Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 00:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 kupiłem s5600 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 2 stycznia 2005, 20:42
Posty: 41
Lokalizacja: wrocław
Post kupiłem s5600
Kupiłem s5600 pierwsze wrażenia są ok. ,większy wyświetlacz ,super działająca stabilizacja
Jest pare nowinek nie mam polskiej instrukcji i rozgryzienie zajmie mi pare dni ,ale ogólnie jest super,
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

_________________
Klikajcie jak moge to pomoge


poniedziałek, 3 października 2005, 18:03
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 18:08
Posty: 7
Post 
Pochwal się ile Cię to kosztowało ???


poniedziałek, 3 października 2005, 18:16
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 2 stycznia 2005, 20:42
Posty: 41
Lokalizacja: wrocław
Post 
1350zl chyba taka cena jest ok dostałem jeszcze filtr vu HAMA ale denko od obiektywu niepasuje jest zapłytkie,

_________________
Klikajcie jak moge to pomoge


poniedziałek, 3 października 2005, 18:31
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
mi do mojego s5500 tez nie pasowalo na obiektyw, zcialem ostatnie 3 zwoje gwintu i teraz jest ok. Nie wiem jakie jest u ciebie ale w s5500 jest przystosowane na 3 rozmiary gwintow. Mysle ze tego najmnijszago nie bede uzywal wiec go zciolem (pasował bodajrze na wsuniety obiektyw, a ze i tak mam caly czas zalozona tuleje u filtr to go nie potrzebowalem)


poniedziałek, 3 października 2005, 22:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Tak z czystej ciekawości: czy 5600 ma coś zmienione ze sposobem ręcznego ostrzenia? Jakaś podziałka lub może wygodniejsza obsługa? w 5500 to była dla mnie największa bolączka (po braku gorącej stopki).

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


wtorek, 4 października 2005, 08:41
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 2 stycznia 2005, 20:42
Posty: 41
Lokalizacja: wrocław
Post 
Z tym zcięciem tego gwintu to dobry pomysł,a co do reszty to nie miałem
czasu sprawdzic

_________________
Klikajcie jak moge to pomoge


wtorek, 4 października 2005, 09:20
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
Zrobiłem to nożykiem do tapet, musisz to robic ostrożnie. W środku też są takie zaciski do mocowania dekielka na pasku je tez delikatnie sciąłem (szpic lekko). Jak zrobisz to wprawnie to nawet zostanie ci jeszcze troche tego gwintu i bedziesz mugł go jeszcze zamocować. Także jak byś się zdecydował na cięcie go to przytnij najpierw to w środku (szpice lekko zaokrąglij), a w drugiej kolejności tnij gwint tylko delikatnie po troszeczku (nożykiem do tapet). Moge i ewentualnie wysłać na maila jak to wygląda u mnie.


wtorek, 4 października 2005, 10:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Fuji S5600 nie ma stabilizacji ani nic w tym stylu.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


wtorek, 4 października 2005, 22:28
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
hmm nie siedze super w tych sprawach, ale s5600 ma cos w stylu stabilizajci, niejest ani stabilizacja w obiektywie, ani matrycy, nazywa sie to ''ANTIBLUR'' wysokie iso i dodatkowy program antyrozmyciowy czy cos w tym stylu. Wedlud FUJI ma to byc lepsze rozwiazaniem niz dotychczasz znane systemy stabilizacji.


wtorek, 4 października 2005, 22:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Nie ma to nic zwpólnego ze stabilizacją. Po 2 funcka Anti - blur nie działa w trybach P, A, S, M tylko jest jako oddzielny program i to niestety automat. A wysokie ISO swoją drogą...

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


wtorek, 4 października 2005, 22:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
i 5600 ma ciemniejszy obiektyw i węższy w wide. chyba lepiej dozucić troszeczke i h1 sobie zapodać

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


środa, 5 października 2005, 08:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wiesz w ogóle, co to znaczy ciemniejszy obiektyw? To ciemniejszy co najmniej o 1 stopień przysłony, a różnica 2.8 a 3.2 to nawet nie połowa działki. A jeśli chodzi o porównanie z Sony H1 - to porównaj szumy na ISO 400 z Sony i Fuji.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


środa, 5 października 2005, 08:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cichy napisał(a):
Wiesz w ogóle, co to znaczy ciemniejszy obiektyw?

nie nie wiem - pierwsze o tym słysze ... a co to wogóle jest obiektyw ?
koleś...jest ciemniejszy(nie ważne czy działke czy pół działki ale jest) i nic na to nie poradzisz takie są fakty, i też jest węższy, no ale dla ciebie to bez różnicy bo by musiał mnieć z 10mm różnicy... gadać banialuki to sobie możesz, nikt ci tego nie zabronii. Pozdrawiam

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


środa, 5 października 2005, 10:12
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 lipca 2005, 23:15
Posty: 58
Post 
Wywar napisał(a):
a co to wogóle jest obiektyw ?


hmm, to takie cos z przodu aparatu, takie okrągłe, czasami wystające czasami nie, zakoczone szybką. Światło chyba tym wpaduje do aparata.


środa, 5 października 2005, 10:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Poucz się trochę fotografii. Zakładając w bardzo dużym zaokrągleniu, że obiektyw w 5600 jest ciemniejszy o pół działki od obiektywu w 5500, tracimy dokładnie 25 % czasu, czyli np zamiast 1/100 mamy 1/75 s.

ALE - czułość aparatu 5600 , a co za tym idzie szumy, są mniejsze. ISO 50 w S5500 odpowiada 200 w 5600, 100-400, 200-800, 400-1600. Jakość, co potwierdza się na zdjęciach również jest podobna. A więc, przy tej samej ogniskowej niezależnie od wartości przysłony możemy zrobić zdjęcie dokładnie z czasem szybszym o 400 % , co w naszym przypadku daje 1/75 x 4 = 1/300.

Zatem żeby zrobić zdjęcie podobnej jakości na tej samej ogniskowej w S5500 potrzeba 1/100 sek. a w S5600 1/300 sek.

I fakt , że obiektyw w s5600 jest odrobinę ciemniejszy nie zmienia wcale faktu, że jest to aparacik o KLASĘ lepszy od poprzednika. Przynajmniej różnica jest w przypadku tych dwóch modeli dużo większa, niż różnice np w aparatach z3,5,6 ...

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


środa, 5 października 2005, 10:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL