Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 08:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 uszkodzenia fotografii w komputerze 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
wot.nak najprawdopodobniej uszkodzenia powstają w czasi e transmisji z aparatu na komputer. Może to być spowodowane wadliwą pracą USB, być moze to problem ze sterownikami.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


sobota, 7 stycznia 2006, 21:08
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
wot.nak przeskanuj swój komputer, to może być jakiś wirusik, albo może dysk ci się sypie. A na innym komputerze Twoje fotki też tak Ci sie rozpadaja?

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


niedziela, 8 stycznia 2006, 21:39
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
tak jak napisał kolega wirus albo jakieś uszkodzenie dysku - nie spotkałem się z sytuacją żeby dane same ulegały uszkodzeniu - nie zdarzyło mi się równierz żeby zdjecia ulegały uszkodzeniu przy zapisie - jeśli możesz zamieść jakieś przykłady

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 9 stycznia 2006, 00:27
Zobacz profil
Post 
Jeżeli dane zostają uszkodzone po pewnym czasie to:
a.) Sprawdź kabel na którym jest podłączony jest dysk. Na SATA raczej system by to wychwycił, na IDE się zdarza że jest uszkodzony
b.) Sprawdź dysk. W biosie włącz SMART'a dysku, to jednostka odpowiedzialna za monitorowanie pracy oraz przewidywania/wychwytywania usterek.
c.) Przepnik dysk na drugi kontroler na płycie głównej.
e.) Ustaw zdjęcią parametr "tylko do odczytu". Być moze jakiś program chce się dobierać do zdjęć, może mu przeszkodzić ale jak będzie to typowo złośliwa aplikacja to napewno nie pomoze.

//edit
Uszkadza tylko jpg'i czy zdarza się to tez z zip'ami? Dla sprawdzenia zassaj jakiś duży plik zip (ok 50MB). Jezeli potem przy otwieraniu dostaniesz komunikat o błędzie to znaczy że masz doczyeniania z błędem na poziomie sprzętu, w innym wypadku najprawdopodobniej oprogramowania.


Pozdrawiam


poniedziałek, 9 stycznia 2006, 16:37

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 23:08
Posty: 68
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Mi się kiedyś sypnęła fotka jak zapodałem ją z jednej partycji na drugą, więc w moim przypadku był to najprawdopodobniej dysk. Z kabla, czyli innego kompa (tak widzi windows) wydaje mi się że napisałby komunikat o błędzie transmisji, ale mogę się mylić.

_________________
Olek E330, EOS3000N i kilka zabytków...


wtorek, 28 marca 2006, 22:50
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 16 sierpnia 2005, 16:19
Posty: 37
Lokalizacja: Brzeszcze
Post 
Po zgraniu na twardziela wypal fotki na CD lub DVD. Tam ich żadem wirus nie ruszy :p

_________________
Canon 350D + słynny KIT + Canon 100-300 + M42 50 i 135


czwartek, 30 marca 2006, 20:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL