Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 02:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Aparat na pokladzie samolotu ? 
Autor Wiadomość
Post Aparat na pokladzie samolotu ?
Witam,

W zwiazku z dodatkowymi srodkami bezpieczenstwa na pokladzie samolotu, sa pewne restrykcje co do bagazu podrecznego.

Wiadomo, restrykcje te sie roznia od linii lotniczych jak i do jakiego kraju lecimy.

Czy ktos ostatnio gdzies lecial i napotkal problem aby na poklad zabrac ze soba torbe lub plecak ze sprzetem fotograficznym? Nie mowie o kompaktach, lecz o lustrzankach + teleobiektyw 300mm lub zwykly.

Dzieki za info.
Tomek


niedziela, 11 lutego 2007, 02:02
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja miałem ze sobą kompakt i robiłem nawet nim zdjęcia w samolocie. Nie wiem, czy ktoś widział, ale nie chowałem się.

Generalnie aparat NIE JEST przedmiotem zabronionym.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 11 lutego 2007, 02:41
Zobacz profil
Post 
Generalnie o to mi chodzilo.

Co prawda moga sie przyczepic do tych wszystkich gadgetow, filtry, ladowarka, i inne wynalazki.

Dzieki za odp.

Tomek


niedziela, 11 lutego 2007, 12:12
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Chcesz nim focić w samolocie albo w przerwie między przesiadkami, czy po prostu wolisz mieć przy sobie w obawie przed uszkodzeniem?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 11 lutego 2007, 16:55
Zobacz profil
Post 
1. miec przy sobie (tak samo jak i laptopa)
2. robic fotki podczas lotu


niedziela, 11 lutego 2007, 17:30

Dołączył: sobota, 11 listopada 2006, 14:52
Posty: 47
Lokalizacja: Kraków
Post 
Ja tez wlasnie lece w maju do barcelony i także obawiałem się tego, czy mi pozwolą wziąć na pokład aparat. Zawsze czlowiek sie lepiej i bezpieczniej czuje gdy ma to pod reka


niedziela, 11 lutego 2007, 18:26
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Laptopy można, to i czemu nie aparaty. Laptopy trzeba wyciągać z plecaków podczas skanowania, nie wiem jak z takim poważnym sprzętem, bo luster nie miałem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 11 lutego 2007, 19:00
Zobacz profil
Post 
a czytalem ze laptopy moga byc skanowane.


niedziela, 11 lutego 2007, 19:06
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ja we wtorek leciałem i miałem ze sobą 30d - aparat musiałem wyciągać z torbi i połozyć w koszyku do prześwietlenia - dodatkowo oglądali. Słyszałem, że mogą chcieć by przy nich wykonać zdjęcie - ale mi nie kazali.
Aparat miałem wiec na pokładzie a zostawiłem sobie go pod siedzeniem i nie było kłopotów.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 11 lutego 2007, 20:36
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Oczywiście, że trzeba wyciągnąć, bo nigdy nie wiadomo, czy to atrapa, a w środku nie ma bomby, czy schowanych nożów... Najciekawsze jest to, że ja lecąc z Berlina do Helsinek a potem z Helsinek do Bangkoku za każdym razem miałem w plecaku podręcznym dość pokaźny nóż sprężynowy. Nie wiem jak oni to przepuścili, a przecież to nie byle jaka trasa, bo transkontynentalna... Znowu lecąc z Phnum Pehn (stolica Kambodży) do Bangkoku od razu zauważyli nóż i przewieźli mi go w specjalnej kopercie, którą odebrałem przy wejściu na lotnisko. A ten lot znów trwał około godziny.

Ogólnie też wiadomo, że NIE WOLNO mieć przy sobie zapalniczek... A jednak znalazłem sposób, na 3 - krotne oszukanie ich => Kambodża - Tajlandia, Tajlandia - Moskwa i Moskwa - Berlin. Za każdym razem miałem przy sobie :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 12 lutego 2007, 00:49
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Vendeur napisał(a):
Oczywiście, że trzeba wyciągnąć, bo nigdy nie wiadomo, czy to atrapa, a w środku nie ma bomby, czy schowanych nożów... Najciekawsze jest to, że ja lecąc z Berlina do Helsinek a potem z Helsinek do Bangkoku za każdym razem miałem w plecaku podręcznym dość pokaźny nóż sprężynowy. Nie wiem jak oni to przepuścili, a przecież to nie byle jaka trasa, bo transkontynentalna... Znowu lecąc z Phnum Pehn (stolica Kambodży) do Bangkoku od razu zauważyli nóż i przewieźli mi go w specjalnej kopercie, którą odebrałem przy wejściu na lotnisko. A ten lot znów trwał około godziny.

Ogólnie też wiadomo, że NIE WOLNO mieć przy sobie zapalniczek... A jednak znalazłem sposób, na 3 - krotne oszukanie ich => Kambodża - Tajlandia, Tajlandia - Moskwa i Moskwa - Berlin. Za każdym razem miałem przy sobie :)

Zapewne byli szkoleni na podstawie filmu: Czy leci z nami pilot? Tak, że nóż sprężynowy to małe piwo.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


poniedziałek, 12 lutego 2007, 01:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
wogóle irytacja na maxa z odprawą teraz - wyciąganie paska ze spodni, wszystkiego z kieszeni, nawet buty ściagałem - masakra - babki szpilki ściągały i na bosaka przechodziły bramke... dla mnie to już chore... dużo opóźnień jest przez to w lotach :|

[ Dodano: Pon Lut 12, 2007 1:13 am ]
a że musiałem leciec na regionalnych liniach to szyby w samolocie były tak zajechane że nawet głupotą by było zdjęcia robić :mrgreen:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


poniedziałek, 12 lutego 2007, 01:12
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ściąganie butów spotkało mnie tylko w Moskwie - bez sensu. No i pasek... też raz musiałem ściągnąć, a akurat miałem spodnie za duże o jakieś 10 cm w pasie, więc zaczęły lecieć w dół...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 12 lutego 2007, 01:54
Zobacz profil
Post 
2 tygodnie do wylotu, i planuje w plecaku na aparat miec tylko sam aparat i 2 obiektywy.
reszta akcesorii do bagazu glownego (jeszcze sie okaze ze bede musial zostawic na lotnisku.

ktos bral statyw?
tak mysle ze moze mi sie przydac. i teraz, na bagaz glowny by mi sie moze zmiescilo, a ewentualnie jak by to wygladalo na podreczny. statyw ma nawet swoj pokrowiec, moze nie bedzie sie na pokladzie rzucac w oczy.

dzieki za porady
Tomek


środa, 25 kwietnia 2007, 21:47

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Obawiam się, że jeśli bedziesz miał statyw w bagazu podręcznym to podczas kontroli każą ci go wyrzucić tzn. nie pozwolą ci go wnieść do samolotu. Lepiej zapakować go do badażu "głównwgo"

Pamiętaj, że bagaż podręczny ma określony wymiar (55x45x20cm o ile pamiętam) i wagę (6 kg o ile dobrze pamiętam) - co prawda nie spotkałem się z mierzeniem i ważeniem ale ....

W regulaminie np. LOTu jest napisane że poza bagażem podręcznym możesz ze sobą mieć aparat fotograficzny (tak jak kobieta torebkę).

Ostatnio miałem bagaż podręczny i torbę z lustrem, obiektywem i lampą, nigdzie się nie przyczepiali o tą dodatkową torbę z aparatem. Na pokładzie robiłem fotki.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 26 kwietnia 2007, 00:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL