Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 00:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 gadient? alpha chan ? problem z ps'em ... 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post gadient? alpha chan ? problem z ps'em ...
Mam warstwę z tłem. Na to nałożona jest inna warstwa z jakimśtam dowolnym obrazkiem. Chciałbym uzyskać następujący efekt. Obrazek na wierzchniej warstwie powinien przy brzegu zacząć przenikać w ten sposób, by stopniowo odsłaniał warstwę pod spodem. Jak to osiągnąć ? Mam kombinować z gradientami ? Może ktoś wie gdzie jest jakiś tutorial gdzie jest to wykorzystane ? Prosze o pomoc ...


środa, 23 lutego 2005, 16:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
jeesoo napisał(a):
Mam kombinować z gradientami ?


dokładnie + maska warstwy ( http://www.graffik.pl )

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 23 lutego 2005, 17:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 20:43
Posty: 23
Post 
Zaznacz warstwe z obrazkiem a potem obrazek na warstwie, nastepnie wybierz polecenie "wtapianie" z paska menu "Zaznacz". W oknie ktore sie pokaze wpisz wartosc np 8 i daj "OK". Nastepnie z tego samego nemu "Zaznacz" wybierz polecenie "odwrotnosc". Gdy to zrobisz wcisnij klawisz 'Del" i efekt gotowy :D :D

_________________
Olympus C-460 Zoom


środa, 23 lutego 2005, 21:35
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
kris222 : no nie do końca o to mi chodziło. Po pierwsze zaraz po zaznaczeniu warstwy na wierzchu (mam tam tylko jeden obiekt w kształcie prostokąta) nie mam dostępnej opcji wtapianie. ;/ Musze nieźle pokombinować żeby się uaktywniła. Jeżeli już mi się uda to Twój sposób daje mi taki efekt, że wtapia mi tylko rogi prostokąta a nie np jego brzeg. Pozatym nie mam nad tym kontroli...

M utwierdził mnie w przekonaniu że muszę kombinować z gradientami - jeszcze mi się nei udało ale nadal będę z tym walczył ;> W razie czego jeszcze się odezwę o jakies konkretniejsze instrukcje ...

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie ;>


czwartek, 24 lutego 2005, 13:18
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
już wiem jak to zrobić ;> ([Warstwa/Dodaj maskę warstwy/Odkryj wszystko]). Problem polega na tym że w ten sposób potrafię tak zmodyfikować projekt, że tylko jedna strona mojego prostokąta przenika w tło - ja natomiast chciałbym żebym mógł nałożyć np. z 4 gradienty na każdy bok po jednym, albo nawet i więcej - tego nie mogę rozgryźć ... Prosze o pomoc ...


czwartek, 24 lutego 2005, 13:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
dokładnie wszystko masz opisane na http://www.graffik.pl/tips02.htm
jest to banalne zadanie na 2 min. roboty albo i mniej :mrgreen:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 24 lutego 2005, 13:42
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
Cytuj:
dokładnie wszystko masz opisane na http://www.graffik.pl/tips02.htm
jest to banalne zadanie na 2 min. roboty albo i mniej


M : thx za linka - dokładnie z niego korzystałem ... Wychodzi extra jeżeli chcę wtopić obrazek ale tylko z jednej strony. Gdy nakładam pierwszego gradienta to w tym momencie opcja "Dodaj maskę warstwy" robi się niedostępna (zastąpiona zostaje opcją "Usuń maskę warstwy"). Natomiast przy próbie nałożenia kolejnego gradienta to pierwszy znika ... Więc jak pisałem poprzednio nie potrafię Nałożyć jednocześnie przenikania np. na górę i na prawy bok obrazka na wierzchu ... ;/


czwartek, 24 lutego 2005, 20:50
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
PS: skoro odnosimy się do tego konkretnego przykładu ( http://www.graffik.pl/tips02.htm ) to chciałbym aby monety zanikały także od góry ...

_________________
http://www.ag.bocznica.org/


czwartek, 24 lutego 2005, 20:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
to jest do zrobienia - na jedną maske nie nałożysz kilku wypełnień.
możesz wybrać rodzaj wypełnienia (rodzaj gradienta)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 25 lutego 2005, 00:00
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
tak wiem - ale żaden z pozostałych gradientów wogóle mi nei pasuje - tylko ten podstawowy - liniowy ... ;/ Może można to zrobić w całkiem inny sposób ? ;/


piątek, 25 lutego 2005, 10:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@jeesoo - wszystko się da tylko trzeba się wysilić i popróbować

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 25 lutego 2005, 14:49
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
qrcze - próbowałem, próbowałem i ... NIC ! Nadal nei potrafię dać sobie z tym rady ... Może ktoś mi podpowie ? Prosze.


czwartek, 3 marca 2005, 17:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
nie wiem jak Ci to wytłumaczyć jak tak mało się znasz na PS :?

jak już wykonasz sobie jedno przenikanie z jednej strony to później wciśnij "Warstwa ---> usuń maskę warstwy ---> nadaj" i wtedy otrzymasz warstwe juz bez maski ale z tym pierwszym przenikaniem.
koleny raz na tej warstwie dodajesz maske i nakładasz przenikanie na inny bok który ma przenikać.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


czwartek, 3 marca 2005, 18:20
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
heh - wszystkie rozwiązania sa proste jak sie je już znajdzie ... ;| M : dzięki serdeczne ....Pozdrawiam


sobota, 5 marca 2005, 13:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL