Teraz jest niedziela, 24 czerwca 2018, 06:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zagadka - porównanie 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post Zagadka - porównanie
Uwaga zagadaka poniżej są dwa zdjęci.
Prosze wskazać które jest lepsze? - to jest pierwsza część trwa do jutra do 7
Jutro o 7 powiem jakimi aparatami zdjęcia były robione. Warunki takie same takie same nastawy. Myśle że to będzie fajan zabawa :)
zdjęcie 1
Obrazek
zdjęcie 2
Obrazek
Jeśli ktoś wie jak powiększyć zdjęcia będe wdzięczny.


poniedziałek, 14 lutego 2005, 09:37
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
[INFO: Przeniesiony]

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 14 lutego 2005, 10:12
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Zamieściłem zdjęcia bio chodzi o modele aparatu a nie o sam fotografie.
Pytanko na zaś: Takie sprawy umieszczamy na tym wątku ?


poniedziałek, 14 lutego 2005, 10:21
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2004, 17:33
Posty: 141
Post 
nie da się ściągać :/
a po miniaturkach, to lepsze pierwsze, bo ma bardziej naturalne kolory.


poniedziałek, 14 lutego 2005, 16:06
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Uważam, że pierwsze jest lepsze ze względu na kolory. natomiast wyciąganie wniosków, że którykolwiek aparat przy tych samych nastawach jest lepszy jest cokolwiek ryzykowne. Delikatna zmiana nastaw w drugim aparacie i nagle wychodzi, że zdjęcie jest takie samo. Ponadto przy cyfrówkach "takie same nastawy" to nie tylko czas i przysłona. Chyba, że się mylę. A ustawienia standardowe.........hmmm, myślę, że to jest nieporozumienie :D

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


poniedziałek, 14 lutego 2005, 19:02
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
zdecydowanie 1, na drugim balans bieli nieco rozjaśnił.

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:26
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Zdjęcia ustawiono na manualu Iso 100 przysłona 5,6 i wykonano fote dwa aparaty tego samego producenta tylko inne modele podobno tej samej klasy.
Więc róznice muszą być w innym przypadku nie było by sensu robic porówniania. to nie jest test laboratoryjny tylko amatorski. Pewnie z analoga przy tej samje kliszy było by to samo więc co za frajda .
Myśle że podgrzałem torche atmosfere. więc dodam na końcu otych aparatach jest bardzo głośno na forum.


poniedziałek, 14 lutego 2005, 21:35
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
Dobra z wobec braku ziansteresownia tematem.
Fot 1 minolta A200
Fot 2 minolta A2
Czekam na pytanka


wtorek, 15 lutego 2005, 12:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 25 sierpnia 2004, 12:03
Posty: 13
Post 
a jak ustawiles WB ?
bo z tym zawsze w modelach A1 i A2 byly klopoty


wtorek, 15 lutego 2005, 13:48
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
WB ustalany był z kartonu mleczka :)


wtorek, 15 lutego 2005, 14:24
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Zrob te zdięcia w RAW i ustaw dokładnie ten sam WB, i dopiero wtedy przekonwertuj do JPEGa. W A2 i A200 mogą być inne algorytmy doboru WB.
Dziwi mnie tylko rozdzielczość 2 fotki 3000x2000 to tak jakby zeskanowano negatyw analoga. Bo w trybie 3:2 A2 ma rozdziałkę 3264x2176. Podejrzane.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 15 lutego 2005, 15:58
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 września 2004, 10:13
Posty: 160
Lokalizacja: Radom
Post 
Czy na pewno był dobrze ustawiony WB?

_________________
http://jacekfoto.riki.pl


wtorek, 15 lutego 2005, 16:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Z kartonu według mnie niemożliwe jest ustawienie WB w aparacie, chyba, że zdjęcie jest w RAW robione a następnie w DV jest ustawiane WB. Jeżeli już koniecznie tak chcemy ustawiać WB to obok kartonika należałoby postawić arkusz białego papieru (dla malkontentów 18% odcień szarości czy jakoś tak:)) formatu A4 i na tym ustawiać WB. Ustawiając na kartonik obawiam się, że łapane są inne kolory z kartonika. To takie zastrzeżenie dla czystości eksperymentu.
No i kolejne potwierdzenie, że A2 to jednak typowy aparat manualny:)
PS A czy próbowałeś robić na AWB?

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


wtorek, 15 lutego 2005, 18:17
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 11 stycznia 2005, 11:10
Posty: 29
Lokalizacja: Gorzow Wlkp
Post 
rozdzielczość jest taka bo tylko tak udało mi sie wstawić zdjęcia robiłem to pierwszy raz wiec dlatego taka rozdzielczoś.
Odnośnie WB w A200 ustwia WB umieszczjąc obiek do pomiaru WB w specjalnej ramce i naciska sie spust. WB w A2 ustalił własciciel aparatu i to on wskazał obiekt do ustawienia WB. Jeśli sa jakieś watpliwości co do tego mini teściku.to opiszcie co mam zrobic bo test robiłm z kolega z pracy i nie zabardzo mogemy poszaleć. Jestem otwarty na propozycje. Mam jeszcze dostep do 300D moge porownac 3 szt. czekam na sugestie.
pozdr :lol:


wtorek, 15 lutego 2005, 19:08
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2004, 17:33
Posty: 141
Post 
Leoman napisał(a):
w A200 ustwia WB umieszczjąc obiek do pomiaru WB w specjalnej ramce i naciska sie spust. WB w A2 ustalił własciciel aparatu i to on wskazał obiekt do ustawienia WB.


Sorki, bo nie kapuje. Jaka jest różnica między tymi dwoma sytuacjami. Bo chyba w obu przypadkah balans został ustawiony na przedmiot. Czy może do A200 jest dodawana jakaś specjalna ramka do kompletu ...lub A2 reaguje na komendy głosowe i potrafi rozpoznawać swojego właściciela ?


wtorek, 15 lutego 2005, 21:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL