Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 10:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Bledny pixel w s5500 - od nowosci 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post Bledny pixel w s5500 - od nowosci
A wiec mam s5500, zrobilem nim narazie jakies 1800 zdjec. Ostatnio robilem fotki nocne i zauwazylem mala plamke na zdjeciu, sprawdzalem i jest to bledny pixel na matrycy. Sprawdzalem na starszych zdjeciach i jest to od samego poczatku, tylko ze malo wyrazne i nie bylo tak widoczne.Widac to na ciemnym tle. Przy lampie blyskowej tego nie ma wszystko jest OK (nawet jak tlo jest czarne). Im szybsza migawka tym jest to mniej wyrazne. Od 1/25 w dul jest to coraz mniej wyrazne, natomiast przy czesie 1s czy 15s nie ma zadnej ruznicy. Kwalifikuje sie to pod gwarancje?
Jesli chodzi o naprawe to ewentualnie matryca do wymiany. Czy nowy aparat? Mam go dzies 1 miesiac, a tymbardziej bylem w sklepie gdzie kupilem zaraz na poczatku ze podswietlanie fakusa skosnie swieci. Co z tym zrobic?


sobota, 13 sierpnia 2005, 01:25
Zobacz profil
Post 
Ja mam 3 takie punkty (delikatne hot'y) które widoczne są zaraz po zrobieniu zdjęcia przy czasie ok 10s kiedy aparat pokazuje na chwilę podgląd (chyba w niepełnej rozdzielczości). Przy takiej rozdzielczości jak oglądam na monitorze ciężko by szukać. Na gwarancje chyba się to jeszcze nie kwalifikuje. Mi osobiście w niczym to nie przeszkadza.

O świeceniu focusa było już nieraz na forum. Światło świeci równolegle do osi obiektywu, jest względem niego przesunięte podobnie jak celownik karabinu. Zresztą i tak zawsze mieści się w polu widzenia aparatu i nie służy do celowania jak wskaźnik laserowy tylko pomaga automatyce aparatu przy słabych warunkach oświetleniowych doszukać się kontrastu i ustawić tym samym focus'a. Chyba, że nie mieści się w polu widzenia aparatu, to już jest problem.


sobota, 13 sierpnia 2005, 11:44

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
co do focusa to wiem bylo to na forum, sam nawet zalozylem taki temat. Nie chodzi mi o to ze wzorek nie zgrywa sie super z celownikiem, tylko o to ze zostaje wyswietlony ukosnie, aparat mam mniej wiecej w poziomie, a wzorek jest nie jest wyswietlony prosto tylko ukosnie, noi ma problem z ustawianiem ostrosci i to dosc duzy.

A odnosnie pixeli, to jet to widoczne praktycznie przy kazdej szybkosci migawki (no chyba ze jest lampa to tego nie ma) mniej wiecej od czasu 1/25 zmniejsza sie to, nie ma roznicy czy to jest czas 1/15 czy 15s, widac to wtedy tak samo.


sobota, 13 sierpnia 2005, 13:12
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
Teraz jeszcze zobaczylem ze widac tego pixsla w elektoronicznym wizjeze po nastawieniu ostrosci, na monitorku LCD tez to widac ale trzeba sie dokladnie przypatrzec, ale tylko po zlapaniu i zablokowaniu AF.


sobota, 20 sierpnia 2005, 00:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 9 czerwca 2005, 21:00
Posty: 29
Post 
musisz się do tego przyzwyczaić - ja mam 3 wyraźne i 4 które trzeba dokładnie poszukać, lub wychodzą w teście programem - pisałem w tej sprawie do serwisu Fuji w Warszawie i....odpowiedź brzmiała następująco"nie podlego to naprawie gwarancyjnej" tak więc trzeba z tym żyć

_________________
S5500+xD512MbFuji+tuleja Raynox+zestaw filtrów CENEI


piątek, 30 września 2005, 21:25
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
No to ja mam szczescie bo mam tylko jednego i widac go w ciemnych zdjeciach, np. w pomieszczeniach bez lampy - z lampa problem znika wszystko jest ok.


piątek, 30 września 2005, 23:02
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
jeszcze jedno, ciekawe jak sie sprawa przedstawia z hot pixelami u innych roducentow np, minolta, canon, kodak, w aparatach z porownywanej pulki cenowej. Tez jest to tak dokuczliwe jak w fuji? Czy wogule u nich hot pixele sa?


piątek, 30 września 2005, 23:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Każdy ma tylko że zamaskowane. W niektórych aparatach jest dostępna funkcja mapowania wadliwych pikseli nawet przez użytkownika. Jak jest Fuji niestety nie wiem.


piątek, 30 września 2005, 23:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
tomcioo napisał(a):
jeszcze jedno, ciekawe jak sie sprawa przedstawia z hot pixelami u innych roducentow np, minolta, canon, kodak, w aparatach z porownywanej pulki cenowej. Tez jest to tak dokuczliwe jak w fuji? Czy wogule u nich hot pixele sa?


No a pomyśl chwilke sam.... I jak myslisz są czy nie ma?! :idea:

Cytuj:
W niektórych aparatach jest dostępna funkcja mapowania wadliwych pikseli nawet przez użytkownika. Jak jest Fuji niestety nie wiem.


W Fuji raczej nie ma, choć miałem taką funkcję w prostym Olimpusie c350z


piątek, 30 września 2005, 23:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL