Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 11:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 FZ20 bateria, karta 
Autor Wiadomość
Post FZ20 bateria, karta
Witam,
dwa pytanka dla użytkownikow:
1. czy można gdzies dokupić drugą baterię do FZ20 i ile kosztuje?
2. jakie karty (King, San, ...)działają OK z tym aparatem, a których unikać (512 i 1 GB)
ps. szukałem w SZUKAJ i nie znalazlem :wink:


niedziela, 7 listopada 2004, 22:42
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
1. Allegro,
2. Unikać podróbek i Kingstonów z Allegro, generalnie Kingstonów też nie polecam, ostatnio zeszli na psy. Najlepiej z SanDiska, Preteca, Lexara. Twinmos może być, tak jak Kingston. Jakiej wielkości? To zależy od Ciebie, 512mb do tego aparatu to minimum.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 7 listopada 2004, 22:45
Zobacz profil

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
aku na allegro orginalny pansa 220zł , nie orginalny ok 85zł (ponoć sprawdza się dobrze)
Ja mam kingstona 256 i jest ok ale słyszałem że czasem są problemy

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


poniedziałek, 8 listopada 2004, 00:46
Zobacz profil
Post 
Dzięki,
a jaki rodzaj karty? czy musi być SD? a może CF, czy warto CF II lub high Speed, a może Ultra II. Różnią się ceną i szybkością, dlatego pytam o praktykę. Panas podaje, że jedynie karty SD :?


wtorek, 9 listopada 2004, 12:11

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
Gosc napisał(a):
Dzięki,
a jaki rodzaj karty? czy musi być SD? a może CF, czy warto CF II lub high Speed, a może Ultra II. Różnią się ceną i szybkością, dlatego pytam o praktykę. Panas podaje, że jedynie karty SD :?


Do panasa można wsadzić tylko SD (i MMC ale one są wolne)
CF napewno nie włożysz
Widziałeś kiedyś te karty?
CF ma całkiem inne gabaryty niż SD
Ale SD ultra speed się opłaca bo szybciej zapisuje a różnica w cenie nie jest już tak duża jak kiedyś
W normalnym pstrukaniu JPG nie ma problemu ale przy seryjnych trzeba chwilę poczekać aż zgra na kartę,
W szybszych kartach nie ma tego problemu

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


wtorek, 9 listopada 2004, 13:10
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
zenek napisał(a):
MMC ale one są wolne


Mylisz się. Są tak samo szybkie jak SD, a nawet szybsze. Ale po prostu nieco droższe, bo mniejsze.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 9 listopada 2004, 14:32
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2004, 18:06
Posty: 73
Lokalizacja: Jastrzębie Zdr.
Post 
Witam
Jezeli chodzi o pamiec i akumulatorki mam doswiadczenie z FZ10.Mysle ze dla Ciebie bedzie to samo.
Pamiec oczywiscie SD i to szybka.Nie Kingston mam z nimi zle doswiadczenia.Nie dosyc ze jakos wolno obslugiwane to jeszcze nie zawsze poprawnie zapisuja.Byc moze firma sie popsula a byc moze to podroby.Ja uzywam 512 Toshiby.Jest to karta szybsza od normalnej ale nie ULTA.Ultra to 10 MB a ja mam na poziomie 6.8MB.Zupelnie wystarcza i ladnie sie spisuje przy zdjeciach seryjnych.Polecam oczywiscie Ultra bo ich ceny spadaja.
Akumulator. Kupilem odpowiedniki na Allego i w firmie internetowej.Niestety cos jest nie tak.Oba akumulatory roznych firm nie sa do konca ladowane przez oryginalna ladowarke.Akumulator zamiast wytrzymac 2 godziny trzyma max 1 godz.Zreszta tez laduje sie polowe krocej.Efekt w obydwu taki sam.Nie wiem moze to wina ladowarki.Niemniej jednak chyba lepiej kupic orginal Panasonika niz 2 podroby tak jak ja mam (madry polak po szkodzie...)
Pozdrawiam

_________________
FZ10+cos tam.
KonikC


wtorek, 9 listopada 2004, 15:25
Zobacz profil

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
Vendeur napisał(a):
zenek napisał(a):
MMC ale one są wolne


Mylisz się. Są tak samo szybkie jak SD, a nawet szybsze. Ale po prostu nieco droższe, bo mniejsze.


Chyba ci się MMC z jaką inną pomyliło :!:
MMC na pewno nie są mniejsze bo by nie pasowały do tego samego gniazda co SD :!:
Szybsze są SD :!:
Nawet w instrukcji do aparatu mi to pisze!!!
Z resztą miałem MMC i SD (najtańszego i najwolniejszego z kingstonów 256)
MMC zapisywała dwa razy dłużej :!:
A co do różnic w budowie to jest taka że SD ma dodatkowo przełącznik blokujący zapisywanie i kasowanie :wink:
Nie wiem skąd ty wziołeś takie informacje....?

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


wtorek, 9 listopada 2004, 16:56
Zobacz profil
Post 
KonikC: a jaki akumulatorki kupiłeś, że nie chodzą? GP?
Panasonica kosztują około 400pln :(


wtorek, 9 listopada 2004, 17:03

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
Gosc napisał(a):
KonikC: a jaki akumulatorki kupiłeś, że nie chodzą? GP?
Panasonica kosztują około 400pln :(


Orginalne panasy na allegro były za 220zł (teraz ich nie widze)
Co do innych firm to słyszałem że sprawdzają się nieźle (nie wiem czy problem KonikC'a to problem jego ładowarki czy to częste zjawisko, a może nie sformatował na początku bo choć pisze że nie trzeba to jednak trzeba :!:
W każdym razie aku do panasa innych firm można mieć za ok 75zł nawet x2 to jest 150zł a nie 220 tylko że trzeba wymieniać.

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


wtorek, 9 listopada 2004, 17:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 sierpnia 2004, 23:42
Posty: 70
Lokalizacja: Sieradz
Post 
@zenek nie masz racji z kartami MMC sa tak samo szybkie jak SD a mniejsze są, bo są cieńsze
zajrzyj do jakiegokolwiek sklepu internetowego chociażby na http://www.benchmark.pl i zobacz opis, naprawdę nie pozjadałeś wszystkich rozumów (chociaz tak Ci się pewnie wydaje, bo widze że trudno Ci przychodzi przyznanie komuś innemu racji)

_________________
Nikon D70 i kilka szkieł

http://gawronnek.pl


wtorek, 9 listopada 2004, 23:18
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2004, 18:06
Posty: 73
Lokalizacja: Jastrzębie Zdr.
Post 
Witam
Moze kogos to zainteresuje.Kupilem dzis w FotoJoker karte Panasonic SD 256MB Ultra Speed 10MB za 145 zl.Mysle ze jak na sklep i gwarancje cena nie jest zla.Na allego mozna kupic za 120 zł ale z przysylka wychodzi juz ponad 130 zł A tu jest gwarancja i sklep pod nosem.
Pozdrawiam

_________________
FZ10+cos tam.
KonikC


środa, 10 listopada 2004, 15:12
Zobacz profil

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 18:47
Posty: 227
Post 
Gawronnek napisał(a):
@zenek nie masz racji z kartami MMC sa tak samo szybkie jak SD a mniejsze są, bo są cieńsze
zajrzyj do jakiegokolwiek sklepu internetowego chociażby na http://www.benchmark.pl i zobacz opis, naprawdę nie pozjadałeś wszystkich rozumów (chociaz tak Ci się pewnie wydaje, bo widze że trudno Ci przychodzi przyznanie komuś innemu racji)


Jak wiadomo są karty o różnych prędkościach
co z tego że są MMC o prędkości 2.5MB/s które są szybsze od SD 1.5/2MB/s
Są też SD 10MB/s....
to nie zmienia faktu że generalnie MMC są wolniejsze (szybsze modele są droższe od odpowiedników SD tak samo jak szybkie SD są, ale są droższe)
Testowałem MMC i chyba najwolniejszą SD - kingston
Nie spodkałem tak wolnej SD jak ta MMC
Z resztą nie widziałem tak szybkich MMC jak najszybsze SD....
PS jak pisałem wcześniej " nawet w instukcji do aparatu pisze wyraźnie ż MMC są wolniejsze od SD - oni też rozumy pozjadali???

Co do wielkości (grubości) jeśli jest to jest niezauważalna
Są jeszcze jakieś MMC mini ale nie wiem dlaczego mini, może to one są mniejsze?

_________________
FZ 10 i Praktica MTL 50


środa, 10 listopada 2004, 17:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 sierpnia 2004, 23:42
Posty: 70
Lokalizacja: Sieradz
Post 
@zenek
czy Ty naprawde jestes taki zarozumiały, skoro MMC sa nie zauważalnie cieńsze od SD to spróbuj włożyć kartę SD do Siemensa SL45, powodzenia, dyskusja z Toba jest pozbawiona sensu, :"Jak wiadomo są karty o różnych prędkościach co z tego że są MMC o prędkości 2.5MB/s które są szybsze od SD 1.5/2MB/s Są też SD 10MB/s....to nie zmienia faktu że generalnie MMC są wolniejsze (szybsze modele są droższe od odpowiedników SD tak samo jak szybkie SD są, ale są droższe) " nikt nie twierdził że są tańsze a uzycie słowa generalnie czyli zawsze, jest samo w sobie zaprzeczeniem twojej błyskotliwej wypowiedzi,

męcisz tylko w głowach co mnie zorientowanym userom tego i nie tylko tego FORUM, nie można Ci udowodnic że coś jest białe, bo Ty zawsze znajdziesz bielsze jesli to potwierdzi Twoje tezy a szarsze jeśli chcesz udowodnic ze ktoś inny nie ma racji

troche więcej samo krytyki

_________________
Nikon D70 i kilka szkieł

http://gawronnek.pl


środa, 10 listopada 2004, 18:09
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
zenek - napisałem wczoraj odpowiedź, ale jej nie ma, nie wiem czemu. Nie chce mi się znowu produkować, bo widzę, że to nic nie da.

Napiszę tylko, że skoro nie znasz się na kartach i nie masz praktycznie żadnego rozeznania w ich rodzajach a tym bardziej wydajności, to się po prostu nie wypowiadaj.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 10 listopada 2004, 21:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL