Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 08:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 raw 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 00:47
Posty: 15
Post raw
witam,
kupilem canon-a 40d i mam pewien problem, jak robilem fotki w raw na 350d, bez problemu otwieral je photoshop jak tez moglem przegladac programem irfanview, a z 40d nie otwiera wywala komunikat "nie mozna wykonac polecenia poniewaz nie jest to prawidlowy typ dokumentu"
moze wiecie o co chodzi!?
pozdrawiam
norbert


wtorek, 9 października 2007, 20:02
Zobacz profil
Post 
Mimo,że oba aparaty to Canony,to widocznie raw-y z nich czymś się różnią.Pewnie niebawem pojawią się jakieś uaktualnienia lub nawet nowe wersje programów do obróbki zdjęć,które będą rozpoznawały pliki raw z aparatów mających niedawno swoje premiery.Bardzo możliwe,że nabywcy Nikonów D300 i Sony A700 będą mieli ten sam problem.
A tymczasem pozostaje używać oprogramowania dołączonego firmowo do aparatu-bo zapewne takie dostałeś.


środa, 10 października 2007, 00:33

Dołączył: wtorek, 14 sierpnia 2007, 09:38
Posty: 13
Post 
Każdy nowy aparat to nowy typ RAW - jeśli używasz Photoshopa sprawdź na stronie Adobe czy jest nowy Camera Raw z obsługą 40D a z tego co mi się kojarzy to powinien być. Wystarczy go uaktualnić i będzie ok.
Gdybyś miał problem z uaktualnieniem pisz do mnie na GG 1126738 - pomogę.
A jak jesteśmy przy temacie RAWów - czego używacie do obróbki RAWów poza camera raw z photoshopa?? Szukam jakiegoś fajnego programu który wyciągnie maksa z możliwości RAWów.


środa, 10 października 2007, 11:19
Zobacz profil
Post 
Gilacz napisał(a):
A jak jesteśmy przy temacie RAWów - czego używacie do obróbki RAWów poza camera raw z photoshopa?? Szukam jakiegoś fajnego programu który wyciągnie maksa z możliwości RAWów.

RawTherapee bardzo duże możliwości m.in. funkcja odzyskiwania przepalonych obszarów warto wypróbować.


środa, 10 października 2007, 13:24

Dołączył: niedziela, 29 lipca 2007, 12:57
Posty: 185
Post 
Musisz ściągnąć plugina do Photoshopa. Wynika to z tego ze rawy ze starszych modeli różnią sie od tych nowych. Np. w 300d aparat zapisuje je z rozszerzeniem CRW a w 30d z rozszerzeniem CR2. Nie powiem jaki plugin, bo juz nie pamietam ale na pewno znajdziesz. Pzdr


środa, 10 października 2007, 20:03
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 14 sierpnia 2007, 09:38
Posty: 13
Post 
Jak już napisałem wyżej ten plugin o którym pisze koszal to Camera Raw


czwartek, 11 października 2007, 10:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 00:47
Posty: 15
Post 
no i wlasnie, robilem w sRAW wiec nie dziala, zreszta jest tam o tym notatka.... pewnie trza jeszcze poczekac ;)
to sa moje poczatki jesli chodzi o RAW, wiec sie dopiero ucze ;)


czwartek, 11 października 2007, 20:27
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 29 lipca 2007, 12:57
Posty: 185
Post 
Jesli chodzi o ten plugin to nazywa sie on Camera Raw chyba.


czwartek, 11 października 2007, 20:53
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 12 grudnia 2005, 00:47
Posty: 15
Post 
tak "Camera Raw 4.2"

jak jest tez
"Informacje dodatkowe

Camera Raw 4.2 w tej chwili nie obsługuje formatu Canon EOS-1D Mark III sRAW..."


czwartek, 11 października 2007, 20:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL