Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 21:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pamięć RAM a Photoshop 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post Pamięć RAM a Photoshop
Witam,
Mam kłopot z działaniem filtrów w FS 8.0.
Przy próbie użycia filtra Zniekształcenie --> Współrzędne biegunowe wyświetla się komunikat : "Nie można dokończyć polecenia,brak wolnej pamięci RAM"
I mimo że wyłączyłam wszystko o czym wiedziałam że można to nadal nie chce działać.
Pomóżcie! :cry:
Pyt 2 Jak to zrobić żeby wszystkie warstwy były widoczne na raz?:>


Ostatnio edytowano sobota, 5 listopada 2005, 17:14 przez bambi, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 5 listopada 2005, 16:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
No a ile masz tej pamieci ram? Absolutne minimum to 512 MB. Mysle ze potrzebna jest tez wieksza pamiec wirtualna (We wlasciwowsciach systemu). A w PS'sie sprobuj wejsc do Edycja\Preferencje (Opcje)\ Pamiec i cache obrazow (mam angielska wersje i nie wiem do konca jak to po Polsku jest) i w "Użycie pamięci" zwiększ procent uzycia dostepnej pamieci RAM np do 70% - 80 %. Ale nie za duzo. Pozdrawiam.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


sobota, 5 listopada 2005, 17:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post 
dzięki, chyba o to chodziło,ustawiłam 80% tj. 558 (?) i poszło.
a teraz jak to z tymi warstwami? ;)


sobota, 5 listopada 2005, 17:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
Alez nie ma za co ;). Jak warstwy moga nie byc widoczne na raz? Sprecyzuj o co Ci chodzi. Wiem ze poszczegolne warstwy wylacza sie tym oczkiem , ktore jest przy kazdej warstwie z boku po lewej. Wiec wystarczy powlaczac wszystkie oczka. Chyba ze chcesz je polaczyc wszystkie w jedna warstwe to sie robi w menu Warstwy\Polacz warstwy (czy cos w tym duchu) albo Splaszcz obrazek.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


sobota, 5 listopada 2005, 17:21
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post 
No bo tak, mam zdjęcie,wycinam z niego tło i zostaje np. postać. Na innej warstwie rysuję to co ma być tłem i zonk jak to zrobić żeby to drugie wcisnąć w to pierwsze.
Zamotałam ale wierze w Twoją inteligencje...
pisałam już że to mój pierwszy raz z FS?:>


sobota, 5 listopada 2005, 17:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
No nie pisalas :).
No to warstwe z tlem musisz "zlapac" i przeniesc pod warstwe z postacia. (Z gory na dol). Warstwa z postacia musi byc przezroczysta (nie wliczajac postaci :]). Warstwy dzialaja tak jak folie przezroczyste z nadrukami. To co na gorze przeslania to na dole.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


sobota, 5 listopada 2005, 17:31
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post 
ok,przeźroczysta czyli w szachownice?


sobota, 5 listopada 2005, 17:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
Tak. Ten obszar poza postacia.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


sobota, 5 listopada 2005, 17:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
Zeby "czyscic" warstwe robiac ja przezroczysta mozna np uzyc pedzla z ustawieniem (ang. mode - nie wiem jak to sie tlumaczy) "czysc" (clear). Wybacz za angielski ale anglika mialem 2 lata w lo (i tak sie nic nie nauczylem, wszystko co umiem to "samonauka") za to uczylem sie francuskiego....

Na inne pytania odpowiem pozniej, chyba ze ktos inny zrobi to przede mna. Musze isc sie pouczyc, w koncu studia to nie szkola :P.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


sobota, 5 listopada 2005, 17:39
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post 
to już opanowałam, a teraz jak zmieniać odcień zdjęcia? tzn. z koloru w czarno-biały,palete np. zieleni itp.?
Wiem że się da a nie wiem jak, :roll:
Ooo albo jak zrobić takie coś? :shock:
http://www.psdmag.org/galeria/displayim ... m=25&pos=2


niedziela, 6 listopada 2005, 19:08
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
bosze, dziewczynko PS elements ma tak mało funkcji że predzej dojdziesz do pewnych rzeczy metodą prób i błędów niż czeakjąc tu na odpowiedzi, co do zmiany koloru zdjęcia to shift+ctrl+u usuwa informacje o kolorze

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


niedziela, 6 listopada 2005, 22:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
Zeby zmienic kolor to wcisnij "Ctrl + U", nastepnie zaznacz Koloryzuj (Colorize). Suwakami Hue (Barwa?) i Saturation (Nasycenie) lub tez jeszcze Lightness (Jasnosc) pobaw sie kolorem ;). U gory sa opcje do wybierania koloru, ktory chcesz modyfikowac jesli nie chcesz kolorowac calego obrazka na jeden kolor tylko zmieniac poszczegolne barwy osobno.

Zeby zrobic taki efekt jak na obrazku z linku musisz:
1. W menu warstwa wybrac duplikuj warstwe (Duplicate layer)
2. Zaznaczyc nizsza warstwe.
3. Wcisnac "Ctrl + Shift + U"
4. W menu Filtr wybrac rozmycie (Blur) nastepnie rozmycie Gaussowskie (Gaussian blur), ustawic na maly promien (pomiedzy 0,1 a 1 mniej wiecej)
5. Zaznaczyc gorna warstwe.
6. Uzywajac narzedzi lasso, lasso magnetyczne, lasso 'jakies tam' (Polygonal) (Przycisk L) zaznaczyc obiekt, ktory chcesz zeby zachowal kolor. Wciskajac shift dodajesz nowe zaznaczenie do istniejacego a alt - odejmujesz. Mysle ze zalapiesz o co chodzi jak sie tym pobawisz. Zaznacz dokladnie ten obiekt i wcisnij "Ctrl + Shift + I". Wcisnij delete.

Mysle, ze po kilku probach zdolasz zrobic cos fajnego. Jak cos zrobic wstaw tutaj linka albo obrazek.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


wtorek, 8 listopada 2005, 00:01
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post 
Bodzio, wielkie dzięki...chwilowo czasu nie mam bo ząbkujemy ale cały czas o tym myśle..
a co do wstawiania to zdjęć będziesz mógł szukać w galerii jak tylko coś wymyśłe.


piątek, 18 listopada 2005, 12:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
Hehe nie ma za co. Jak milo jest pomagac :]. Czekam na rezultaty mojej pomocy ;). Jak beda jeszcze jakies inne pytania postaram sie odpowiedziec w miare mozliwosci jak najlepiej. Pozdrawiam.

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


piątek, 18 listopada 2005, 23:01
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 19:34
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa - Zšbki
Post 
http://forum.swiatobrazu.pl/foto/album_ ... ic_id=1758

Obiecałam i jest
Makabrycznie laickie :cry:


niedziela, 20 listopada 2005, 18:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL