Teraz jest czwartek, 24 maja 2018, 23:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 S5600 - problem z ustawieniami w trybie "P" 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 30 listopada 2006, 23:58
Posty: 6
Lokalizacja: krk
Post S5600 - problem z ustawieniami w trybie "P"
Witam,
mam problem z moim fudzikiem 5600.W instrukcji wyczytałem, że w trybie pracy "P" jest dostępne ustawianie zarówno czasu migawki jak i przesłony. Mój aparat nie reaguje na kliknięcia strzałkami i żaden z parametrów( ani dotyczący migawki ani przesłony) się nie zmienia:(. Mam zatem pytanie do użytkowników tego modelu: Czy ja coś robię nie tak? może coś mam włączone albo wyłączone i mi blokuje ustawianie parametrów wspomnianych wyżej??A może poprostu coś źle wyczytałem z instrukcji obsługi i jednak się w tym trybie nie da tego ustawiać?? czy może jest to( o zgrozo) problem jakiejś wady samego aparatu??

Bardzo was proszę o pomoc i pozdrawiam :D


Ostatnio edytowano piątek, 1 grudnia 2006, 00:26 przez kramagee, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 1 grudnia 2006, 00:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jak dla mnie to źle wyczytałeś - migawke i przysłone ustawisz na M (manual)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 1 grudnia 2006, 00:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 30 listopada 2006, 23:58
Posty: 6
Lokalizacja: krk
Post 
hmmm, właściwie to masz rację, ale nadal mam wątpliwości, bo w instrukcji jest co prawda napisane: "Jest to tryb automatyczny(chodzi o tryb P ), który pozwala uwzględnić wszystkie parametry, oprócz szybkości migawki i przesłony". Ale zaraz poniżej padają słowa: "naciskaj [i tu pojawiają się symbole strzałek góra-dół] aby wybrać ustawiuenie kombinacji czasu migawki i przesłony, nie zmieniając ustawienia ekspozycji.[...]". No i teraz już nie wiem czy da się w końcu manipulować tymi ustawieniami, czy nie:(


piątek, 1 grudnia 2006, 00:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Nigdy nie widzialem nawet tego aparatu więc nie wiem co Ci napisać ale dla mnie P to P i tyle :mrgreen:
Nie bardzo rozumiem bo albo masz full auto, albo P, Manula (sam wszystko ustawiasz) TV, AV czyli preselekce czasu lub przysłony - a co Ty chcesz w P ustawiać? Czy mi sie wydaje czy to jakieś szukanie problemów na siłe :| :|

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 1 grudnia 2006, 00:56
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 30 listopada 2006, 23:58
Posty: 6
Lokalizacja: krk
Post 
prawde mowiąc, uczę się tego aparatu i czytam instrukcję.i znalazłem w niej (wg. mnie ) sprzeczne ze sobą dwa zapisy, które trochę zrobiły mentlik i jednocześnie mnie zaniepokoiły.A że nie znam się za bardzo na foceniu, pozwoliłem sobie zasięgnąć opini na forum.Może faktycznie szukam dziury w całym?? W każdym razie dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy:)


piątek, 1 grudnia 2006, 01:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 grudnia 2005, 02:04
Posty: 19
Lokalizacja: Warszawa
Post 
W programie P możesz zmieniać pary czasu/przesłony tak jest w moim aparacie i z twojego opisu wynika, że u Ciebie powinno być tak samo. Każda z tych par zapewnia prawidłowe naświetlenie zdjęcia, choć oddziałuje na inne parametry jak np. GO czy też możliwość poruszenia zdjęcia. A oto przykładowe pary parametrów: f/t
2,8/500
4/250
5,6/125
8/60
i tak dalej.

Ps: W moim aparacie działa tak jak napisałem gdy w menu jest ustawione na flesz wbudowany, gdy zmienię na flesz zewnętrzny nie można wybierać tych par.

_________________
Jerzy
Fuji S20 Pro, flesz UNOMAT BC36TD twin


Ostatnio edytowano środa, 20 grudnia 2006, 01:37 przez jerzyf, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 2 grudnia 2006, 01:23
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 30 listopada 2006, 23:58
Posty: 6
Lokalizacja: krk
Post 
no właśnie też mi się tak wydaję, że powinienem mógł zmieniać ustwiania tej pary wtakim sensie jak piszesz, no niestety umnie to z jakiś powodów nie działa:(. Jednak dowiedziałem się od innego użytkownika tego model co ja(S5600) że u niego też występwował( jak się początkowo wydawało) ten sam problem. okazało się, że poprostu aparat ne reaguje na próbę zmiany tych ustwień w kiepskich warunkach oświetleniowych, że dopiero na otwartym powietrzu, w dzień udawało mu się zmienić ustawienia tej pary. ja jeszcze tego ne sprawdzałem. póki co pozostaje mi mieć nadzieję, że po wyjściu na zewnątrz coś się zmieni;).
Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy!!!Pozdrawiam:)


sobota, 2 grudnia 2006, 09:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
:| ale po co ustawiać w P? Od czego mamy preselekcję czasu lub przysłony? Chcemy małą GO to ustawiamy preselekcję Przysłony, ustawiamy ją na 2.8 (jeżeli tyle możesz) i czas nam dobiera aparat. Chcesz zdjęcie z długim czasem ustaw sobie preselekcję czasu i przysłonę aparat sam dobiera odpowiednią.
Po co jakieś ustawienia parami w P? Jakoś do niczego nie wydaje mi sie to przydatne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 2 grudnia 2006, 12:29
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 26 listopada 2006, 12:46
Posty: 7
Lokalizacja:
Post 
mam troszeczke inny sprzęt bo s9500 jednak ustawienie programu P jest takie same jak w s5600
Program ten automatycznie dobiera czas i przesłone jednak jest możliwość w niektórych momentach zminienia ekspozycji w taki sposób jak napisał Jerzyf.


niedziela, 3 grudnia 2006, 17:46
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 30 listopada 2006, 23:58
Posty: 6
Lokalizacja: krk
Post 
bardzo dizękuję za wszystkie uwagi, przepraszam że dopiero teraz odpisuj ,ale wcześniej było to możoliwe z powodów zdrowotnych. Jeszcze raz dzięki:)


wtorek, 19 grudnia 2006, 21:39
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 29 grudnia 2006, 20:47
Posty: 1
Post Re: S5600 - problem z ustawieniami w trybie "P"
kramagee napisał(a):
Witam,
Mój aparat nie reaguje na kliknięcia strzałkami i żaden z parametrów( ani dotyczący migawki ani przesłony) się nie zmienia

Witam również, własne dzis zakupiłem ten aparat, i zauwazyłem podobny problem jak Twój, czy doszłeś już może jak jest ze zmianą tych parametrów, co prawda sprawdzałem w domu, ale nie mogłem zmienic za nic w swiecie :(
Pozdrawiam


piątek, 29 grudnia 2006, 21:06
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 14 grudnia 2006, 14:47
Posty: 26
Post 
Z „P” jest najprawdopodobniej tak jak w Canonach czy KM – to takie auto z możliwością przesuwania parametrów ekspozycji w określonych granicach, stąd niemożliwość zmiany przysłony czy czasu przy słabym oświetleniu.

_________________
Konica Minolta Maxxum 5D, Konica Minolta A200, Canon EOS 350D + BGE3 + trochę różnych szkiełek AF i MF + Bilora Professional II + plecak gratów.


wtorek, 2 stycznia 2007, 20:05
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2004, 15:12
Posty: 13
Post 
czy ktos moze mi podpowiedziec, jak zmienic rozdzielczosc w kilku nastawach, np 3 mega w dobrej lepszej i najlepszej moze to nie istnieje taka kombinacja, nie mogę sie doszukac ;(


czwartek, 10 maja 2007, 16:45
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 17 maja 2007, 14:38
Posty: 1
Post 
Witam, Cytując kolegę:

galowy napisał(a):
mam troszeczke inny sprzęt bo s9500 jednak ustawienie programu P jest takie same jak w s5600
Program ten automatycznie dobiera czas i przesłone jednak jest możliwość w niektórych momentach zminienia ekspozycji w taki sposób jak napisał Jerzyf.


te "momenty" a właściwie warnuki to dobre oświetlenie i co najważniejsze lampa błyskowa musi być wyłączona :)

pozdrawiam


czwartek, 17 maja 2007, 14:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL