Teraz jest środa, 22 sierpnia 2018, 00:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 synchronizacja lamp studyjnych a wyzwalanie bezprzewodowe 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 15 września 2010, 23:01
Posty: 6
Post synchronizacja lamp studyjnych a wyzwalanie bezprzewodowe
Witam!
Może juz taki post byl, chociaz nie znalazlem.
Chodzi mi o to ze od kilku lat amatorsko zajmuję się fotografią (www.321picollo.digart.pl/digarty/) a chciałbym powoli zacząć się tym zajmować na poważnie. Chcę zacząć od fotografowania dzieciaków w przedszkolach m.in. na balach karnawałowych. Mam obecnie aparat canon eos450d i potrzebuję dwie lampy studyjne ze statywami i parasolkami oraz tło wraz ze stelażem. Problem mój polega na tym ze nie wiem jak zsynchronizować lampy i najlepiej wywoływać je drogą bezprzewodową. Jeśli ma ktoś jakieś schematy jak to wszystko poskładać do kupy to będę wdzięczny. Poniżej podam linki do sprzętu w który mam zamiar się zaopatrzyć na początek.

http://allegro.pl/zestaw-oswietleniowy- ... 91234.html

http://allegro.pl/s-zestaw-do-zawieszan ... 51379.html

Głupie komentarze nic nie wnoszące do mojego zapytania proszę sobie darować


środa, 6 października 2010, 12:18
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: synchronizacja lamp studyjnych a wyzwalanie bezprzewodowe
Lampy wybrałeś raczej do bani. One się nadają do robienia fotek małym przedmiotom na stole bezcieniowym.

Do studia to minimum o mocy 300Ws np. jakieś Quantum.

Do wyzwalania np. takie coś:
http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-studyj ... 16452.html
aczkolwiek pamiętaj, że to tylko najniższa półka.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 6 października 2010, 13:33
Zobacz profil

Dołączył: środa, 15 września 2010, 23:01
Posty: 6
Post Re: synchronizacja lamp studyjnych a wyzwalanie bezprzewodowe
A mógłbyś podać jakiś przykładowy link do takiego systemu oświetlenia.


środa, 6 października 2010, 14:38
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: synchronizacja lamp studyjnych a wyzwalanie bezprzewodowe
Np coś takiego
http://allegro.pl/quantuum-studyjna-lam ... 18129.html

Oczywiście znajdziesz też tańsze lampy ... ale ma to wpływ na:
- żywotność
- usterkowość
- zmienność temp barwy emitowanego światła
- czas ładowania
- funkcjonalność
- rzeczywiste parametry np. deklarowana moc w rzeczywistości okazuje się niższa

Quantuum to też raczej dolna półka średniej klasy ...

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 6 października 2010, 15:33
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 7 marca 2011, 14:10
Posty: 19
Post Re: synchronizacja lamp studyjnych a wyzwalanie bezprzewodowe
Jeśli planujesz zakup dwóch lamp to dwie 300 Ws powinny Ci wystarczyć, do tego raczej softboxy niż parasolki - a co do systemu synchronizacji wyzwalania błysku, z takim układem bez trudu poradzi sobie taki model radiowego wyzwalacza Quantuum - obsługa jest raczej intuicyjna, ważne, żeby wiedzieć, gdzie założyć nadajnik i odbiornik :)


środa, 6 kwietnia 2011, 12:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL