnych formatow nie moge otwierac. Co jest?


z tego jak dobrze pamietam aby obrabiac w ps raw sa dwie mozliwosci
1. camera Raw plugin - ale to nie ten co pracuje z cs-em (calkiem inny)
2. Bible Pro lub Bible Raw converter - jest o wiele potezniejsza maszna do obrobki Raw

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


piątek, 24 grudnia 2004, 03:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Bandit napisał(a):
1. camera Raw plugin - ale to nie ten co pracuje z cs-em (calkiem inny)

Inny? Nie rozumiem... to jest kilka wersji?:>

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


piątek, 24 grudnia 2004, 11:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Co wiec powinienem miec, aby DZIALALO, tj jakie sa mozliwosci? Rozumiem, ze nizej niz PS 7 nie moge miec i dodatkowo camera raw. Ktora wersja?

Cos jest nie tak:/

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


piątek, 24 grudnia 2004, 17:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
Juz wszystko jasne.

Dowiedzialem sie, ze w wersji CS nie dziala Camera Raw - musze miec angielska wersje.

Po prostu... uprzedzam pozostalych forumowiczow.

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


sobota, 25 grudnia 2004, 22:53
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 10 czerwca 2004, 18:06
Posty: 6
Lokalizacja: Przemyœl
Post 
Wystarczy miec Adobe PhotoShop Cs czyli 8.0 moze byc pl i adobe camera raw 2.2 i skopiowac plik tam gdize trzeba i wszystko dziala extra


poniedziałek, 27 grudnia 2004, 21:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL