Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 23:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Ramki masowo. 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wiesz - w tego typu pytaniach jest zawsze jedna odpowiedź - Photoshop :!:
W tym programie zrobisz wszystko co związane z edycją i obróbką grafiki, także ramki da się zrobić i załadaować je jako zadanie i puścić jako przetwarzanie wsadowe.
Pozdrawiam. :-)

_________________
w w w - f o t o - f o t o a r t s - p l


niedziela, 5 lutego 2006, 09:21
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
kolec7 napisał(a):
Wiesz - w tego typu pytaniach jest zawsze jedna odpowiedź - Photoshop


Tak???

Masz oryginała, że go tak polecasz? Weź pod uwagę, że nie wszyscy mogą używać pirackich kopii. Ja np. w pracy muszę pracować na Gimpie. Jego obsługa na pewno jest gorsza, za to przy standardowych robótkach, jak obróbka fotek do aukcji, czyli zmiana jasności,kontrastu, wyostrzanie i zapis, aby jak najmniej zajmowało, wielokrotnie zauważyłem LEPSZE rezultaty niż w PS. Specjalnie nawet testowałem na tych samych zdjęciach.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 5 lutego 2006, 10:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
No mam orginała, więc w czym rzecz :?: Bo nie rozumiem o co Ty się człowieku mnie czepiasz :?:
Zresztą oprócz czepialstwa, to raczej nie poradziłeś tu nikomu jak w Twoim cudownym programie (Gimp) zrobić masowo ramki, więc......
A zresztą wracając do kopii PSa.
Polecacie wszem i wobec obiektywy i puszki za grube siano, więc czemu nie polecać programów edycyjnych za podobne sumy.
Nie sądź po pozorach, bo nie każdy pracujący w PSie i polecający profesjonalne narzędzia ma je nielegalnie !!!!
Pozdrawiam. :-)

_________________
w w w - f o t o - f o t o a r t s - p l


niedziela, 5 lutego 2006, 11:19
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 lutego 2006, 22:20
Posty: 58
Post 
GIMP ramki na podstawie SuSE Linux + gimp 2.4

1. Tworzymy nowa warstwe w zaladowanym rysunku
2. nastepnie wybieramy z menu <zaznaczenie> --> wszystko
3. z tegoz samego menu --> zmniejsz zaznaczenie (metoda prob i bledow ustalamy sobie wielkosc ramki
4. potem odwroc
5. wybieramy kolor np czarny i wypelniamy zaznaczone
6. potem <obraz> --> splaszcz obraz
i juz mamy prosta ramke na swoim zdjeciu
Postepujac jak powyzej wedlug uznania mozna stworzyc naprawde ciekawe ramki.
Mozna tez zapisac sobie przez siebie stworzona ramke i umieszczac ja na zdjeciach poprzez dodanie warstwy, albo mozna poczytac troszke o skryptowaniu i pokusic sie o stworzenie samemu skryptu do ramek :)
podrowionka

_________________
KMD5D + KIT(narazie), Sandisk Ultra II 1GB, statyw Velbon CX-666


niedziela, 5 lutego 2006, 13:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
O Jesu :-)
No przecież, że tylko do takiego banału nie ma sensu wywalać kasy na coś tak profesjonalnego jak PS :lol:
Wcale także nigdzie nie napisałem, że to jedyny program do takich banalnych zadań.
Co do tego od której wersji PSa można robić takie "bajery", to Ci dokładnie nie odpowiem, ale wydaje mi się, że w piątej edycji były już zadania i wsad, ale to dawno było jak na tym pracowałem.
Może w niższych edycjach też już to było - jeśli tak to inwestycja może być śmieszna, a zawsze takie narzędzie o całkiem dużych możliwościach moze się przydać kiedyś tam. Może warto to przemyśleć, nie tylko pod kątem ramek.
Zresztą jakby pewnie dobrze poszukać, to jakieś zwykłe przeglądarki do grafik mogą robić ramki do zdjęć, może nawet wsad by się udało zapuscić.
Pozdrawiam. :-)

_________________
w w w - f o t o - f o t o a r t s - p l


poniedziałek, 6 lutego 2006, 21:01
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 lutego 2006, 22:20
Posty: 58
Post 
GoodShine napisał(a):
Jednak z racji tego, że trochę programuję, chcę to napisać sam.


no to tez ci napisalem ze napisz sobie skrypt ktory zrobi ci ramki jakie chcesz hurtowo po co pisac jakas aplikacje od nowa?

_________________
KMD5D + KIT(narazie), Sandisk Ultra II 1GB, statyw Velbon CX-666


wtorek, 7 lutego 2006, 10:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 00:40
Posty: 11
Post 
skoro rozpoczeliscie rozmowe o Photoshopie - jak w tym programie sie to robi, aby poszlo od razu na kilka zdjec a nie po kolei tworzyc np. w.w. ramki?


czwartek, 23 marca 2006, 15:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL