Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 17:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 mowcie,mowcie,mowcie....karty pamieci 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 02:40
Posty: 247
Lokalizacja: ALpha Centauri
Post mowcie,mowcie,mowcie....karty pamieci
Wracam z pytaniem.

Ciagle czytam o tych aparatach i czytam i czytam (i chyba jestem juz lepszy od Tomkka,Vendeura,inta i calej reszty razem wzietej... :lol: ), ale w sumie nie dowiedzialem sie jeszcze jednej nie mniej istotnej rzeczy.Chodzi mianowicie o karty.

Moje pytanie(moze troche tendencyjne) brzmi nastepujaco - jakie karty mozna uzywac w jakich aparatach?? Tzn czy do np.C-770 pasuja zarowno xD jaki i CF czy SD?? A czy do S1 mozna wepchnac oprocz CF, xD i reszte??A czy karte Kingstona(czy jakakolwiek inna) moge wlozyc do kazdego aparatu,jesli nie to dlaczego??I wogole czy wszystkie karty pasuja do wszystkich aparatow? A czym sie one wogole roznia??

Dzieki za odpowiedzi (mam nadzieje ze mnie trywialne niz moje pytanie)
Pozdrawiam

_________________
Kres .... nadchodzi razem z moim xxxxxx .... ale spadnie jeszcze duzo deszczu i wybuchnie wiele wulkanow zanim to nastapi :) (a konkretnie w wakacje)


sobota, 24 kwietnia 2004, 12:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 02:40
Posty: 247
Lokalizacja: ALpha Centauri
Post 
No oczywsie w mojej wyliczance zapomnialem wspomniec bonnuma i Gintyego :) (reszty nie bede wymienial bo nie mam czasu...musze sie pouczyc :( )

_________________
Kres .... nadchodzi razem z moim xxxxxx .... ale spadnie jeszcze duzo deszczu i wybuchnie wiele wulkanow zanim to nastapi :) (a konkretnie w wakacje)


sobota, 24 kwietnia 2004, 12:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Jestem wzruszony zaliczeniem mnie do tak szacownego grona :D

Odp. na pytanie: Do aparatu można włożyć taki typ karty pamięci, jaki został przewidziany przez producenta. Innymi słowy: jeśli jest dziura na CF to wkładasz CF jeśli na XD to dajesz XD.
Producent karty nie jest istotny. Może to być w zasadzie każdy. Oczywiście najlepiej wkładać dobre karty... szkoda było by stracić zdjęcia.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 24 kwietnia 2004, 13:18
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
Nie czuję (czułem) się dotknięty... ;) I też jestem wzruszony.

Na ogół każdy aparat pracuje z jednym typem kart pamięci, niektóre (generalnie te droższe) mogą współpracować z kilkoma formatami. Dla przykładu - starsze Fuji i Olympusy używały kart pamięci SM (Smart Media), nowsze XD (jest to nowy format opracowany razem przez Olympusa i Fuji), ale w takich aparatach jak Olympus C-5050/5060/8080 możesz wykorzystać zarówno jedne jak i drugie + karty CF. Wszystkie Sony używają kart Mamory Stick, ale topowy 828 również CF czyli Compact Flash. Itd., itp. Zawsze w informacji dotyczącej danego aparatu podany jest typ obsługiwanych kart pamięci - to istotna informacja przy zakupie (zakładając, że przypadkiem nie masz już jakiejś karty - wtedy jeszcze bardziej istotna ;) ), zważywszy chociażby na pokaźne niekiedy różnice w cenach - porównaj np. ceny MS i CF. Aparaty Sony tanie nie są, jednak dodatkowo atrakcyjność ich zakupu pomniejszają właśnie wysokie ceny dedykowanych im kart pamięci.

Natomiast "Kingston" to już nazwa producenta a nie typ karty - większość producentów nie ogranicza się do kart jednego typu - stąd znajdziesz i SM Kingstona, i CF Kingstona.

Gdzieś na forum znajdziesz wątek poświęcony typom kart pamięci.

Jeżeli chodzi o konkretne aparaty, które wymieniłeś - kupując Canona skazany jesteś na karty CF, natomiast przy C-770 - na XD. Te formaty obsługują.

Pozdrawiam.


Ostatnio edytowano sobota, 24 kwietnia 2004, 22:38 przez Ginty, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 24 kwietnia 2004, 13:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 02:40
Posty: 247
Lokalizacja: ALpha Centauri
Post 
dzieki ludki :) szczerze powiedziawszy tak wlasnie myslalem, ale po przeczytaniu gdzies tam kiedys czegos :) troche sie zdezorientowalem i stad moje glupkowate pytanie :)

_________________
Kres .... nadchodzi razem z moim xxxxxx .... ale spadnie jeszcze duzo deszczu i wybuchnie wiele wulkanow zanim to nastapi :) (a konkretnie w wakacje)


sobota, 24 kwietnia 2004, 21:08
Zobacz profil
Post 
a ja mam jeszcze jedno prostackie pytanie:
Chce kupic karte na allegro, moj aparat SiPix SC 1300 obsluguje karty CF do 32 mb wg producenta. Znalzazlem np karte Canon SF 16mb albo Nikon 32mb. Czy nazwa firmy aparatu przed nazwa pamieci sugeruje ze tylko do takiej firmy aparatu, pamiec sie nadaje ?


niedziela, 15 sierpnia 2004, 12:05
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
globus napisał(a):
a ja mam jeszcze jedno prostackie pytanie:
Chce kupic karte na allegro, moj aparat SiPix SC 1300 obsluguje karty CF do 32 mb wg producenta. Znalzazlem np karte Canon SF 16mb albo Nikon 32mb. Czy nazwa firmy aparatu przed nazwa pamieci sugeruje ze tylko do takiej firmy aparatu, pamiec sie nadaje ?

Nieeeeeee
Są to najczęściej karty dostarczane razem z aparatem i tak np. Canon daje 32 MB i firmuje tą kartę swoją nazwą to wszystko.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


niedziela, 15 sierpnia 2004, 12:14
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 7 maja 2004, 13:52
Posty: 67
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeszcze jeden drobny szczególik o którym nie piszecie.
Sa adaptory do różnych typów kart. Na przykład kartę SD/MMC można poprzez specjalną przejściówkę włożyć do aparatu obsługującego wyłącznie CF. Interes się opłaca gdy ktoś ma karty pamięci po innym aparacie.

_________________
Artur: Canon IXUS950


niedziela, 15 sierpnia 2004, 15:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Szkoda ze xD nie da sie zastapic CF ;))) (ale jakby sie ja jakos dalo pogiac... ) :twisted: :twisted:

Kto zrobi adapter CF -> xD bedzie krolem! (przynajmniej dla olymp-maniakow) heeee


niedziela, 15 sierpnia 2004, 15:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 maja 2004, 22:32
Posty: 944
Lokalizacja: Kraków
Post 
w druga strone jest latwiej; potrzebne dwa adaptery - jeden do gniazd cf na sm, oraz do sm na xd.
w druga stone, bedzie ciezko.
sam szukalem sposobu, aby cf czytac w czytniku do sm, ale jakos nie znalazlem... :(

_________________
remanent...


niedziela, 15 sierpnia 2004, 16:17
Zobacz profil
Post 
M napisał(a):
Są to najczęściej karty dostarczane razem z aparatem i tak np. Canon daje 32 MB i firmuje tą kartę swoją nazwą to wszystko.


To prawda. Na awersie napis Canon, a na rewersie małymi literkami Sandisk.
I już wiemy, że to nie Canon produkuje karty (gdyby ktoś miał wątpliwości).


wtorek, 17 sierpnia 2004, 13:58
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
no, rzeczywiście... czyli, że karty dostarczane z aparatami canon to san disk??? nie wiedziałem.

Ciekawe ile canon płaci san diskowi za to, że ich nazwa jest małym druczkiem

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 17 sierpnia 2004, 14:08
Zobacz profil
Post 
globus napisał(a):
...Czy nazwa firmy aparatu przed nazwa pamieci sugeruje ze tylko do takiej firmy aparatu, pamiec sie nadaje ?
No proszę, miałem właśnie zadać podobne pytanie odnośnie Kodaka. Mam aparat Kodaka, a w sklepie fotograficznym zobaczyłem kartę pamięci Kodaka, i tak się zastanawiałem czy wybrać Kingstona, czy też może ten Kodak będzie lepszy dla mojej cyfrówki.
P.S. Gdzie w Łodzi można dostać karty pamięci SD (myślę raczej o Kingston)? W sklepach komputerowych coś nie bardzo widzę, a w fotograficznym tylko owego Kodaka.


piątek, 27 sierpnia 2004, 23:26
Post 
Sir Maverick skoro juz jestes lepszy od wszystkich to czemu zadajesz takie pytanie??

rozumiem ze mozna czegos nie wiedziec bo ja tez jestem początkujący ale be przesady, troche skromnosci :oops:


piątek, 27 sierpnia 2004, 23:42
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL