Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 20:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Wyswietlarka zdjec! 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post Wyswietlarka zdjec!
Ostatnio natknalem sie na pewien problem. Mialem komus zaprezentowac zrobione zdjecia pewnego miejsca. Nagralem fotki na CD, ale jak sie okazalo, w komputerze (z Windowsem 98 ), na ktorym mialem pokazywac zdjecia, nie bylo zadnej (!!!) przegladarki grafiki. Zdjecia otwieraly sie zatem w Paint'cie, albo w IE. Nie powiem - bylo to troche uciazliwe, zwlaszcza, gdy chcialem przyblizyc jakis fragment zdjecia. I tu moje pytanie:

Czy znacie jaki program/przegladarke/pokazywarke grafiki, ktora da sie odpalic bez instalowania, najlepiej prosto z CD? Moze to byc stary program, bez bajerow, itp. - wystarczy tylko, aby mozna bylo wejsc do katalogu na CD i zrobic cos w stylu "slideshow", oczywiscie z opcja przelaczania zdjec recznie! Zoom bylby mile widziany :).

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


sobota, 30 października 2004, 18:22
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Zainstaluj na kompie IrFanView - jak może nie być tam przeglądarki??? Trzeba jakąś w taki razie zamontować ;). Ta wspomniana jest bardzo popularna, darmowa i niewymagająca. Są do niej spolszczenia nawet.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 30 października 2004, 18:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
A wez poprostu zainstaluj acdsee (w tej najprostrzej wersji i najlepiej jakas stara wersje) po czym poprostu ja zgraj na plytek (ta juz zainstalowana). Nie wiem jak nowe wersje ale stare dzialaly w ten sposob (nie pamietam jaka ja wersje tak robilem bo bylo to dawno ale napewno z ktoras sie dalo)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


sobota, 30 października 2004, 18:47
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
Też się zdziwiłem, że nie ma przeglądarki, ale ten komputer, nie dość, że padaka, to jeszcze był goły i wesoły :). Tzn. poinstalowane tylko kilka programów i nic poza tym.

IrfanView oczywiście znam i jest to jakieś rozwiązanie, ale... przypuszczam, że instalacja czegokolwiek na tym kompie nie wchodzi w rachubę (nie pytajcie dlaczego :)). Poza tym wybiegam już myślami w przyszłość, bo przypuszczam, że na tego typu sytuacje moge jeszcze w przyszlosci natrafic gdzies indziej, wiec wole byc przygotowany.

Dlatego poszukuje wlasnie czegos w stylu wyswietlarki, a nie przegladarki - najlepiej jakby byl to wlasnie program, ktory mozna odpalic z CD bez instalowania. No chyba, ze IV da sie tak odpalic?

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


sobota, 30 października 2004, 18:47
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
Dzieki "sq8shq" - spróbuję. Mam gdzieś jeszcze jakiegoś starego ACDSee, chyba wersję 3...

Chyba, ze znacie jeszcze jakies programy?

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


sobota, 30 października 2004, 18:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
http://tucows.icm.edu.pl/grap95_default.html

Musisz sie pobawic i posciagac rozne - mi jakos konkretny do glowy nie przychodzi poza acdsee

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


sobota, 30 października 2004, 18:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
To bedzie raczej trudne. Wylaczajac Win XP ktora zawiera wbudowana przegladarke, jestes zmuszony do zainstalowania jakiegokolwiek - najlepiej z wyzej wymienionych programow. Przynajmniej ja o takowej "wyswietlarce" nie slyszalem. Jest jeszcze jedno wyjscie.... napisac WLASNY program :D

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


sobota, 30 października 2004, 18:54
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wydaje mi się, że IrFan może także działać bez instalki. A jeśli użytkownik sprzeciwia się instalowaniu czegokolwiek, to może weź tego IrFana od siebie, przegraj go znajomemu i pod pozorem przeglądania fotek, wejdź w Options/Set File Associations/Extensions (/Opcje/Zmień Skojarzenia/Rozszerzenia) i tam ustaw, aby dane pliki były obsługiwane przez IrFana. W ten sposób nic nie będziesz "instalował", jednak przeglądarka powinna zacząć działać.

PS. Czy to jakiś dziadek/babcia, którzy boją się instalowanych nowinek? ;)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 30 października 2004, 19:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
Nie znalazłem jeszcze starego ACDSee, ale zrobiłem eksperyment z IrfanView i... działa :). Program odpala się z CD, przeglądanie działa, niestety nic zmienić nie można, bo przy próbie wejście w jakiekolwiek opcje, czy ustawienia, wyświetla się komunikat, że plik .ini jest "tylko od odczytu"... Grunt jednak, że działa :). Dzięki! Spróbuję jeszcze z tym ACDSee, jak tylko go znajdę i dam znać.

Cytuj:
PS. Czy to jakiś dziadek/babcia, którzy boją się instalowanych nowinek?
Powiedzmy, że jest to osoba, która... boi się kompa :lol:.

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


sobota, 30 października 2004, 19:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Hehe, jak sie boi to niech sie pozbedzie, jak ja sie czegos boje to uciekam albo wyrzucam to :twisted: Acdsee chyba nie dziala bez instalacji, irfan owszem.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


sobota, 30 października 2004, 20:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
baklo napisał(a):
niestety nic zmienić nie można, bo przy próbie wejście w jakiekolwiek opcje, czy ustawienia, wyświetla się komunikat, że plik .ini jest "tylko od odczytu"...


:lol: Chciałeś zmienić ustawienia programu nagranego na cd...? Przecież to niemożliwe, bo nie możesz edytować pliku. Musisz najpierw przegrać po kryjomu IrFana na komputer i wtedy edytować ustawienia.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 30 października 2004, 21:25
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
Vendeur napisał(a):
Chciałeś zmienić ustawienia programu nagranego na cd...? Przecież to niemożliwe, bo nie możesz edytować pliku. Musisz najpierw przegrać po kryjomu IrFana na komputer i wtedy edytować ustawienia.
Ależ oczywiście - wiem o tym :). Przeciez nie da sie zmienic pliku na CD, ktora jakby nie patrzec, z punktu widzenia programu jest tylko "read-only" (no i tak jest w rzeczywistosci). Myslalem jednak, ze dziala to tak jak w niektorych programach, tj. w czasie dzialania programu zmienione ustawienia sa "pamietane", a dopiero przy wyjsciu zapisywane "do pliku". Irfan to jednak robi od razu :). Ale spoko - nic nie szkodzi. Program da sie odpalic i wszystko pieknie chodzi, a w tym wypadku to nawet nie ma potrzeby grzebac w ustawieniach, zeby zmieniac sposob otwierania plikow graficznych, bo mozna uzyc przegladarki "miniaturek" w Irfanie, albo skorzystac z polecenia "Otwórz" :wink:.

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


sobota, 30 października 2004, 22:57
Zobacz profil
Post 
Pro Show gold. To taki program do pokazu slakjdów. Albo w zwykłym Power Poincie. Trochę to uciążliwe ale jak nie ma innego wyjścia...


wtorek, 2 listopada 2004, 00:36
Post 
Proponuję nagrać sobie na płytę ze zdjęciami program XnView, nie wymaga on instalacji, można zgrać na płytę cały katalog ze skonfigurowanym programem.
A o to link:
http://www.xnview.com/


wtorek, 2 listopada 2004, 10:31
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Vendeur napisał(a):
:lol: Chciałeś zmienić ustawienia programu nagranego na cd...? Przecież to niemożliwe, bo nie możesz edytować pliku. Musisz najpierw przegrać po kryjomu IrFana na komputer i wtedy edytować ustawienia.


Zdaje ci sie ;) Ja zawsze w takim wypadku ustawialem przed zgraniem na cd, aby pliki tworzyly sie od poczatku po odpaleniu acdsee i podawalem sciezke powiedzmy c:/ - i po kolopcie. Zapewniam ze nawet winda jest w stanie dzialac bezposrdnio z cd - testowalem z win me - 3 dni zabawy w okrajanie i poszedl.

Acdsee dziala na 100% bez instalki - tyle ze instaluje sie ta najprostrza wersje - ona nie ma powiazan do niczego wiec nie ma z nia problemow (testowalem to kiedys ale nie pamietam na jakiej wersji - moze z ta najnowsza tez bedzie dzialalo)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 2 listopada 2004, 10:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL