Teraz jest piątek, 21 września 2018, 18:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 s9500 + zewnetrzna lampa 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 17:03
Posty: 19
Lokalizacja: Legnica
Post s9500 + zewnetrzna lampa
Witam
Czy eksperymentował ktoś z zewnętrzną lampa błyskową podpiętą do S9500? Z tego co wiem stopka ma bardzo prosta budowę i można podłączyć do tego aparatu starsze lampy, zastanawia mnie efekt takiej współpracy.


poniedziałek, 24 października 2005, 14:31
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Złożoność stopki lampy raczej nie ma wpływu na współpracę lamp z aparatem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 24 października 2005, 19:04
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 17:03
Posty: 19
Lokalizacja: Legnica
Post 
S9500 ma bardzo prymitywną stopkę więć bez zadnych kombinacji można podpiąć prawie każdą prostą lampę błyskową (brak własnego systemu kontroli błysku). Z minoltą lub nikonem jest dużo gorzej.


poniedziałek, 24 października 2005, 19:49
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Podpiąć można, ale co z tego? Nie sądzę, aby ona działała tak jak powinna.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 24 października 2005, 20:18
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
Nie sądzę, aby ona działała tak jak powinna

Na pewno będzie działała tak jak powinna. Niestety parametry pracy musimy ustawiać ręcznie, najlepiej wybrać priorytet przesłony lub manual.


Cytuj:
Złożoność stopki lampy raczej nie ma wpływu na współpracę lamp z aparatem

Wskazuje właśnie, czy aparat współpracuje z lampą dedykowaną czy zwykłą. W Fuji jest to właśnie standartowa gorąca stopka bez dedykacji.


wtorek, 25 października 2005, 15:03
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 22 sierpnia 2005, 17:03
Posty: 19
Lokalizacja: Legnica
Post 
A czy moze ktos cos polecic (lampe do s9500-koniecznie ruchoma glowica w pionie)


wtorek, 25 października 2005, 19:39
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
grzesk napisał(a):
Cytat:
Złożoność stopki lampy raczej nie ma wpływu na współpracę lamp z aparatem

Wskazuje właśnie, czy aparat współpracuje z lampą dedykowaną czy zwykłą. W Fuji jest to właśnie standartowa gorąca stopka bez dedykacji.


Są lampy dedykowane, które także nie współpracują poprawnie...


grzesk napisał(a):
a pewno będzie działała tak jak powinna. Niestety parametry pracy musimy ustawiać ręcznie, najlepiej wybrać priorytet przesłony lub manual.


Niesamowite! A skąd Ty to wszystko wiesz? Testowałeś już? Poza tym ustawianie za każdym razem manualnie lampy nie ma zupełnie sensu i to śmieszne argumentowanie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 25 października 2005, 20:38
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
to śmieszne argumentowanie

Nie ośmieszaj się. Oczywiście gorąca stopka w tym modelu może być atrapą, może nie działać wcale, może źle działać - ale tylko w przypadku wady konstrukcyjnej. Tego modelu Fuji nawet nigdy nie miałem nawet w rękach, ale gorąca stopka w tym aparacie to tylko sygnał wyzwalający i nic więcej. Na pewno nie będzie działał z zabytkową lampą w której na stopce występowały wysokie napięcia niszczące każdą elektronikę, ale to już historia.
Cytuj:
ustawianie za każdym razem manualnie lampy

Nie wiesz, że kiedyś tylko takie lampy i aparaty istniały? A jak widzisz nawet dzisiaj Fuji przewiduje stosowanie takich lamp, ten model nie przewiduje nic innego. A jeśli myślisz, że teraz stosuje się tylko automatykę to się mylisz.
Cytuj:
Są lampy dedykowane, które także nie współpracują poprawnie..

Jeżeli są to lampy przewidziane do danego modelu aparatu, to świadczy to o ich wadach konstrukcyjnych.


wtorek, 25 października 2005, 21:46
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Chyba czegoś nie rozumiesz do końca. Tematem, jest możliwość podłączenia starej lampy do aparatu Fuji 9500. Pomijając różnicę napięć i możliwość uszkodzenia aparatu, nie sądzę, aby była jakakolwiek możliwość współpracy, poza samym wyzwoleniem błysku.

A odnośnie ustawiania parametrów lampy ręcznie, to w czasach analogów sporo się tym bawiłem, jednak to nie jest w dzisiejszych czasach optymalne rozwiązanie. Manual jest do konkretnych zastosowań, w pozostałych używamy automatu. No chyba, że ktoś ma nieskończoną ilość czasu na zabawy z ustawieniami.

grzesk napisał(a):
Nie ośmieszaj się.


Wybacz, ale sam się ośmieszasz, twierdząc że w aparacie, którego na oczy nie widziałeś, " na pewno" będą działały stare lampy, bo o nich jest tu mowa ...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 25 października 2005, 23:39
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Wypowiadam się o aparacie którego używałem, ponieważ stopka którą wykorzystuje jest po prostu typowa, prosta jak konstrukcja cepa.

Cytuj:
aby była jakakolwiek możliwość współpracy, poza samym wyzwoleniem błysku.

Przecież o tym właśnie pisałem:
Cytuj:
gorąca stopka w tym aparacie to tylko sygnał wyzwalający i nic więcej

Stopka w tym aparacie nie oferuje nic więcej (chyba że się mylę - ale według wyglądu i informacji prasowej tak jest). Na pewno nie będzie takiego komfortu jak przy pracy z lampą dedykowaną ale tanim kosztem, przy większym wysiłku (zwłaszcza, że cyfra jest mało tolerancyjna na błędy naświetlania) można osiągnąć dobre rezultaty.
Cytuj:
Manual jest do konkretnych zastosowań, w pozostałych używamy automatu

Tak samo manual przy lampie jest do konkretnych zastosowań, choć szkoda, że brakuje trybu auto.
Ale z dwojga złego: nie mieć żadnej lampy (wiadomo ile kosztuje lampa dedykowana) to już lepiej mieć tą "złą".
A jeżeli obecnie nie jest to rozwiązanie optymalne, to po co Fuji je stosuje?


środa, 26 października 2005, 08:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
grzesk napisał(a):
Tak samo manual przy lampie jest do konkretnych zastosowań, choć szkoda, że brakuje trybu auto.


O tym pisałem. Jeśli byśmy zamontowali lampę, która nie współpracuje z aparatem automatycznie, to w najlepszym wypadku, musimy jedynie dostosować parametry w aparacie do siły błysku, w gorszym, ustawić zarówno aparat, jak i lampę. Jeżeli ktoś się lubi bawić, kombinować i ma czas, to nie jest złe rozwiązanie, a ile radości sprawia! Sami mamy na wszystko wpływ.

Jednak w rodzinie, czy w otoczeniu innych osób może być problem. Nie raz doprowadzałem do kłótni, gdy próbując ustawić idealnie moją analogową Minoltę wraz z lampą, poświęcałem temu pewną chwilę, a inni się irytowali i niecierpliwili.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 26 października 2005, 18:22
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Mówi się, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach, ale chyba tych z automatu :D
W przypadku tego aparatu jest to pewnie jedyne rozwiązanie, a efekt stosowania zewnętrznej lampy wart jest poświęconego czasu, zwłaszcza, że koszt takiego rozwiązania jest niewielki. Przy odrobinie doświadczenie nie powinno być tak źle.
Interproject, żeby rozwiać ewentualne wątpliwości, może warto poszukać sklepu, gdzie mógłbyś wypróbować funkcjonowanie takiego zestawu lub poszukać coś wśród znajomych? Chyba, że używałeś już aparatu ze standartową lampą i wiesz czego można oczekiwać od takiego zestawu.


środa, 26 października 2005, 21:42
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 26 listopada 2006, 12:46
Posty: 7
Lokalizacja:
Post 
do mojego s9500 używam lampy Star-D D7000T manual
najczęściej robie zdjęcia z głowicą uniesioną o 45stopni w górę aby uzyskać miękkie naświetlenie zdjęcia,
przesłona f5/f4,5 czas 60


niedziela, 26 listopada 2006, 13:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 grudnia 2005, 02:04
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Używam aparatu i flesza jak w podpisie. Stopka również posiadająca tylko styk centralny (jak w S9500) i nie ma żadnych problemów a flesz posiada własną automatykę, która spisuje się bardzo dobrze. Kup sobie flesz z wbudowaną automatyką np. mój kupiłem w komisie za 120 zł (dwu palnikowa).

_________________
Jerzy
Fuji S20 Pro, flesz UNOMAT BC36TD twin


niedziela, 26 listopada 2006, 17:37
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 18 grudnia 2006, 09:28
Posty: 1
Post 
Osobiście mam niby nowszy model - S9600. Owszem stopka posiada tylko wyzwalanie lampy, nie posiada TTLa. Polecam do niego lampę Metz 36

_________________
FUJI S9600/METZ 36


poniedziałek, 18 grudnia 2006, 09:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL