Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 23:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 Kadrowanie - pomocy 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 24 września 2005, 17:05
Posty: 1
Post Kadrowanie - pomocy
Mam pytanie dotyczące kadrowania. mam cyfrówke, robiłem zdjęcia i postanowiłem wykadrować i wywołać no i po wywołaniu pojawił sie problem. Korzystałem z instrukcji magazynu Komputerświat ale mniejsza z tym.
Programem GIMP zmieniłem rozdzielczość zdjęcia na 300dpi bo (tak pisali w komputerświecie) w takiej rozdzielczości wywołują w większości laboratoriach. Potem wykadrowałem zdjęcia na format 100mmx150mm a dokładniej 99,991mmx149,945mm bo dokładniej sie nie da. No i potem w programie Paint Shop Pro wstawiłem ramke (tak że zdjęcie nie zwiększyło sie ramka poszła w głąb zdjęcia a nie na obrzeże). Obrobione zdjęcie takie jak dałem do wywołania pod tym linkiem (tylko twarz zasłoniłem):
Obrazek

no i myślalem że po wywołaniu zdjecia będa miały taka ramke jak w komputerze a jest inaczej, ramka jest z różnych stron nierówno wycięta i wygląda to delikatnie mówiąc beznadziejnie... dlaczego tak krzywo jest to ścięte, moja wina czy wina laboratorium ? pewnie moja bo wywołałem dwa zdjęcia w innym fotolabie i tak samo było krzywo ścięte, co robie nie tak ? please pomóżcie...
Tutaj skan zdjęcia już wywołanego:
Obrazek


sobota, 24 września 2005, 17:37
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
otóż - wina może leżeć zarówno po twojej stronie jak i po stronie labów - po pierwsze zapytaj w fotolabie jaki wymiarw pikselach musi mieć zdjęcie do odbitki 10/15 - nie zmieniaj rozdzielczości do 300dpi bo w labie i tak zmieniają to do ilości pikseli im potrzebnejich nie obchodzi w jakiej rozdzielczości dostaną zdjęcie - po prostu zmieniają wielkość podając ilość pikseli przy takich zmianach raz w jedną potem w drugą mogą pojawiać się błędy - więc powtarzam zapytaj w labie jaki wymiar ma mieć zdjęcie ale w pixelach
mozliwe jest też że w labie używają do obróbki jakiegoś programu który np automatycznie rozciąga zdjęciepomijając na ile to możliwe białe krawędzie - wtedy jeśli chcesz mieć fajną rakę musisz zwrócić na to uwagę tym w fotolabie - ale tu cie zmartwię jest mało labów gdzie naprawde znają sie na tym co robią - w większości po prostu wrzucają to co im sie da obojętnie czy to negatyw czy plik w automat i to cały ich twórczy wkład, nie wiem skąd jesteś ale popytaj gdzie w twojej okolicy jest dobry lab zazwyczaj nie jest on najtańszy - ale czasem warto dać te 20gr więcej za odbitkę żeby dostać to co się chce

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


niedziela, 25 września 2005, 15:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL