Teraz jest sobota, 26 maja 2018, 06:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Fuji S5600 vs. Minolta Dimage A1 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 12 sierpnia 2006, 20:55
Posty: 5
Post Fuji S5600 vs. Minolta Dimage A1
:D Witam,

jestem użytkownikiem Fuji S5600. Wcześniej miałem starszy model S5500. Mogę jednak tanio nabyć prawdziwą legendę i "okręt flagowy" Minolty - Dimage A1.

Znam nieźle Fuji i jestem z niego zadowolony, sporo również przeczytałem nt. Minolty A1. Fotografią zajmuję się nieprofesjonalnie. Szukałem w necie jakiejś ekspertyzy nt. bezpośredniego porównania obu tych aparatów, jednak nic takiego nie udało mi się znaleźć. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne własne doświadczenia w tej materii, albo zna miejsca w necie, gdzie znajdują się opisy takich konfrontacji, zapraszam do wyrażenia swych opinii bądź informacji.

gregoreich

PS. Znam niestety tylko język niemiecki i polski. Z angielskimi tekstami radzę sobie nienajlepiej. No może być jeszcze rosyjski...


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 01:55
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Hej!
Jeśli masz okazję tanio kupić A1 to się nawet nie zastanawiaj. To zdecydowanie duuużo lepszy aparat od S5600. A porównać go raczej można z S9500, a nie S5600, choć od S9500 jest jedynie teoretycznie gorszy o rozdzielczość matrycy :|
Ja jestem szczęśliwym użytkownikiem A1, po tym jak mi ukradli A2. Porządny metalowy korpus, ręczne "zoomowanie" w zakresie 28-200 (jaki ma mało który cyfrak), w miarę wygodne ręczne ostrzenie, odchylany wyswietlacz LCD i wizjer (doskonały wynalazek przy makro), możliwość robienia zdjęć w określonychodstępach czasowych. Poza tym słynna już stabilizacja matrycy, sanki i złącze PC do podłączania zewnętrznych lamp błyskowych, gniazdo wężyka spustowego, zakres czasów migawki od 30s - 1/16000s + B no i chyba mniej szumi, bo przy takiej samej rozdzielczosci ma matrycę o większej powierzchni 2/3", a nie jak S5600 1/2,5".
To tylko kilka informacji dotyczących przewagi A1 nad S5600.
Nie miałem wprawdzie okazji używać S5600 ale przesiadłem się i to dość szybko z S5500 na A2, no a teraz trochę z koniecznści na A1.
Zdecydowanie polecam Ci A1.
Pozdrawiam :)

[ Dodano: Wto Kwi 18, 2006 12:24 am ]
Aha, jakbyś chciał się jeszcze czegoś dowiedzieć o A1 to pytaj śmiało :)

_________________
klauzi ;o>


poniedziałek, 17 kwietnia 2006, 23:23
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 19 listopada 2004, 21:40
Posty: 199
Post 
Mimo tego, że A1 to udana konstrukcja, to jednak nie widzę sensu przesiadki z Fuji S5600. Rozumiem, gdybyś przesiadałsię z "małpki", ale ten Fuji to też całkiem udany aparat z udaną matrycą rejestrującą przynajmniej jak dla amatora, bardzo udane fotki.

_________________
Olympus E-1, E-500, Olympus 5060, Zuiko Digital 14-54, 14-45mm, 40-150mm, Zuiko DIGITAL ED 50-200mm, ED 50mm f/2 Macro, fl50, filtry ...


wtorek, 18 kwietnia 2006, 11:02
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Także bym się nie przesiadał na Twoim miejscu... A1 nie zrobi lepszych zdjęć, za to ma fenomenalną obsługę. Jeśli jesteś zapaleńcem i lubisz bawić się przyciskami, wszystko samemu nastawiać, to wtedy warto. W innym wypadku raczej nie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 18 kwietnia 2006, 19:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 9 stycznia 2005, 11:31
Posty: 16
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
klauzi napisał(a):
... i chyba mniej szumi...

...chyba nie masz racji...
...chyba wczoraj widziałem Jarosława Kaczyńskiego...a może to był Lech...?

_________________
.:Dziœ Ty pomożesz mnie, może ja jutro będę mógł pomóc Tobie:.


niedziela, 28 maja 2006, 10:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Mam A1. T dobry sprzęt, szybki jak na kompakt, ma dobre jasne szkło 28-200, bardzo wygodna obsługa, słaba ale ładnie doświetlająca lampa błyskowa, super manual ale jest parę mankamentów:
-szum taki jak w kompaktach (jak już się przesiadasz to lepiej na lustro lub przynajmniej Sony R1)
-"miękkość" zdjęć - zdjęcia wymagają podostrzenia w PSie - inne aparaty mają mocniejsze wyostrzanie w sofcie aparatu. A1 nie, niby dobrze, bo sam sobie wyostrzasz tak jak chcesz, ale mnie to czasem męczy
-kiepskie auto (jak dasz go komuś żeby Cie zrobił zdjęcie to będzie takie sobie)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


poniedziałek, 5 czerwca 2006, 09:47
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
A1 ma stopkę na lampę zewnętrzną, czego nie ma S5600. Niestety kupując lampę dedykowaną wbijamy się w system Sony Minolta. Niemniej jednaj zdięcia z A1 z 3600HSD to miód malina, był taki okres kilka tygodni temu że 3600 i 5600 strasznie potaniały (np widziałem 5600hsd za 1200zł nówka do kupienia). Ale teraz po premierze Alfy 100 sonego osprzęt Minolty poleci do góry. Do A1 można połaczyć do gniazda synchro zwykłą lampę z gorącą stopką. Tyle ze jedynie praca w manualu.

Niestety A1 szumi mocniej od S5600 który ISO 400 ma użyteczne a w A1 to ISo 200 raczej max.

S5600 nie ma chyba również ruchomego LCD ani EVF. Ruchomy EVF w A1 to fajna rzecz.

A1 ma też obiektyw od 28mm to jest przydatne we wnętrzach.

Ma RAW więc można pokombinować choćby z HDR.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 6 czerwca 2006, 14:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL