Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 21:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Pomocy potrzebny Laptop ... pytanie jaki? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post Pomocy potrzebny Laptop ... pytanie jaki?
Witam. Rozglądam się za zakupem komputera przenośnego. W tej dziedzinie jestem zupełnie zielony i nie zabardzo wiem czego szukać. Patrzyłem na allegro i wypatrzyłem coś takiego Hp ,Acer,Acer lub Acer . Chciałbym aby mi służył w terenie - głównie aplikacje biurowe w lunuksie (musi być pełen legal - a niestery panom z microsoftu podziękuje - ceny kosmiczne) - faktury, magazyn itd... W samochodzie bym zamontował sobie drukarke żeby na miejscu u klienta np. wydrukować fakture. A i fajnie by było mnieć dostęp do sieci przez sieć gsm (jestm w orange) ciekawe czy mają jakieś możliwe pakiety. Może ktoś z was jest w temacie laptopów i mi coś poleci? Pisze tu na forum w hydeparku - gdyż codziennie tu zaglądam i jakoś takoś się przyzwyczaiłem do waszych avantarków :D Z góry dzięki i pozdro[

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


niedziela, 5 marca 2006, 17:34
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Tak się składa, że ostatnio w pracy kupiliśmy taki model Acera, jak ten ostatni... Bardzo fajny sprzęcik.

A odnośnie Microsfotu to za 300 zł netto masz Win XP HOME. Chyba nie jest źle.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 5 marca 2006, 17:57
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 sierpnia 2005, 16:19
Posty: 37
Lokalizacja: Brzeszcze
Post 
Nie nakłaniam do korzystanie akurat z firmy Karen, ale na jej forum użytkownicy czasem potrafią nieźle doradzić. Trzeba tylko zdefiniować główne przeznaczenie notka i planowany budżet. Wadą jest jedynie to, że proponują spośród komputerów dostępnych w Karen, ale wiele z maszyn tam oferowanych można kupic także gdzie indziej.

Ogólnie rzecz biorąc można notki podzielić na dwie grupy: tańsze i droższe. Modele tańsze często oferują lepsze parametry za mniejsze pieniądze, ale czasem kosztem np. gorszej matrycy, większej awaryjności sprżetu, tylko rocznej gwarancji. Nie jest to jednak regułą. Tańsze marki to np. California Acces (sam mam notka tej marki od ponad rokju i nie narzekam), Acer, Fujitsu-Siemens (choć nie wszystkie modele). Drugą grupę stanowią notki uznanych producentów (właściwie to składaczy, bo "bebechy" obie grupy komputerów mają te same) takich jak IBM, Toshiba, Dell, Fujitsu-Siemens (ale modele z tych droższych, więc topowe). Ogólną tendencją jest coraz lepsza jakość notków z pierwszej grupy i coraz niższe ceny tych bardziej renomowanych... :)

_________________
Canon 350D + słynny KIT + Canon 100-300 + M42 50 i 135


niedziela, 5 marca 2006, 20:37
Zobacz profil

Dołączył: środa, 9 sierpnia 2006, 00:52
Posty: 34
Post 
Ja posiadam HP, akurat identyczny z wymienionym i jedynie co moge powiedziec to to ze jest SUPER :)


niedziela, 5 marca 2006, 23:15
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 21:24
Posty: 40
Lokalizacja: Ruda Œlšska
Post 
zajrzyj na
http://www.vobis.pl


niedziela, 5 marca 2006, 23:57
Zobacz profil
Post 
Jak dla mnie acer to szit i w zyciu bym go sobie nie kupil. Sprzedalem ich troche i w sumie najwieksza bolaczka sa slaba matryca, wyjatkowo slabe osiagi biorac pod uwage parametry techniczne i smiesznie krotki czas pracy na baterii (centrino w przypadku acera to chyba wielka abstrakcja jesli chodzi o oszczednosc baterii). Jak na komputer do uzywania w terenie acer to wielkie nieporozumienie. Z tych "niedrogich" juz lepszy jest Fujitsu-Siemens a najlepiej Asus.


wtorek, 7 marca 2006, 10:18
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
A Toshiba L20 albo California Access W720 ? Włąśnie odnośnie acera gadałem z kolem co pracuje w komputerowym i mi tez odradził go na rzecz asusa.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 7 marca 2006, 10:30
Zobacz profil
Post 
Toshiba to juz nie ta sama toshiba co kiedys. O notebookach California Access sie nie wypowiadam bo zdania nie mam. Jednakze z tych ktore znam najbardziej polecam Asusa (w klasie tanszej) lub IBMa w (klasie drozszej).


wtorek, 7 marca 2006, 10:36
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 5 sierpnia 2005, 10:45
Posty: 68
Lokalizacja: Warka/Warszawa
Post 
Jako że studiuje informatyke to wypowiem sie w tej materii.
Rozumiem ze ma to byc laptop do zdjęć.
Pierwsza sprawa: Skup sie wyłącznie na platformach mobilnych: centrino bądz turion i pochodne. Turiony AMD są drogie wiec zostaje ci Centrino.
Toshiba L20: mały touchpad, nie podobają mi sie matryce Toshiby, słaby kont patrzenia i dziwnie ciemnawy. Przy fotkach ma to znaczenie.

Asusy mają słae warunki gwarancji, przy tanszych modelach gwarancja jest podzielona na dwie czesci. Jedna sie tyczy matrycy (3 miesiące sic!) a na reszte rok. Za dopłatą poszerzenie gwarancji. Jeśli acer to tylko któryś model ferrari, jako jedyna seria jest mocno dopracowana.

Ja polecam asusy, solidne wykonanie i nawet niezła wydajność.
Ja mam FujitsuSiemensa (P4 centrino 1,7Ghz)- Kosztował 3000 i dla mnie jest rewelacyjny - 4.5 h na beterii to juz wyczyn.

Odradzam kupowanie w dużych marketach, lepiej znaleść mały sklep komputerowy przez allegro, produkt ten sam a cena niższa.

Jeszcze podaj zakres ceny to moge ci podac przykłady dobrych nootebooków.

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 11:03 am ]
mała pomyłka: slabe warunki gwarancji ma Acer a nie Asus.

_________________
Fuji S5500, UV, 4x Camelion 2500, xd fuji 128MB (wiecej nie trzeba - nie ma to jak laptop:)), statyw.


wtorek, 7 marca 2006, 12:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
shaddixx18 napisał(a):
Rozumiem ze ma to byc laptop do zdjęć.

nie do zdjęć lecz do pracy- to co bym od notka oczekiwał to:
1)cena do mniej-więcej 3500 PLN
2)legal oprogramowanie
a) Windows XP Home Edition +SP2 (ok 350PLN) + zamiast Offica np. Works (ok 100PLN) = 450zł - albo zamiast tego wszystkiego Linux+open office
b)do poczty będzie darmowy Thunderbird
c)przeglądarka darmowa FireFox
d)jakiś anty-vir ok. 100PLN
e)jakiś program biurowy do faktur, paragonów, magazynu itp... (ok. 100PLN)
d)wifi i mile widziane by było
Fajnie by było aby lapek miał wyjście na TV - żeby sobie obejrzeć od czasu do czasu jakiś film na dużym ekranie :)
giercowanie, wypalanie dvd, poprawianie zdjęć w PS :lol: zostawiam stacjonarnemu PC-towi

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 7 marca 2006, 12:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 września 2005, 20:14
Posty: 270
Post 
open office jest za free i tez pod windowsem . a jak dla mnie to najlepszy pakiet biurowy. w prawie wszystkich notkach jest wyjscie s-video

_________________
N D50 | N D70s | N 18-55 | N 18-70 | SB-600 | SanDisk 1GB Extreme III | Hama UV | torba | statyw


wtorek, 7 marca 2006, 14:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 5 sierpnia 2005, 10:45
Posty: 68
Lokalizacja: Warka/Warszawa
Post 
Jeśli laptop do pracy to celeron wystarczy w zupełności:
http://allegro.pl/item89926667__hp_nx61 ... zawa_.html
Tu masz laptopa idealny do pracy. Do gier raczej sie nie nadaje ponieważ ma układ graficzny intela i ram jest dzielony. Ale ma bardzo dobrą i ostrą matryce.
Skoro do pracy to mogą być problemy z aplikacjami do fakturowania pod linuxa wiec ja bym stawiał na XP home + Open Office. Works jest, powiedzmy, beznadziejny.

Cena laptopa do gier zaczyna sie od 4.500zł

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 1:44 pm ]
http://allegro.pl/item89813552_sklep_ac ... _gw24.html

Tu cos szybszego. Co prawda nie lubie Acerów ale ta konfiguracja jest nawet nawet. Napewno nie bedzie tak trzymał na baterii jak HP.

_________________
Fuji S5500, UV, 4x Camelion 2500, xd fuji 128MB (wiecej nie trzeba - nie ma to jak laptop:)), statyw.


wtorek, 7 marca 2006, 14:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
szkoda że ten Hp nie ma wyjścia na tv :cry:

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 7 marca 2006, 18:20
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wywar!!!

Program antywirusowy płatny? Oszlałeś? Wejdź na stronę http://www.avast.com i sobie zainstaluj. Bardzo dobry soft, przewyższa nawet momentami komercyjne, a do tego nie dość że free, to jeszcze mało zasobów zajmuje. Różnica w działaniu kompa z Avastem a Nortonem to niebo a ziemia. I skuteczniejszy nawet.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 7 marca 2006, 18:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 5 sierpnia 2005, 10:45
Posty: 68
Lokalizacja: Warka/Warszawa
Post 
Wywar, Ej przeciez ma VGA. Do tego podlączysz bez problemu kazdy monitor CRT i jak, jak masz w miare nowy, telewizor tez. A pozatym są przejściówki na allegro.

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 5:56 pm ]
____>>>>>
http://allegro.pl/item90568514_vga_to_r ... _rgb_.html

_________________
Fuji S5500, UV, 4x Camelion 2500, xd fuji 128MB (wiecej nie trzeba - nie ma to jak laptop:)), statyw.


wtorek, 7 marca 2006, 18:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL