Teraz jest poniedziałek, 25 czerwca 2018, 06:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Góry, rower, A80 :-) 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post Góry, rower, A80 :-)
Właśnie wróciłem z Karkonoszy. Byłem tam przez ponad tydzień i zjeździłem około czterystu kilometrów na rowerze. Byłoby więcej, gdyby nie pogoda. Oczywiście jeździłem z A80 i efekty umieszczę niedługo w sieci, kiedy tylko znajdę moment.

Mam kilka spostrzeżeń, które mogą kogoś poratować. Po pierwsze: rower po kilkuset kilometrach strasznie się rozregulowuje - byłem na obozie, więc widziałem nawet drogie Meridy i Kellysy [oraz składane od zera przez posiadacza], które co jakiś czas trzeba było dokręcić, dosmarować, ustawić.

Zastanowiło mnie wtedy, że rower ocenia się za sprzęt mocny. Aparat fotograficzny jest natomiast sprzętem delikatnym. I faktycznie - dopóki nie zacząłem go chować przed wstrząsami, zacinał się żyroskop [to grzechoczące urządzonko, które stwierdza w jakiej pozycji jest aparat]. Na szczęście kiedy to zobaczyłem, zacząłem inaczej przechowywać aparat i od tego czasu wszystko było dobrze. A jak go trzymałem? Trzy proste rady:

1. Trzymaj aparat w plecaku, a nie na szyi bądź w torbach przy rowerze.
2. Nie trzymaj go luzem, tylko w pokrowcu owiniętym w jakąś kurtkę czy coś [mocno niweluje wstrząsy].
3. Staraj się układać go w naturalnej pozycji [czyli góra aparatu fizycznie na górze].

Od tego czasu wszystko działa jak trzeba i o aparat mniej się martwię.

Co do zdjęć, nawet Vendeur mi nie wmówi, że po pokonaniu półkilometrowego [w pionie; w poziomie nie liczę] podjazdu da się zrobić nieporuszone zdjęcie na migawce 1/30 lub dłuższej. Po prostu ogólne zmęczenie ciała bardzo daje się we znaki. Tak więc przydatne są aparaty z małymi szumami przy dużych ISO. Poza tym kolejny raz swą przydatność pokazał obrotowy wyświetlacz i nieduża prądożerność A80. Dwa komplety aku dają pełen komfort. Chociaż coraz bardziej dziwi mnie mówiąc, że jedno ładowanie aku pozwala mu zrobić ponad 500 fotek [pominę milczeniem ostatnio wymienione 900 - w końcu każdemu klawisze na numerycznej mogą się pomylić].

Jeżeli zrobisz na jednym zestawie 200 - 250 fotek, nie narzekaj - jest dobrze.

Oprócz tych wszystkich trudności, wyjazd uważam za udany, statywu nie brałem, bo nie miałem gdzie go zapakować. Przydałby się na pewno, ale nie jest to rzecz niezbędna. Aha, jeszcze jedno - karta 256MB to minimum przy tygodniowym wyjeździe.

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 14:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
1.Ciekawe czy aparaty bez żyroskopu ;) mniej się zacinają podczas wstrząsających zjazdół.
2.Trzeba by opatentować ministatyw nakręcany na kierownicę :!:
3.Czekamy na zdjęcia.
4.256MB to i tak za mało.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 15:06
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post Re: Góry, rower, A80 :-)
kSh napisał(a):
Chociaż coraz bardziej dziwi mnie mówiąc, że jedno ładowanie aku pozwala mu zrobić ponad 500 fotek [pominę milczeniem ostatnio wymienione 900 - w końcu każdemu klawisze na numerycznej mogą się pomylić].

Jeżeli zrobisz na jednym zestawie 200 - 250 fotek, nie narzekaj - jest dobrze.


Nie lubię, jak ludzie piszą rzeczy o których nie mają pojęcia...

450 - 500 fotek to robię bez problemu. 200 to już dla mnie tragiczny wynik.

970 osiągnąłem, stosując głównie tryb seryjny i robiąc często po 3-6 klatek na ujęcie. Bardzo niemiłe i niepoważne jest zarzucanie mi pomyłek i kłamstwa.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 24 sierpnia 2004, 15:59
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 21:48
Posty: 129
Lokalizacja: Z gór, z tamtšd gdzie kiedyœ srebro kopali
Post 
200 fotek to naprawde mało, ja tyle to moge zrobić jak mam naładowe aku, to z lamą i na LCD i jeszcze powinien zostać zapaś na jakieś 100 bez lampy.
500 fotek bez lampy lub w granicach 50 błysków jak się kożysta z wizjera to Z2 da się zrobić bez większych problemów. Moje aku to sanyo 2300, a ładuje je MW 8168 GS. Ładowarka podaje napięcie 500mA jak by interesowało.

_________________
Minolta Z2 :: 128 MB :: 16 MB :: Tulej 45/52 :: UV 52 :: Minolta Flash 3600 (D) :: 4 x Sanyo 2300 :: MW 8168 GS :: Osłona przeciwsłoneczna :: Statyw Vanguard jakiœ tam :: Kuferek Case Logic :: Głupie pomysły :: pewnie jeszcze coœ ciekawego


wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:08
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No Sanyo są niezłe. Moje rekordy były na modelu 2100.

Nawiasem, to z lampą etc. można zrobić Z1 powyżej 300 fotek bez problemu, raczej coś pod 400. 300 to miałem na sylwestra + jeszcze 10 minut filmów...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hmm... no panie Vendeur, bądźmy poważni - napisałeś, że zrobiłeś 970 fotek na jednym komplecie aku, co wywołało u mnie kwaśny uśmiech. Teraz natomiast dodajesz pokątnie, że to były głównie zdjęcia seryjne. To zupełnie zmienia postać rzeczy. Pewnie, wyłączę LCD, będę robił na automacie bez flesza w dobrych warunkach, to z 300 - 400 zrobię.

Tak czy inaczej, być może Zetki są po prostu oszczędniejsze i kłócimy się bez sensu. Wróćmy może do sedna tego tematu. Jakieś komentarze lub podobne doświadczenia?

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 17:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@kSh - też miałem A80 i te 300 - 400 fotek to robiłem normalnie z tego co mi się wydaje bo jak raz na tydzień czy nawet dłużej wymieniałem aku

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 17:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 czerwca 2004, 14:37
Posty: 160
Lokalizacja: Poznań
Post 
No dobrze, może po prostu zbyt dużo bawię się aparatem, zmieniam ustawienia, itd. a zbyt mało zdjęć robię, żeby stawać w szranki z takimi wyliczeniami.

Tak więc oficjalnie, jeżeli Vendeur czujesz się poszkodowany przez moje zarzuty - przepraszam. Na przyszłość jednak: precyzuj bardziej swoje wyczynowe wyniki, aby przykładowo każdy wiedział, skąd się to magiczne 970 bierze. Bo sam przyznasz, że zwykłych zdjęć, wszystkie przy LCD i około jedna czwarta z fleszem, po prostu nie da rady tyle zrobić.

Co do ministatywu na kierownicę - no cóż, nie znam odpowiednio stabilnego roweru, żeby to miało sens. Bo gdyby miało, to ja mam również taki nakręcany ministatyw (jeszcze z czasów Zenita TTL).

Robił ktoś zdjęcia w górach z filtrami polaryzacyjnymi?

Pozdr,
kSh

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 17:20
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
kSh napisał(a):
Hmm... no panie Vendeur, bądźmy poważni - napisałeś, że zrobiłeś 970 fotek na jednym komplecie aku, co wywołało u mnie kwaśny uśmiech. Teraz natomiast dodajesz pokątnie, że to były głównie zdjęcia seryjne. To zupełnie zmienia postać rzeczy. Pewnie, wyłączę LCD, będę robił na automacie bez flesza w dobrych warunkach, to z 300 - 400 zrobię.

Tak czy inaczej, być może Zetki są po prostu oszczędniejsze i kłócimy się bez sensu. Wróćmy może do sedna tego tematu. Jakieś komentarze lub podobne doświadczenia?

Pozdr,
kSh


Ja już nie mogę... Nie będę powtarzał przecież kilka razy tego samego. Pisałem w osobnym wątku, że robiłem zdjęcia seryjne, więc tutaj tylko wspomniałem o ilości. Czy to jest dla Ciebie niepoważne?

I nie pisałem o wyłączaniu LCD. Z włączonym LCD, wszystkie z lampą i na manualu bądź automacie, mogę się założyć, iż zrobię 350 - 400.

Odnośnie zdjęć w górach z CPL to właśnie robiłem i nie wiem, czy to wina po prostu ekspozycji i silnego słońca (ogólnie trudne warunki oświetleniowe), czy słaby polar, ale nie wszystkie wyszły, tak jak chciałem. Filtr miałem zawsze założony, chyba, że redukcja czasu migawki wymagała jego zdjęcie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 24 sierpnia 2004, 17:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Piszcie o rowerach, a nie bateriach :!:

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 17:46
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No mam fajny rower: http://pclab.pl/thread36892-5.html ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 24 sierpnia 2004, 17:49
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 marca 2004, 21:48
Posty: 129
Lokalizacja: Z gór, z tamtšd gdzie kiedyœ srebro kopali
Post 
ładny rowerek, ale i tak jakoś mam sentyment sprzętu do trialu. Wiem jakie tam są przeciążenia i wiem że ten sprzet powinen być nie do zajechania.
Może za tydzień się wybiore z aparatem porobić jakieś fotki jak chłopcy skaczą na swoich sprzetach.
Teraz mam lampe to ich lepiej doświetle.

_________________
Minolta Z2 :: 128 MB :: 16 MB :: Tulej 45/52 :: UV 52 :: Minolta Flash 3600 (D) :: 4 x Sanyo 2300 :: MW 8168 GS :: Osłona przeciwsłoneczna :: Statyw Vanguard jakiœ tam :: Kuferek Case Logic :: Głupie pomysły :: pewnie jeszcze coœ ciekawego


wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
@Fllopi: może wybierzemy się razem :?: Przy okazji zobaczę Twoją lampę 8)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:23
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Lampa fajna. Ile kosztowała?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:28
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Przede wszystkim - w wyższych górach niezbędny jest filtr UV. Lekkie zaświetlenie, "mgiełka" na zdjęciach wcale nie wygląda przyjemnie. Ale założenie filtra UV + polaryzacyjnego najprawdopodobniej spowoduje już winietowanie (to oczywiście zależy od aparatu). Stosujmy ten filtr tylko wtedy, gdy musimy podkreślić rysunek nieba, czy wody. Wcale nie jest konieczne całkowite wyeliminowanie odbić - ono też potrafi spłaszczyć obraz. Ogromnym problemem przy szerokich ujęciach z filtrem polaryzacyjnym jest to, że ponieważ z oddalaniem się od środka kadru zmienia się kąt odbicia światła od pyłków w atmosferze, zmienia się stopień polaryzacji światła. Oznacza to, że najprawdopodobniej uzyskamy... gradientowe niebo z przejściem od białego do niebieskiego, czy wręcz granatu. Nie wygląda to interesująco, naprawdę. Filtr polaryzacyjny oddaje nieocenione usługi w górach, bo jest tam dużo nieba i wody. Można eliminować z nich odbicia. Ważne tylko, by robić to z umiarem.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL