Teraz jest środa, 19 września 2018, 05:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 o co w tym chodzi ? 
Autor Wiadomość
Post o co w tym chodzi ?
1.)Czy może mi ktoś wyjasnic co to znaczy że karta XD ma funkcje panoramy. Mam Olympusa 740 i nie wiem co to znaczy a chciałbym dokupic wiekszą karte.

2)Czy moge sobie kupić i włozyc kartę FUJI XD czy to nie uszkodzi mi aparatu?


piątek, 9 kwietnia 2004, 19:32
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Aparaty Olympus mają wbudowaną możliwość łączenia kilku zdjęć w panoramę (tak jakby ich sklejanie bokiem) i właśnie po to są takie karty chyba... Bo dokładnie się nie znam w tej kwestii. I słyszałem, że nie wszystkie XD współpracują prawidłowo pod tym względem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 9 kwietnia 2004, 21:05
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Jeżeli posiadasz kartę XD Olympusa, możesz zarejestrować sekwencję kolejnych (do 10) zdjęć w trybie panoramy - czyli z nakładającymi się marginesami zdjęcia (czy to górnymi/dolnymi czy to bocznymi). Samo łączenie odbywa się już za pomocą stosownego oprogramowania (Camedia Master). Jeżeli kupisz kartę XD Fuji, ta funkcja będzie niedostępna - jednak w żadnym razie nie oznacza to ryzyka uszkodzenia aparatu! Posiadam karty zarówno Olympusa jak i Fuji - i używam ich właśnie z C-740.

Ceny kart są zbliżone, ewentualnie Fuji nieznacznie tańsze. Czy warto dopłacać? Po pierwsze zależy to zapewne od różnicy w cenie - przy 5 złotych dla karty o pojemności 128MB, ja bym dopłacił. Wszystko zależy od tego, czy skorzystasz tak naprawdę z tej funkcji, bo powiedzmy sobie szczerze - kupujesz dodatkowy bajer, na pewno można bez tego żyć. Nie brakuje oprogramowania, które i bez dodatkowej funkcji Panoramy umożliwią Ci sklejanie zdjęć. Jednak czasami może się ona przydać jako pewne udogodnienie - nie musisz się bawić nastawami, które są blokowane po włączeniu panoramy automatycznie dla pierwszego zdjęcia, itd.

Zapewne posiadasz dołączoną do aparatu oryginalną kartę 16MB Olympusa - zrób sobie kilka próbnych panoram i sam zadecyduj, na ile przydatna wydaje Ci się omawiana funkcja i czy warto się kierować jej ewentualnym brakiem przy zakupie karty. Być może wystarczy do takich zastosowań wyłącznie oryginalna karta 16MB.

Uczciwie przyznam, że kupiłem sobie większą kartę Olympusa, zbytnio się nad tym nie zastanawiając - różnica w cenie była marginalna, jednak różnie to wygląda (wszystko zależy od miejsca zakupu).

Pozdrawiam.


piątek, 9 kwietnia 2004, 23:44
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Popieram Ginty'ego. Jeśli różnica w cenie jest minimalna, kup Olympusa. Jeśli nie - kup tańszą. Na pewno nie uszkodzi to aparatu. Ja z panoramy korzystam od czasu do czasu w C-300, jest to dość wygodne, gdy potrzebuje się tak szerokiego ujęcia, ale dostraczona z moim aparatem karta 16MB pozwala na dwie panoramy, co mi wystarcza w zupełności. Kupiłem więc tańsze karty SanDiska (ale to było dawno a i karty SM, a nie xD).


sobota, 10 kwietnia 2004, 13:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Ludziska, wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi panoramami??????
W jaki spsób rodzaj karty może wpływać na tą funcję??

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 10 kwietnia 2004, 17:56
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
To nic nadzwyczajnego. Aparat sprawdza, czy producentem karty jest Olympus i jeśli tak, pozwala na zapis panoramy, jeśli nie - nie pozwala. Ot, cała filozofia.


sobota, 10 kwietnia 2004, 19:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Co za świństwo :!:

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 10 kwietnia 2004, 22:33
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Czemu od razu świństwo... Po prostu marketing...


niedziela, 11 kwietnia 2004, 13:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2003, 19:56
Posty: 348
Lokalizacja: ŁódŸ
Post XD Picture
W XD jest tak że jesli zrobisz Formata przez Windows Xp to już masz po karcie !! Bi ci zmieni format a potem juz tego nie odwrócisz nawet jesli sformatujesz w APARACIE ponownie !!

_________________
Canon A 70. Karta 128 MB KINGSTON, statyw Weifeng WT 3550 pokrowiec x2 TAMRAC i FiordNansen. GP SMART i EMOS MW 9168 +Aku 4x GP 2100 i 4x2300. (Oraz 12xGP 1300).


sobota, 24 kwietnia 2004, 12:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL