Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 08:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jak precyzyjnie wycinać obiekty z kadru? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 28 grudnia 2004, 21:15
Posty: 5
Post Jak precyzyjnie wycinać obiekty z kadru?
Witam serdecznie.

Chciałbym poruszyć temat wycinania obiektów z kadru np. trawy , suchych drzew, rozpuszczonych długich włosów itp. Widziałem niedawno pięknie montowane zdjęcie przyrody z różnych planów( częśći). Drzewa i części i elementy łąki były tak precyzyjnie wycięte że nałożone na główne tło były nie do odróżnienia. Dodam że były tam jeszce biegnące konie z rozpuszczonymi grzywami.

Każdy z tych elementów można było obejżeć na osobnym zdjęciu, a tam możnba było zobaczyć niewiarygodną precyzję wyciętych elementów.

Zachęcam do podzielenia się swoimi uwagami i technikami w tym temacie.
W jakim programie zrobić to najlepiej ? Jakich użyć nażędzi? itp.

Pozdrawiam Bolero1 :lol:


wtorek, 28 grudnia 2004, 21:41
Zobacz profil
Post 
Jeżeli chodzi o zdjęcia to polecam PS, jest w nim pare urządzeń do wycinania. Osobiście uważam, że najdokładniejszym jest polygonal lasso
Obrazek

Na bardzo dużym powiększeniu możesz być super dokładny, ale jest to dosyć rzmudna robota, jeżeli do wycięcia masz powiedzmy drzewo(życzę powodzenia :lol: )
Zawsze możesz skorzystać z różczki, jest dużo szybsza ale też mniej dokładna- dobrze działa tylko w przypadku elementów kontrastowych np: drzewo na tle jasnego nieba...
Ciekawym rozwiązaniem jest też lasso powiązane z magnezem, jednak nie tak precyzyjne jak samo lasso, gdyż czasem źle przyciągnie...


wtorek, 28 grudnia 2004, 22:35

Dołączył: sobota, 7 sierpnia 2004, 17:20
Posty: 101
Lokalizacja: Œwinoujœcie
Post 
bardzo dobrym urzdznie jest szybka maska czy tez wtcinanie po sciezce ktora mozna sobie wedlugpotrzeb wyginac i przeksztalcac!
oraz narzedzie wydziel jest tez bardzo dobrym ae zmydnym sposobem na wyciecie obiektu z tla!
mozna tez wycinac nie dokladnie a potem pedzlem histroii powtarzac dana czynnosc do uzyskania zadowalajacego efektu!

_________________
Otwórz szeroko oczy a napewno tego nie przeoczysz, jednakze zawsze cos moze ci umknac, dlatego poczekaj chwile...


wtorek, 28 grudnia 2004, 22:52
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 6 grudnia 2004, 21:37
Posty: 15
Lokalizacja: W-w
Post 
Ja używam wydzielania, menu Filtr>Wydziel. Obrysowujesz markerem to co chcesz wyciąć, wypełniasz, dajesz OK i gotowe:)


wtorek, 28 grudnia 2004, 23:04
Zobacz profil
Post 
ar--no nie -grzywy końskiej lub dziewczęcej tak nie wydzielisz. Znacznie lepsze są następujące narzędzia w tym/PS/ programie:
1.Magic eraser- magiczna gumka -usuwa piksele o podobny kolorach do wskazanych kursorem
2.Background eraser -gumka tła- usuwa piksele tła o podobnych kolorach do tych po których prowadzisz kursor.
3.Extract- wydziel-to jest najbardziej zadziwiające narzędzie- w Biblii PS7 pokazono lwa którego każdy włosek grzywy i wąsów został wydzielony. Moje próby z tym narzędziem nie były tak rewelacyjne ale nie mając specjalnych powodów nie za bardzo się przykładałem.
Polecam rozdział 9 w polskim wydaniu Biblii PS7/7CE.
Pozdrawiam Aldus.


wtorek, 28 grudnia 2004, 23:10
Post 
Zapomniałem dodać że w helpie Ps7 polecenia te są świetnie opisane, można się obyć bez Biblii. Aldus


wtorek, 28 grudnia 2004, 23:18
Post 
aldus napisał(a):
ar--no nie -grzywy końskiej lub dziewczęcej tak nie wydzielisz. Znacznie lepsze są następujące narzędzia w tym/PS/ programie:

Szczerze, to używałem tych urządzeń, jak narazie do kolaży powiedzmy artystycznych, a tam dokładność, aż taka super nie była potrzebna.
Dalej twierdzę, że tym lassem można zdziałać cuda..choć pewnie macie rację...już sprawdzam.

Sprawdziłem to extract, jest rewelacyje- nie ma to jak forum- kopalnia wiedzy...


środa, 29 grudnia 2004, 00:04
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 1 maja 2004, 17:32
Posty: 447
Lokalizacja: woodstock - my life...
Post 
ar napisał(a):
Sprawdziłem to extract, jest rewelacyje

Chodzi o to?
Masaccio napisał(a):
Ja używam wydzielania, menu Filtr>Wydziel. Obrysowujesz markerem to co chcesz wyciąć, wypełniasz, dajesz OK i gotowe:)

To jest to samo? (ja mam polska wersje jezykowa)

_________________
Minolta Z1, SD 256 mb, zestaw ochronny KING, filtr polaryzacyjny HOYA, energizer 2300, statyw Velbon CX-560
Sprzedana! Kupiłem A1


sobota, 22 stycznia 2005, 20:11
Zobacz profil
Post 
To shadoow
To samo. Aldus


sobota, 22 stycznia 2005, 20:49
Post 
tak, pzdr


sobota, 22 stycznia 2005, 21:30
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL