Teraz jest środa, 26 września 2018, 17:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 size.... 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post size....
hej,

czy moglby mi ktos doradzic jaki powinno miec rozmiar zdjecie cyfrowe, ktore chce wywolac w formacie 9x13, chodzi mi o taki rozmiar jak np "525x700X24b" takie cos, (nie wiem czy sie dobrze wyrazilam ;)

iiii... jakie sa minimalne wymagania, by 9x13 wyszlo w miare ok? jaka musi byc rozdzielczosc?

czekam na odpowiedz, jesli ktos moglby mi pomoc ;)


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 16:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
a wiec tak praktycznie kazda cyfrowka robi zdjecia w takich proporcjach (bo chodzi wlasnie o proporcje a nie ilosci pikseli), a jezeli format obrazu jest inny to zdjecie w studio i tak zostanie dopasowane do takiego formatu (ew uciete ale to zalezy juz od studia bo np w Media Markt na kompie wybierasz sam jak ma byc). jezeli w takim formacie zdjecie ma wyjsc ok to mysle, ze wystarcza 2mln pixeli, 10x15 3mln.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 16:38
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
dzieki za odp, ale az 2mln?! :( ale jak? jak mam sprawdzic ile pix ma zdjecie?

pytam o minimalne, poniewaz zamierzalam wywolac zdjecia, ktore znalazlam na necie. a potrzebuje do projektu... nie chodzi mi akurat o cyfrowke;

i czy moglby jednak ktos podac te rozmiary dla 9x13? bo nie wywoluje w MM i nie chce zeby mi poucinali ;)

nadal czekam


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:36
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
stop! juz widze ile maja pix, ma 0,52 np jedno, i czy mam szanse ze wyjdzie w 9x13? hmm.......


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:40
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
ale super! wlasnei odkrylam ze jak zmieniam rozmiar zdjecia (width &height) to mi zwiekszaja sie piksele ;))))

doszlam nawet do 2mln :) i ladnei nawet wyglada, chyba nawet tak samo; czy to dobry znak?

prosze o wyrozumialosc, ale nie jestem expertem... ;) moglby ktos odpowiedziec czy wyjda mi te zdjecia w 9x13? prosze


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 17:45
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Najważniejszą rzeczą którą musisz ustalić jest rozdzielczośćzdjęcia Fotografia cyfrowa o oryginalnych wymiarach 1600x 1200 pixeli (2 megapiksele) daje wysokiej jakości odbitkę 13,3 x 10 cm.
Oryginalny rozmiar zdjęcia możesz sprawdzić naprzykład za pomocą ppularnej przeglądarki ACDSee5 [W prawym panelu w zakładce "Właściwości i póżniej zakładka "Metadane gdzie podany jest właśnie rozmiar zdjęcia w pixelach na osi X i osi Y. Jesli chcesz mieć wysokiej jakości odbitkę o rozmiarach 13,3 x 10 cm, zdjęcie cyfrowe powinno mieć 1600 x 1200 pixeli. Wywoływanie odbitek większego rozmiaru powoduje utratę jakości zdjęcia. Wszystko zależy od przeznaczenia dukowanego lub wywoływanego zdjęcia. Dane które przytoczyłem wyżej dotyczą 300ppi dających jakość uznawaną za "wysoką" ale w rozdzielczości 200 ppi jakość uznawana jest za "dobrą". Raz jeszcze: WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO JAKA ILOŚĆ SZCZEGUŁÓW JEST CI POTRZEBNA.
Załózmy że masz zdjęcie 640 x 468 pixeli dzielisz obie wartości przez 300 jeśli chcesz mieć super jakość lub przez 200 jesli wystarczą dobre Policzmy dla dobrych
640:200=3,2
468:200=2,34
Wyszedł nam rozmiar zdjęcia odbitki o dobrej jakości w "calach" teraz mnożymy obie wartości przez 2,5 cm.
3,2 x 2,5cm = 8cm
2,34x2,5cm =5,85cm
...i wychodzi że "w miarę dobrą" odbitkę ze zdjęcia 640x480 pixeli możesz uzyskać 8cm x 6 cm

Czyli? jeśli ściągnęłas z netu zdjęcia o rozdzielczości 640x 460 TO NIC Z TEGO. kpw?
W dobrej jakości minimum to 600 x 800 pixeli i zaznaczam że to jakość dobra a nie najlepsza i da odbitki................? przelicz sama według powyższego wzoru :mrgreen:
Powtórzyłem to samo dwa razy( w obie strony) Jeżeli sama nie potrafisz znaleźć informacji o wielkości pliku chyba powinnaś poprosić o pomoc kogoś kto jest zaznajomiony z programami do obróbki cyfrowych obrazów( nieważne czy obrazów z cyfrowego aparatu czy plików ściągniętych z internetu). jeśli to co powiedziałem jest za mało wyczerpujące zapraszam do Prywatnych wiadomości[zakładka PW] :wink: w ostateczności prześlesz mi te zdjęcia emailem i popatrzymy co z nich da się zrobić (jesli to nie jakaś tajemnica :roll: :mrgreen:
ps. a w minilabach i tak często ucinają brzegi - tłumacząc, że to konieczność technologiczna dlatego prponuję zastrzec przy oddawaniu plików do wywołania że nie odbierzesz zdjęć jeśli będą poucinane bo zależy ci na informacjach które znajdują się właśnie przy krawędziach zdjęcia

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:28
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
imen napisał(a):
jak zmieniam rozmiar zdjecia (width &height) to mi zwiekszaja sie piksele ;))))

ale chyba nie idzie za tym zwiększenie jakości :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
NAJWAZNIEJSZE JAKI ROZMIAR MA ORYGINALNEZDJĘCIE
.....(chyba).....

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
Duch napisał(a):
imen napisał(a):
jak zmieniam rozmiar zdjecia (width &height) to mi zwiekszaja sie piksele ;))))

ale chyba nie idzie za tym zwiększenie jakości :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
NAJWAZNIEJSZE JAKI ROZMIAR MA ORYGINALNEZDJĘCIE
.....(chyba).....

zgadza sie, przy zwiekszaniu rozmiaru zdjecia programy graficzne dodaja do pixeli obrazka dodatkowe pixele o tym kolorze (ze wzoru matematycznego) ale nie jest to informacja zawarta w pliku zdjecia tylko program sam je dodaje dlatego przy bardziej skomplikowanych obrazach nastepuje wyrazne pogorszenie jakosci, ale przy prostych i malo szczegolowych efekt jest dobry. jest to tzw interpolacja (tak nawiasem wykorzystywana tez przez gorszej jakosci cyfrowki po to aby "oszukac " nabywcow. Pisze sie wtedy na aparacje "ROZDZIELCZOSC interpolowana 4 mpx!" podczas gdy naprawde jest 2 czy 3 ale aparat zawiera oprogramowanie, ktore "dodaje pixeli" do juz zrobionego zdjecia :)


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:57
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Duch napisał(a):
Czyli? jeśli ściągnęłas z netu zdjęcia o rozdzielczości 640x 460 TO NIC Z TEGO


ODWOŁUJĘ ! ! !
Jeśli to zdjęcie Twojego .............. powiedzmy wybranka (lub idola,... no wiesz Patric Swayze albo Winetou) to nawet jeśli z 600x400 zrobisz plakat A3 to bedziesz zadowolona :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mówiąc o jakości "wysokiej" i "dobrej" miałem na myśli ogólnie przyjete normy uznaniowe a nie subiektywne odczucia jednostki która może to "widzieć inaczej"

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:03
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
ok, Duch i Frog dziekuje wam bardzo :) szczegolnie Duchowi za taka dluga i profesjonalna wypowiedz (przyznam sie,ze nawet troche zrozumilam ;)

jeszcze mam jedna prosbe, moglby mi ktos podac tak w skrocie jak powinnam powiekszyc te zdjecia- do jakiej wielkosci? 2mln,tak? i jak mam je uciac zeby pasowalo do 9x13 , bo one maja takei rozne nierowne ksztalty...

czekam na odp, musze je jutro oddac, zeby sie wyrobic

pozdr :)


poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 21:27
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
my tutaj tak szybko nie rozmawiamy jak na czacie czy na gg(można było o to poprosić) jak już wcześniej wspomniałem
NAJWAŻNIEJSZY JEST ORYGINALNY ROZMIAR ZDJĘCIA jesli dysponujesz zdjęciem które obecnie jest w niskiej rozdzielczości nie da się go powiekszyć aby poprawić jego jakość
Imen ta rozdzielczośc zdjęcia to ilość maleńkich punkcików zawierających informacje o realnym obrazie nie da sie dodać tych punkcików bo skąd niby komputer miałby wiedzieć co było w tym miejscu na oryginale( wyobraz sobie milion przypadkowych cyferek na powierzchni 1 mm kwadratowego - to zdjęcie zrobione w wysokiej rozdzielczości) aparat zarejestruje każdą z tych cyferek oddzielnie i każdą z nich na zdjęciu będziesz mogła odczytać
a zdjęcie w małej rozdzielczości to tak jakbyś aparatem była w stanie z tego miliona cyferek zarejestrować - zapisać co drugą -
skąd pózniej komputer miałby wiedzieć jakie były te których aparat nie zdołał zapisać ???
jednym słowem nie da się, możesz tylko sprawdzić jaką rozdzielczośc ma zdjęcie którym dysponujesz i jaką odbitkę da się z tego uzyskać
( komputer może wiele ale nie wszystko) tak po za tym to nie pierze nie wiąże krawatów, młócić zboża też nie potrafi
imen napisał(a):
czekam na odp, musze je jutro oddac, zeby sie wyrobic


.... ale dziś już chyba i tak po ptokach ....

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


wtorek, 19 kwietnia 2005, 12:01
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
hmmmm..... dzieki Duchu ;) na czas jednak doszla twa odp, bo sie nei wyrobilam z oddaniem

zaryzykuje, dodam te pixele i sprobuje im to dzisiaj wyslac, tylko nadal nie wiem jak je poobcinac,zeby sie wpasowaly do tego 9x13....

dobra... dziekuje, pozdrawiam


wtorek, 19 kwietnia 2005, 21:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
co do obcinania to wykadruj fotke tak zeby proporcje ilosci pixeli w wysokosci i szerokosci byly jak 9:13. Proste:) a prosciej mowiac to otworz fotke w jakims programie graficznym, Photoshop, Photopaint czy darmowy GIMP(ale taka opcja jest takze w wielu przegladarkach graficznych) i po prostu uzyj narzedzia kadrowania patrzac na linijki w programie (domyslnie ustawione na milimetry czyli 90 x130 mm), z tymze to wytnie czesc obrazka a nie zmniejszy go, ale jezeli nie ma duzo do stracenia na obrzezach kadru to jest to najlepsze wyjscie. Druga mozliwosc to zmiana rozmiaru (z ang "resample" i po prostu wpisanie danych w cm a program sam dopasuje fotke, w PP jest to image->resample), ale musisz sie liczyc z tym, ze jezeli oryginal odbiega widocznie proporcjami od 9x13 to powstana wyrazne znieksztalcenia.

_________________
Moja skromna galeria: http://onephoto.pl/portfolio.php3?id_autora=27518


wtorek, 19 kwietnia 2005, 22:31
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
dziekuje Frog :)

uzywam ACDsee, no i juz to powycinalam tak na oko... nie chce m isie juz na nie patrzec nawet, duzo z tym roboty..... niech sobie obcinaja jak chca, wysylam je wlasnie do wywolania....

ehh.. a ja myslam ze to przyjemne

pozdrawiam :)


wtorek, 19 kwietnia 2005, 22:50
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
imen napisał(a):
ze to przyjemne


wszystko jest przyjemne co jest łatwe. A łatwe jest to co się dobrze umie :wink:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


wtorek, 19 kwietnia 2005, 23:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL