Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 23:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jak zmodernizować sprzęt pod photoshopa? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 16:43
Posty: 3
Post Jak zmodernizować sprzęt pod photoshopa?
Witam, mój sprzęt to:

P4 3Ghz HT
1Gb ramu ddr 400mhz
karta matrox (nie pamiętam jaka)
dysk 60 gb (jakis stary maxtor) pata

Pracuję na Win 2000 i PS CS2

Od czasu gdy zaczelem pracować na Raw-ach komp juz nie daje rady powoli wiec zastanawiam się nad rozbudową, myślałem nad:

- kolejnym 1Gb ramu = 2gb
- zmianie dysku twardego na jakis nowszy na sata (niestety pł gł nie obsluguje sata2) i oczywiscie co za tym idzie pojemniejszy i szybszy. Myslalem nad jakąś konfiguracją dysków w raid (jakby co to raptory odpadają za drogie :) )

I tutaj pytanie, jaką konfiguracje dysków poleciacie? jakiej firmy , model? i później na jakim dysku zainstalować PS a na jakim przechowywać pliki ktore później bede przerabiać?

Myslalem tez nad zmianą systemu na Xp ale czy się opłaca? bede to szybciej chodzić? w sumie nowe sprzęty są najlepiej zoptymalizowane z xp?
pozdrawiam i z góry dzięki za odp

p.s jakby co to sorki za dział w jakim napisalem ten post ale nie wiedzialem do jakiej kategorii to podpiąć.


czwartek, 21 września 2006, 16:53
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
zastanów się nad stacją graficzną - często sprzęt o pozornie niższych parametrach ma lepsze osiągi niż składak - zestawienie poszczególnych komponentów komputera aby wykozystać optymalnie mozliwości kazdego z elementów nie jest tak proste jak się wielu wydaje - i zapomnij o komputerze do wszystkiego jeśli chcesz zeby chodziło szybko i bez zawiech to postaw system zainstaluj tylko to co niezbędne i PS`pa do gierek i netu poskąłdaj sobie drugiego - i naprawdę jeżeli chcesz mieć wydajny sprzęt poszukaj stacji roboczej - wtedy najlepiej. Firmy oferujące taki sprzęt nie wciskają kitu - nie sprzedają sprzętu do wszystkiego a tylko zestawy pod konkretne przeznaczenie

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


czwartek, 21 września 2006, 21:38
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 16:43
Posty: 3
Post 
mario1275 napisał(a):
zastanów się nad stacją graficzną - często sprzęt o pozornie niższych parametrach ma lepsze osiągi niż składak - zestawienie poszczególnych komponentów komputera aby wykozystać optymalnie mozliwości kazdego z elementów nie jest tak proste jak się wielu wydaje - i zapomnij o komputerze do wszystkiego jeśli chcesz zeby chodziło szybko i bez zawiech to postaw system zainstaluj tylko to co niezbędne i PS`pa do gierek i netu poskąłdaj sobie drugiego - i naprawdę jeżeli chcesz mieć wydajny sprzęt poszukaj stacji roboczej - wtedy najlepiej. Firmy oferujące taki sprzęt nie wciskają kitu - nie sprzedają sprzętu do wszystkiego a tylko zestawy pod konkretne przeznaczenie


No tak z tym ile kosztują te stacje robocze....nie stać mnie na to a i tak nie jestem az tak do nich przekonany....Komp jest używany tylko do PS, wysyłania na maszyne fotek i do drukowania, zadnego natu zadnych gierek itp. W sumie chodzi mi o jak najsybszy transfer odczytu i zapisu na dusk i pamięci ram...

Proszę podajcie mi jak mam podpiąć dyski (i jaie zakupić) i pozniej na jakiej partycji zaisntalować PS, na systemowej? czy tez moze na tej gdzie pliki sie znajduja? help me :)


piątek, 22 września 2006, 12:06
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
o takie szczegóły to bardziej musiał byś spytać informatyków - nie wiem ile wydasz na ten sprzęt ale stację graficzną będziesz miał za jakieś 12000 i jeżeli dobrze poszukasz to od razu z orginalnym PSem poskłądanie prawidłowo części to początek - do programów gaficznych takich jak PS, Autocad, 3dstudio są karty graficzne z napisanymi specjalnie do nich sterownikami, podobnie płyty główne - możesz kupić płytę dwuprocesorową a i tak PS bez odpoweidnich sterowników i ustawień systemu będzie korzystał tylko z jednego a transfer między dyskiem a prockiem jest tu najmniej istotny kiedy masz Ramu tyle że obsłózy on oczekiwanie na zapis.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 22 września 2006, 12:37
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 21 września 2006, 16:43
Posty: 3
Post 
mario1275 napisał(a):
o takie szczegóły to bardziej musiał byś spytać informatyków - nie wiem ile wydasz na ten sprzęt ale stację graficzną będziesz miał za jakieś 12000 i jeżeli dobrze poszukasz to od razu z orginalnym PSem poskłądanie prawidłowo części to początek - do programów gaficznych takich jak PS, Autocad, 3dstudio są karty graficzne z napisanymi specjalnie do nich sterownikami, podobnie płyty główne - możesz kupić płytę dwuprocesorową a i tak PS bez odpoweidnich sterowników i ustawień systemu będzie korzystał tylko z jednego a transfer między dyskiem a prockiem jest tu najmniej istotny kiedy masz Ramu tyle że obsłózy on oczekiwanie na zapis.


Z tym ze ja mam juz kompa i photoshopa i chce tanim kosztem go zmodernizować, no moze nie takim tanim. nie mam zamiaru wydawać 12tys bo to bezsens wg mnie...a przeciez PS cs2 ma wsparcie dla prockow 2rdzeniowych, wiec nie wiem z czym problem....a jesli chodzi o stery do kart graficznych to wystarcza standardowe, wystarczy poprzestawiać co nico....


piątek, 22 września 2006, 13:53
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 lipca 2007, 16:42
Posty: 18
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Post 
karta ma małe znaczenie, proponuję 4 GB pamięci(jest bardzo tania), jakiś c2d około 3 GHz, 2 dyski twarde połączone w raidzie... Taki zestaw śmiga bardzo szybko...


wtorek, 3 lipca 2007, 17:33
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
raid nie przyspiesza pracy dysków.

Ja używam Celerona 2.8GHz 512MB pamięci dysk 5krpm i nie narzekam na szybkość prztwarzania.

Przeinstaluj system na XP, dokup szybki dysk (na system i PSa) i nie instaluj zbędnych programów, zrezygnuj z bajerów XP przy obsłudze interfejsu okienek bo to okropnie zwalnia. Dodatkowy RAM tez nie zaszkodzi.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 3 lipca 2007, 20:26
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 lipca 2007, 16:42
Posty: 18
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Post 
RAid nie przyspiesza pracy dysków... Hm to oczywiste że nie chodzą szybciej, ale transfer jest większy a to przyspiesza działanie na wielu lub dużych plikach.. kilkadziesiąt kroków w historii czy przeglądanie galerii jest o wiele szybsze... 2x sata2 7200 jest na pewno szybsze niż np raptor... (2 raptory w raidzie to jest dopiero... :twisted: )
Jacek 2004 - sorry ale na sprzęcie który wymieniłeś to chyba nożna fotki z aparatu obrabiać.. a Photoshop CS2 o którym pisze autor wątka nie służy chyba do tego...

szczerze mówiąc przy projektowaniu czegokolwiek ( a autor pytając o sprzęt pod photoshopa chyba ma na myśli jego wykorzystanie kreatywne) powyżej a4 2 GB ramu jest zbyt mało, wiem z autopsji...
dysk 5k - nawet nie wyobrażam sobie jak musi ba pliku wymiany mielić...


wtorek, 3 lipca 2007, 21:10
Zobacz profil
Post 
Pamięć się przydaje ale myśle że 1 GB jest wystarczająco powyżej tej wartości już nie jest tak efektywnie wykorzystywana i też się tworzą duże pliki wymiany. Polecam też zmianę na systemu na winxp (i odpowiednio skonfigurować) mam takie odczucie że lepiej zarządza pamięcią, w win2000 po paru operacjach potrafi się wszystko nieźle zamulić albo po zamknięciu programu (pożerającego duże zasoby np. PS) i ponownym otwarciu działa już widocznie wolniej w winxp jest o wiele lepiej. Oczywiście jeszcze szybkie dyski i utworzenie pliku wymiany na pierwszej partycji drugiego dysku. W sumie dziwie się, że na podanej konfiguracji PS kiepsko chodzi, może już troche sam system zaśmiecony. Pierwsze co to bym spróbował nowy system i zobaczył jak chodzi.


środa, 4 lipca 2007, 08:30

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
burdagraph, autor wątka pisze:

Cytuj:
Pracuję na Win 2000 i PS CS2

Od czasu gdy zaczelem pracować na Raw-ach komp juz nie daje rady powoli wiec zastanawiam się nad rozbudową, myślałem nad:


Czyli jak najbardziej chodzi mu o obrabianie fotek.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 4 lipca 2007, 08:44
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 lipca 2007, 16:42
Posty: 18
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Post 
no cóż.. paint shop pro lub photoimpact są kilkanaście razy tańsze i jeżeli chodzi o obrabianie fotek raczej lepsze...


środa, 4 lipca 2007, 10:31
Zobacz profil
Post 
burdagraph napisał(a):
no cóż.. paint shop pro lub photoimpact są kilkanaście razy tańsze i jeżeli chodzi o obrabianie fotek raczej lepsze...

Tańsze tak a w czym są lepsze jeżeli chodzi o obróbkę fotek?


środa, 4 lipca 2007, 11:22

Dołączył: wtorek, 3 lipca 2007, 16:42
Posty: 18
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Post 
przede wszystkim jest tam bardzo dobrze dobrane skalowanie otwartego dokumentu... nie skokowo jak jest to w adobe. Poza tym jest bardzo wygodne okno skalowalne przed i po przy większości operacji. W adobe paleta zasłania część obszaru roboczego - i trzeba przesuwać.. A to jest ważne.. O szybkości działania nawet nie wspomnę... Tak jak wcześniej pisałem Photoshop to narzędzie przede wszystkim kreatywne i taki cel mają zapewne programiści którzy go tworzą... I dlatego kosztuje tyle ile kosztuje.. Choc moim zdaniem cena nie jest wygórowana, to dla domowego użytkownika który ma obrabiać w nim fotki jest zaporowa.. Biorąc pod uwagę programy które wymieniłem...


środa, 4 lipca 2007, 13:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL