Teraz jest sobota, 22 września 2018, 00:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 FOTOCELA - Konstrukcja z Chip'a 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 10:17
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Post FOTOCELA - Konstrukcja z Chip'a
Czy jest ktoś jeszcze kto zainteresował się samodzielną konstrukcją fotoceli z magazynu Chip (numer z końca 2003, chyba 11/2003) :?:

Ja taką sobie zrobiłem. Wprowadziłem kilka poprawek do konstrukcji (oryginalna nie chciała pracować ze starą polską lampą typu 18LA2), i teraz sprawuje się dobrze.
Efekty jakie się uzyskuje są rewelacyjne! Nawet korzystając z trybów automatycznych (tylko takie mam).

Nadal mam jeden mały problem z tym urządzeniem. Czy jeszcze ktoś się tym zajmował? Chętnie wymienię doświadczenia i udzielę wskazówek :D


czwartek, 25 marca 2004, 11:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 10:17
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Post 
Konstrukcja tej fotoceli opisana jest w numerze 1/2004 magazynu CHIP.
Jak napisalem sprawuje się rewelacyjnie.
Niedowiarków zapraszam na stronę http://www.-.prv.pl
Zdjęcia można znaleźć w kategorii "Wyposażenie dodatkowe" 8)

Koszt czegoś takiego to okolo 20 zl na części, trochę czasu i umiejętność poslugiwania sie lutownicą :)
Koszt lampy blyskowej w moim wypadku to 0zl, po prostu wygrzebalem starą polską lampę z dna szuflady. Drugą identyczną lampę dostalem od Teściowej, więc niedugo biorę się za montaż jeszcze jednego takiego urządzenia... :wink:


czwartek, 1 kwietnia 2004, 14:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 26 maja 2004, 20:47
Posty: 31
Post 
Gregorius hej! nie dziala mi ta stronka podana przez Ciebie http://www.-.prv.pl

tez chce cos takiego zrobic i poszukuje schematow i opisow oraz instrukcji tego wykonania

napisz mi jak ci sprawuje taki uklad

pozdro i czekam na info

_________________
Canon eos 350d / Sigma 28-70/2.8-4 / canon 50mm/1.8 II / CF 1gb/...


poniedziałek, 22 listopada 2004, 17:55
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 17 października 2004, 15:52
Posty: 20
Lokalizacja: Bytom
Post 
greg801 napisał(a):
Gregorius hej! nie dziala mi ta stronka podana przez Ciebie http://www.-.prv.pl
tez chce cos takiego zrobic i poszukuje schematow i opisow oraz instrukcji tego wykonania


Witam
strona z opisem fotoceli :http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_77452.html
pozdr.Andi

_________________
Z1 i koniec języka za przewodnika


poniedziałek, 22 listopada 2004, 20:57
Zobacz profil
Post 
andi czytalem to wczesniej :)


poniedziałek, 22 listopada 2004, 23:29
Post 
Na schemacie i płytce opublikowanej przez chipa jest błąd, wierze że skoro kilka osób zrobiło tą fotocele to jakoś z tego wybrnęli.

A dla tych którzy nie wiedzą to:
przy tranzystorze BC238 przy fotodiodach, fotodiody i potencjometr nie powinny być podłączone do masy przez rezystor 1k tylko bezpośrednio do plusa zasilania.

Swoją drogą nie wiem jak chip mógł wypuścić coś takiego do druku. W dodatku było tam zdjęcie płytki już wykonanej i teoretycznie działającej.


sobota, 8 stycznia 2005, 01:01
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
przy najmniej wiadomo na jakiej zasadzie dziala chip. :roll:

_________________
remanent...


sobota, 8 stycznia 2005, 11:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 10:17
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Post 
abc55555 napisał(a):
Na schemacie i płytce opublikowanej przez chipa jest błąd, wierze że skoro kilka osób zrobiło tą fotocele to jakoś z tego wybrnęli.
Zrobiłem już chyba 5 fotoceli stosując układ wejściowy właśnie z CHIPa i działa bez problemu.

abc55555 napisał(a):
przy tranzystorze BC238 przy fotodiodach, fotodiody i potencjometr nie powinny być podłączone do masy przez rezystor 1k tylko bezpośrednio do plusa zasilania.
Sorry ale mamy chyba inny schemat. Gdyby poprawić układ tak jak napisałeś, kolektor i emiter BC238 były by podłączone bezpośrednio do plusa zasilania (!!), podobnie jak i baza BC307 który ma wzmacniać sygnał... :?

_________________
D-Link DSC 350 :shock:
Pentax Optio 33L + dodatki


poniedziałek, 10 stycznia 2005, 12:12
Zobacz profil
Post 
Widocznie mamy inny schemat bo z mojego punktu widzenia na moim schemacie po poprawieniu kolektor idzie bezpośrednio do plusa, emiter przez rezystor 1k do masy, a baza przez fotodiody połączone równolegle do potencjometru do plusa.


czwartek, 13 stycznia 2005, 15:53

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Czy zamiast BAVP17 można wstawić 1N4148? Wstawiłem właśnie 1N4148, a reszta jak na schemacie i błyska mi kiedy chce (raz na pierwszy, raz na drugi błysk), nie wiem co jest grane. Po wprowadzeniu zmian o których pisze "abc55555" fotocela wogóle nie działała. Czy ten schemat w CHIPIE jest napewno dobry? Proszę o pomoc!!!

_________________
klauzi ;o>


środa, 18 maja 2005, 17:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 10:17
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Post 
Schemat w CHIPie jest na pewno dobry, zrobiłem już chyba cztery takie fotocele i wszystkie działają :D
Zamiana diody to raczej kiepski pomysł, BAVP17 to dioda przełączająca, a 1N4148 to dioda prostownicza... z tego mogą być problemy, chociaż niekoniecznie.

Co do łapania błysków: działa to dobrze wtedy gdy fotocela bezpośrednio "widzi" lampę. Przy łapaniu błysków odbitych albo gdy jest za daleko, często zlicza dwa błyski za pierwszym prawdzimym błyskiem...
Możesz też poeksperymentować z czułością...

No i dobrze żeby obydwie fotodiody "patrzyły" w tą samą stronę, z powodu który opisałem powyżej.

Kiedyś chciałem poprawić ten układ (wprowadzić jakiś obwód inercyjny na wejściu), ale przestałem się tym zajmować i jakoś odeszła mi ochota :(

_________________
D-Link DSC 350 :shock:
Pentax Optio 33L + dodatki


środa, 18 maja 2005, 18:56
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 19 października 2004, 18:47
Posty: 36
Post 
Jednak myślę, że nie jest to wina diody, bo 1N4148 jest owszem, w pewnym sensie diodą prostowniczą (jak każda), ale głównie jest niskoprądową szybką diodą przełączającą (tak jak BAVP17) więc jest to raczej jak naj właściwszy zamiennik. Płytkę też już sprawdzałem kilka razy i jest OK. Tak samo tranzystory i kość. A test przeprowadzam błyskając wprost na fotodiody lampą z wykorzystaniem dwubłyskowego stroboskopu, a druga sterowana fotocelą lampa błyska mi kiedy ma ochotę. Raz na pirwszy, raz na drugi błysk, a czasem wcale (oczywiście uwzględniam czas potrzebny do naładowania sterowanej lampy). Mam wrażenie, że układ po serii 2 błysków się poprostu nie resetuje i dlatego wszystko się wali ale to chyba temat na forum elektroniczne :wink:
Gregorius korzystałeś z tego schematu http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_77452.html ze strony chipa?

_________________
klauzi ;o>


środa, 18 maja 2005, 23:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 marca 2004, 10:17
Posty: 75
Lokalizacja: Kielce
Post 
Sorry :oops: Rzeczywiście 1N4148 to dioda przełączająca, pomyliło mi się z inną serią... zamiennik bardzo dobry.

To ten schemat.

Za resetowanie układu odpowiada lewa górna część schematu - wyprowadzenia 1 i 13 scalaka. Jest wyzwalany przez te dwie diody. Może to problem z tranzystorem, spróbuj "na chama" gdy układ zliczy dwa błyski drutem zewrzeć do masy nóżkę nr 1, powinien się zresetować.

Ewentualnie zewrzyj do plusa katody obydwu diod (oczywiście gdy układ działa), powinno to uruchomić układ czasowy i po ok. sekundzie powinien się zresetować :?

_________________
D-Link DSC 350 :shock:
Pentax Optio 33L + dodatki


czwartek, 19 maja 2005, 08:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL