Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 13:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Poprawianie zdjęć-fajny wygląd na laptopie, źle na odbitkach 
Autor Wiadomość
Post Poprawianie zdjęć-fajny wygląd na laptopie, źle na odbitkach
Od ponad roku robię zdjęcia cyfrówką i trzymam je na laptopie. Aparat to Kodak z serii CX 6330, matryca 3.1. Mega.

Wygląd zdjęć po zrobieniu i zrzucie na laptop jest OK. Jedne są lepsze, drugie są gorsze; ale generalnie po wykasowaniu najsłabszych trzymają poziom.

Przez ostatnie 0,5 roku próbowałem bawić się kilkoma programami do obróbki zdjęć. Częstokroć używałem jednej opcji typu >>Enchance >> czyli >>ulepsz<<; gdzie za jednym przyciśnięciem software sam dobierał jasność, kontrast, podkręcał kolory. Istotnie, dla wielu zdjęć , zmiana była na plus. Ale jak się okazało , tylko na monitorze.

Wszystko byłoby OK. gdybym kiedyś nie oddał zdjęć do zrobienia odbitek i otóż okazało się że jakość tych zdjęć wskutek tych operacji się pogorszyła !. Zrobiłem dla celów testowych odbitki sprzed zmian i po zmianach. Otóż program faktycznie poprawił (tj,.podciągnął) słabsze zdjęcia ale kosztem jakości. Problem polega na tym, że obrabiając te zdjęcia na laptopie (monitor 14, laptop Gericom) nie widać aż tak dużego pogorszenia zdjęć niż na tych odbitkach (10*15, papier Kodak). Ww odbitki wyglądają po prostu sztucznie, tak jakby ktoś wygenerował je z programu graficznego,na niektórych zdjęciach - twarze mniejszych postaci np. wielkości 1 groszówki wyglądają prawie jak z jakiejś gry komputerowej.
Nie używałem do obrobki programu zachwalanego wszędzie czyli Photoshopa, ale on sporo kosztuje.


Moje pytania to:
- czy spotkaliście się z czymś takim i jak temu zaradzić
- czy jesteście pewni, że wasze programy nie pogarszają wam jakości odbitek
- które programy nie knocą zdjęć

KM


poniedziałek, 10 października 2005, 21:37
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
km500 napisał(a):
gdzie za jednym przyciśnięciem software sam dobierał jasność, kontrast, podkręcał kolory. Istotnie, dla wielu zdjęć , zmiana była na plus. Ale jak się okazało , tylko na monitorze.


Poki co nie ma na tyle inteligentnych programów aby można było powierzyć im postprodukcje ;) Człowiek jest nie zastapiony :mrgreen:


poniedziałek, 10 października 2005, 22:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
km500 zawsze masz gimpa :wink: , no i jak na razie nie widze LCD w obróbce grafiki - crt rządzi.

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


poniedziałek, 10 października 2005, 22:56
Zobacz profil
Post 
hej! ja sie spotkalam z czyms podobnym ale nie nie w przypadku laptopa tylko monitora LCD Samsung, obrabialam foty robione cegłówka sony 3.2 megówką (stary ale jary) w Photoshopie, dałam do druku na ploter i kolory niestety nie wyszly tak jak mialy-roznice w zielonym najbardziej drastyczne..;( koleś z plotera mi tu kit wciskal ze monitor mam niedobry, ze zna samsungi i ze kolory na LCD sa inne niz na monitorach starszej generacji..ja mu za to (i to tez nie wiem czy nie kit wciskalam) ze ma zle ploterek skonfigurowany..i komu tu wierzyc?
A-aparat sony cegła sie wysłuzyl
B-monitor samsung ach co za dizajn!!-przereklamowany!
C-pan z drukarni ma ploterek zle skonfigurowany
D-jakies jeszcze propozycje??
POZDRAWIAM GORĄCO :evil:


wtorek, 11 października 2005, 00:22
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Hmm. Ja tam nie narzekam na mojego LG 915FT Plus. CRT 19" naprawdę pozwala ujrzeć efekty obróbki zdjęć.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 11 października 2005, 00:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
zatiochi5 napisał(a):
jak na razie nie widze LCD w obróbce grafiki - crt rządzi.


dokładnie.
ostatnio na pewnym forum czytałem wątek LCDvsCRT i przytocze tu wypowiedz pewnego gościa która powinna wyjaścnić to zjawisko:

"Różnica wynika z ilosci wyswietlanych kolorów.
Monitor LCD wyswietla 2^16 (dwa do 16 potegi) kolorów, czyli 6 bitów na kazdą składową RGB. Daje to w sumie 262.144 kolorów. Cała reszta do tych brakujących 16 milionów jest symulowana przez układ FRC : Frame Rate Control.
A prawdziwy grafik, jeszcze nie moze sobie pozwolić na symulowanie barw. Wiec dlatego wsrod profesjonalnych grafikow jeszcze tak malo popularne sa monitory LCD"

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 11 października 2005, 07:45
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Problemem nie jest kwestia LCD czy CRT, a jedynie bezkrytyczne stosowanie automatycznej poprawy jakości zdjęcia, zwłaszcza z prostszych programów. Nawet przy słabej jakości obrazu monitora, takie wady są do wychwycenia, szczególnie gdy znamy niedostatki naszego sprzętu. Poprawiane zdjęcia zapewne tylko na pierwszy rzut oka wyglądały lepiej. Automatyka może się sprawdzić np. przy przygotowaniu zdjęć na potrzeby internetu, ale i tak trzeba zachować umiar. Jeżeli sami nie kontrolujemy efektów poprawy zdjęć, lepiej zdać się już na automatykę w fotolabie - gdy laborant potrafi to wykorzystać, efekt powinien być znacznie lepszy niż ten z prostych programów.
Chcąc jednak samemu pobawić się w obróbkę zdjęć, polecałbym np. Photoshop Elements - tam automatyka jest całkiem przyzwoita i do tego wiele możliwości ręcznej korekcji, oraz kalibrację monitora - na pewno da się coś poprawić.
A jeśli chodzi o konfrontację LCD z CRT - moim zdaniem rządy CRT jednak dobiegają końca, nawet u profesjonalistów.


wtorek, 11 października 2005, 11:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cytuj:
A jeśli chodzi o konfrontację LCD z CRT - moim zdaniem rządy CRT jednak dobiegają końca, nawet u profesjonalistów.


Dobra "bańka" nie jest zła, ja obecnie w domu mam lg flatron f700p a mój braciak ma lcd samsunga 17cali (niestety nie pamiętam dokładnie symbolu)ale namacalnie widzę różnice w kolorysryce zdjęć - na kożyść CRT.
LCD poprostu ewidentnie przekłamuje kolory! Fakt że LCD jest cieniutki, mniej zajmuje na biurku, nie ma odswierzania, ma ładny kontrast, nie wytwarza pola magnetycznego jak bańki i w LCD 17cali to 17 a w bańkach wychodzi to troche mniej to jednak efekt smurzenia, bad pixele, przekłamania barw - Do pracy biurowej niewątpliwie LCD jest strzałem w 10tke, ale ci co pracuja z grafiką/fotografia wybierają CRT ze wzgledu na odwzorowanie barw. Pozdr

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 11 października 2005, 12:13
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Przede wszystkim LCD a LCD to już różnica jest gigantyczna, a więc nie można porównywać tylko hasła LCD,CRT. Prawdą jest, że kiepskie CRT działają zdecydowanie lepiej niż kiepskie LCD i stąd wynika powszechna opinia o niedoskonałości LCD.
Ale pomijając róznice pomiędzy systemami - profesjonaliści skazani są na zagładę, skoro nikt nie wyprodukuje dla nich kineskopu.


wtorek, 11 października 2005, 12:29
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
posiadanie CRT też nic nie gwarantuje - potrzebny był by monitor z kalibratorem (niestety dość drogie) taki monitor stawiamy w stałych (czyli sztucznych) warunkach oświeteniowych i kalibrujemy do konkretnego urządzenia dukującego - bo przecież inne kolory da nam atramentówka inne laser a jeszcze inne fotolab. Ostatnio pojawiły sieteż monitory LCD z kalibratorem ale ich koszt ogranicza ich zastosowanie tylko do zadań profesjonalnych.
a teraz o warunkach amatorskich:

po pierwsze - zrobić sobie w jakimś programie graficznym wzorzec kolorów z różnym nasyceniem i jasnością - taki wzorzec dajemy do zrobienia w labie czy drukujemy na drukarce- teraz przykałdamy taki wydruk czy odbitkę najlepiej w formacie zbliżonym do wymiarów monitora i ustawiamy monitor tak żeby to co widzimy na ekranie było możliwie zbliżone do tego co mamy na wydruku takie ustawianie powtarzamy ilekroć zmienią się warunki oświetleniowe w pomieszczeniu w którym siedzimy - są programy które trochę ułatwiają to zadanie bo możemy zapisać sobie schematy ustawień i wykorzystywać je w zależności od potrzeb
na koniec jeszcze jedna uwaga co do LCD - z nimi problem polega na tym że wystarczy ustawić monior pod innym kontem i już wszystko wygląda inaczej dlatego CRT są lepsze nawet te zwykłe

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 11 października 2005, 13:11
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
grześk mylisz się co do profesjonalistów - to dla nich produkuje się najlepsze i najdroższe monitory i to oni popychają to wszystko do przodu bo nieustannie dążą do doskonałości - a co do LCD jeszcze - pomału LCD stają się przeżytkiem - opracowano nową technologię opartą na elementach biologicznych zmieniających rozmiar i barwę w zależnosci od napięcia - dąży się do monitorów które nie bedą świecić. Obecny gwałtowny spadek cen monitorów LCD jest spowodowany przygotowaniami do wprowadzenia nowej technologi a producentom muszą się zwrócić koszty które włożyli w produkcję LCD dlatego sprzedają je z niewielkim zyskiem żeby im nie zalegały potem półek w magazynach. te nowe wyświetlacze są już montowane w małych urządzeniach na zasadzie testów ale czytałem że mają już opracowane technologie produkcji takich wyświetlaczy do wielkości 19"

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 11 października 2005, 13:20
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
co do profesjonalistów


http://www.cortland.com.pl/plugins/_new ... /index.php

Czy to jest oferta dla amatorów?


wtorek, 11 października 2005, 13:30
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
http://www.cortland.com.pl/go/_info/?id=2724&sess_id=5d0c55a53c7f4edc0ddccd8c84ac0c5d
no ten na pewno dla amatorów nie jest:)

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 11 października 2005, 15:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
mario1275 napisał(a):
no ten na pewno dla amatorów nie jest:)


chyba że dla obrzydliwie nadzianych amatorów - 14000PLN :shock:

na marginesie:
tak sobie bujam w obłokach i fajnie by było mnieć np. TV plazme zwisającą z sufitu podłączoną do kompa, a do tego jakiś zestaw bezprzewodowy logitecha klawiat+mysz żeby można było surfować z wyra :roll:

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 11 października 2005, 16:50
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wywar napisał(a):
tak sobie bujam w obłokach i fajnie by było mnieć np. TV plazme zwisającą z sufitu podłączoną do kompa, a do tego jakiś zestaw bezprzewodowy logitecha klawiat+mysz żeby można było surfować z wyra


Hmmm. No tylko plazmy takiej nie mam i chyba nie zamierzam... Można łatwo sobie zbudować za około 1000 - 1500 zł bardzo porządny projektor i chyba właśnie w przyszłości będę się rozkoszował obrazem o średnicy kilku metrów - takie domowe kino.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 11 października 2005, 21:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL