Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 17:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 róznica w wyświetlaniu pomiędzy laptopem a zwykłym monitorem 
Autor Wiadomość
Post róznica w wyświetlaniu pomiędzy laptopem a zwykłym monitorem
Witam
Od roku robię zdjęcia prostym aparatem typu Kodak o rozdzielczości 3,1 Mega i przechowuję te zdjęcia na laptopie i podczas przeglądania są OK. Czasami kopiuję je do kompa stacjonarnego i oglądam je na zwykłym monitorze. Ponieważ jest tam ustawiona niska rozdzielczość zdjęcia są ziarniste ( nie wiem czy tak się to określa przy zdjęciach cyfrowych ale np. kontury osób przedmiotów nie są gładkie ale ziarniste). Tę zasadę i różnicę rozumiem gdyż w:
- laptopie mam rozdzielczość 1024 * 768 (Gericom)
- w kompie stacjonarnym 800 * 600 (LG, jakiś kilkuletni model)
i jakość musi być gorsza.

Ale dlaczego ten sam monitor (800* 600) dobrze oddaje zdjęcia z wielu stron Internetu np.
http://www.molon.de/galleries/Egypt/Pyr ... php?pic=14

Zasada ta jest utrzymana niezaleznie czy przeglądam je Irfan view czy też innym programem.
Czy to jest kwestia jakiś dodatkowych ustawień dla zdjęć zrobionych własnoręcznie ?


piątek, 8 lipca 2005, 23:07
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Zmniejsz zdjęcia do rozmiaru 800x600 i zobacz czy wciąż źle są wyświetlane na monitorze.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 9 lipca 2005, 14:28
Zobacz profil
Post re:
bez zmian


sobota, 9 lipca 2005, 16:31

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
zmień rozdzielczość zdjeć do 72dpi i do rozmiarów 800x600

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


sobota, 9 lipca 2005, 17:26
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 9 października 2004, 00:05
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Post 
1. Sprawdź jakie masz ustawienia w aparacie, tzn. czy aparat zapisuje zdjęcia z maksymalną możliwą rozdzielczością i minimalną możliwą kompresją. Albo przynajmniej sprawdź jak "ciężki" jest plik.
2. Czy kiedykolwiek robiłeś odbitki ze swoich zdjęć albo je drukowałeś?
3. Jeśli wszystko jest ok. to zmień ustawienia w swoim laptopie na 800x600 i zobacz jak wygląda zdjęcie. Stawiam na fatalną marność karty graficznej w kompie stacjonarnym.

_________________
Bewere


sobota, 9 lipca 2005, 19:05
Zobacz profil
Post re:
ad1. w aparacie mam ustawienia na max jakość, otrzymane pliki to między 500 KB a 1,2 MB przy czym u mnie wygląd zdjęcia nie zalezy od rozmiaru pliku.
ad 2. nie , nie drukowałem. Ale poniweważ na laptopie wyglądają Ok to sądze że wydruki też będą OK.
ad 3 Przy ustawieniu w laptopie 800*600 też wyglądają chałowo

Uwagi inne: w laptopie też mogę uzyskać efekt takiego ziarna na tych samych fotografiach zmniejszając okno wyświetlania ( im mniejsze okno tym laptop bardziej się gubi w oddawaniu konturów i dawaniu efektu ziarna)

Poniże raport na temat mojej karty graficznej z kompa stacjonarnego:

Monitor: Monitor Plug and Play
Video Chipset: NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro Ver. 4.0
Resolution: 800x600 in 32-Bit Color

< Device Information >
Driver Version: 4.0
Technology: Raster display

< Device Characteristics >
Physical Width in Millimeters: 211
Physical Height in Millimeters: 158
Width in Pixels: 800
Height in Pixels: 600
Pixels per Horizontal Logical Inch: 96
Pixels per Vertical Logical Inch: 96
Color Bits per Pixel: 32
Color Planes per Pixel: 1
Brushes: Unlimited
Pens: 4294967295
Fonts: 0
System Colors: 4294967295
Relative Pixel Width: 10
Relative Pixel Height: 10
Relative Pixel Diagonal Width: 14


niedziela, 10 lipca 2005, 11:29

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
spróbuj tego co ja napisałem

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


niedziela, 10 lipca 2005, 17:55
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 9 października 2004, 00:05
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Post 
Strasznie się natrudziłeś.
:D
Na początku założyłem, że chodzi Ci o sprawdzenie, czy zdjęcie nie jest "zepsute" w kontekście ewentualnego zrobienia odbitki. Wtedy zmienianie rozdzielczości zdjęcia do 72 ppi raczej nie bardzo ma sens bo monitor i tak w ten sposób wyświetla zdjęcie. Trudno zakładać, że każde zdjęcie trzeba zmniejszyć, żeby można je było oglądać na monitorze.
Rozumiem, że bardziej chodzi o jakość w czasie przeglądania na ekranie. Proponuję jeszcze sprawdzić jak wygląda zdjęcie przy skali powiększenia 100%. Wielkość piksela na obrazie 800x600 jest większa niż 1024x768 dlatego to samo zdjęcie będzie jakby większe. Jeśli ustawisz taki sam stopień powiększenia obrazka (wyświetla się w przeglądarkach w jakimś niepozornym miejscu, np. na pasku stanu) to wrażenie powinno być podobne dla obu ustawień rozdzielczości. Jeśli oglądasz na monitorze 800x600 cały obrazek to zwykle skala powiększenia jest mała. Wtedy zdjęcia może wyglądać źle. Najlepiej spawdzić to dla 100%.
I teraz znów razcję ma mario1275. Jeśli chcesz zdjecia tylko oglądać na komputerze to lepiej je zapisać w małej rodzielczości - nie będą zajmowały tyle miejsca. Jeśli chcesz mieć zdjęcia papierowe to jest ok.

_________________
Bewere


niedziela, 10 lipca 2005, 18:59
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
dodatkowo jeśli oglądasz np zdjęcie o rozdzielczości 300dpi pomniejszone tk żeby widzieć je całe na ekranie to niektóre przeglądarki robią ze zdjeciem dziwne rzeczy - a powiększenie obrazu do 100% powoduj że na ekranie widzimy tylko najdrobniejsze elementy - wiem to z doświadczenia bo też się kiedyś wystraszyłem - może wystarczy zmienić przeglądarkę na stacjonarnym i wszystko będize ok a i jeszcze jedno przyszło mi do głowy - jaki maszz ustawiony tryb kolorów na stacjonarnym?? 32bity czy mniej?? - jeśli zdjęcia wyglądają dobrze na laptopie to szukałbym raczej problemu w stacjonarnym kompie i oprogramowaniu a nie w zdjęciach

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


niedziela, 10 lipca 2005, 20:38
Zobacz profil
Post 
mario1275 napisał(a):
zmień rozdzielczość zdjeć do 72dpi i do rozmiarów 800x600

mario mialeś rację, pomaga tylko czy to znaczy że w Irfan view dla każdego zdjęcia ręcznie bedę musiał to zmieniać ?
+ dodatkowe po tej zmianie jak się powiększa to zdjęcie to jest już mniej ostre


wtorek, 12 lipca 2005, 20:44
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Też używam Irfana, monitor mam 1600x1200 i jeśli zdjęcie jest większej rozdzielczości i dam na pełny ekran, to mam np małe schodki na krzywych etc.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 12 lipca 2005, 20:55
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 9 października 2004, 00:05
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Post 
Vendeur napisał(a):
... monitor mam 1600x1200 i jeśli zdjęcie jest większej rozdzielczości i dam na pełny ekran, to mam np małe schodki na krzywych etc.


Tu zachodzi raczej odwrotny efekt. Rozdzielczość ekranu bardzo duża i zdjęcia moga być rozciagane. Zależy jakie zdjęcia oglądasz.

km500 napisał(a):
mario mialeś rację, pomaga tylko czy to znaczy że w Irfan view dla każdego zdjęcia ręcznie bedę musiał to zmieniać ?
+ dodatkowe po tej zmianie jak się powiększa to zdjęcie to jest już mniej ostre


No jasne!! Zmiejszyłeś rozdzielczość zdjęcia do śmieszne małych rozmiarów. To tak jakbyś zrobił zdjęcie aparatem o matrycy 480 tys. px. Tzn. Dostosowałeś wielkość piksela do wielkości piksela na ekranie. Teraz zdjęcie wygląda dobrze, gdy jest wyświetlane w trybie pełnoekranowym, bo wtedy, tak jak pisałem wcześniej, oglądasz go w 100% wielkości (czyli ani większej , ani mniejszej). Jeśli zdjęcie powiększysz, to zaczynają się pojawiać artefakty (kwadraciki, czyli powiększone piksele). Dlatego jest mniej ostro.
Ciekawy jestem efektu, o którym pisałem. Czy bez zmiany rozdzielczości zdjęcia (pliku) i powiększeniu go do 100%, czyli naturalnej wielkości (zdjęcie nei mieści się całe na ekranie), jest lepiej? Do tej pory oglądałeś zdjęcie zmiejszone, piksele upakowane na mniejszej przestrzeni, jakby pominięte. Wtedy skośne linie mogą wyglądać jak poszarpane.

PS. Jeśli piszę za dużo na raz, powiedz :D

_________________
Bewere


wtorek, 12 lipca 2005, 21:16
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Bewere napisał(a):
Vendeur napisał:
... monitor mam 1600x1200 i jeśli zdjęcie jest większej rozdzielczości i dam na pełny ekran, to mam np małe schodki na krzywych etc.


Tu zachodzi raczej odwrotny efekt. Rozdzielczość ekranu bardzo duża i zdjęcia moga być rozciagane. Zależy jakie zdjęcia oglądasz.


No przecież pisałem, że przy większych rozdzielczościach niż mój ekran. Jeśli są mniejsze, to zajmują część ekranu jedynie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 12 lipca 2005, 22:18
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 9 października 2004, 00:05
Posty: 33
Lokalizacja: Kraków
Post 
Vendeur napisał(a):
No przecież pisałem.



:oops:
Chyba za szybko czytałem. Biję się w piersi aż dudni.

_________________
Bewere


wtorek, 12 lipca 2005, 23:51
Zobacz profil
Post 
Vendeur napisał(a):
...
Ciekawy jestem efektu, o którym pisałem. Czy bez zmiany rozdzielczości zdjęcia (pliku) i powiększeniu go do 100%, czyli naturalnej wielkości (zdjęcie nei mieści się całe na ekranie), jest lepiej? Do tej pory oglądałeś zdjęcie zmiejszone, piksele upakowane na mniejszej przestrzeni, jakby pominięte. Wtedy skośne linie mogą wyglądać jak poszarpane.


jest tez zła jakość
(podaje parametry tej fotografi tzn takie jakie zrzucam oryginalnie z aparatu: 2032*1524 pixeli 72 DPI


środa, 13 lipca 2005, 21:35
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL