Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 07:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 ZASILACZ SIECIOWY DO Z1 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 23 września 2004, 15:40
Posty: 4
Lokalizacja: Zdzieszowice
Post ZASILACZ SIECIOWY DO Z1
mam pytanie czy zasilacz sieciowy do minolty z1 muci byc ten co jest rekomentowany przez minolte poniewaz on jest bardzo drogi, czy moge kupic w sklepie elektrycznym zasilacz 6V. Jeszcze jedno pytanie jesli moge kupic taki zwykly to czy to ma byc stabilizowany czy zwykly i ile Amper ma miec DZIEKI ZA POMOC I PRZEPRASZAM JESLI COS ZROBILEM NIE TAK JESTEM TU NOWY

_________________
Godziny prób, moja Z1 sie rozkręca:)


wtorek, 28 września 2004, 14:55
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post zasilanie minolty Z-1
Witaj. Miałem pół roku temu podobny dylemat i musiałem sam rozwiązać. Zrobiłem sobie zasilacz. Poniewaz jednak wkrótce potrzebne mi były jeszcze dwa napiecia o wartosci innej, kupiłem tanio (ok 32 zł z przesyłką) na Allegro zasilacz siedmiozakresowy od 1,5 do 12 V/DC. Zaletą jego jest to, że ma wydajnośc prądową 2000 mA. (Powinien mieć do Minolty minimum 1000 mA). Ale UWAGA!! Ma on mozliwośc jak pisałem zmiany wartosci napiecia, jak i polaryzacji biegunów. W Twoim przypadku musiałbys zablokowac przełączniki (np. tasmą samoprzylepną po ustawieniu na 6 V i (+) w srodku wtyczki (-) na rurce. Jeszcze jedno. Zadna z wtyczek używana w zasilaczach popularnych nie pasuje do Minolty. Musisz sobie dokupić (najlepiej z kawałkiem przewodu były takie). Zasilacz nazywa sie : FIRST austria (sa różne w sprzedaży na allegro, pamietaj o 2000 mA. Pozdrawiam


wtorek, 28 września 2004, 15:33
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Zasilacz powinien być bardzo dobrze stabilizowany. Szczerze mówiąc bałbym się podłączyć aparat za 1400zł do zasilacza za 30zł. Wszystkie śmieci z sieci idą do aparatu, czego on może nie polubić. Wydajność prądowa to nie wszystko.


wtorek, 28 września 2004, 18:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 kwietnia 2004, 20:45
Posty: 68
Lokalizacja: LINDEN N.J. USA
Post Re: ZASILACZ SIECIOWY DO Z1
W I T A M

Martino napisał(a):
mam pytanie czy zasilacz sieciowy do minolty z1


Zasilacz nie musi być taki jak rekomendowany. Zasilacz musi cechowac sie napieciem 6 V = i wydolnoscia pradowa min. 1 A (1000 ma ). Ja osobiscie odradzam wszelkiej masci zasilacze uniwersalne. Po pierwsze to czesto jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia, drugie bardzo czesto sa "miekkie", tzn. ze podczas zwiekszajacych sie potrzeb pradowych maleje wartosc napiecia. Ja osobiscie rozwiazalem ten problem akumulatorem żelowym o poj. 3 Ah. Jest to aku nieznacznie mniejszy od Z 1.
Daje gwarancje, ze napiecie nie wzrosnie ponad porzadana wartosc,
ma znacznie wieksza wydolnosc pradowa nizeli nie jeden zasilacz i
chyba tez rzecz wazna ze daje niezaleznosc od sieci energetycznej.
A daje sie ladowac byle jaka ladowarka z zaadoptowanymi koncowkami. A co do wtyczki to pasuja od sprzetu "handy" f-my
"YAESY" np FT-50, czy tez niektorych typow kamer f-my "SONY".
A tak na marginesie to sa do kupienia w sklepach z elektronika.
POLECAM ZACHOWAC DALEKO IDACA OSTROZNOSC gdyz zmiana polaryacji moze byc bardzo brzemienna w skutkach.

P O Z D R A W I A M

_________________
miechurzanka

...co masz zrobić dziœs
zrób pojutrze, a będziesz miał dwa dni wolne...


wtorek, 28 września 2004, 18:14
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post stabilizacja
Z-1 juz za 1200 kupujesz, a zasilacz o którym wspomniałem jest stabilizowany.


wtorek, 28 września 2004, 18:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 kwietnia 2004, 20:45
Posty: 68
Lokalizacja: LINDEN N.J. USA
Post Re: stabilizacja
sztyfcik napisał(a):
Z-1 juz za 1200 kupujesz, a zasilacz o którym wspomniałem jest stabilizowany.


W I T A M

Z ta "stabilizacja" ?? to bylbym bardzo ostrozny. I tu musze przyznac calkowita racje Tomkowi K. Mozna stabilizacje rozwiazac na
bardzo wiele sposobow. Ale nie kazdy z nich daje zabezpieczenia przed tzw. "pik'ami" albo szpilkami. Czesto zasilacz niskiej klasy potrafi cos takiego przepuscic. A wartosc szczytowa potrafi byc wielokrotnie wieksza od porzadanej. Skutek wiadomy. Nie trzeba byc wysoce ksztalconym zeby wiedziec ze najszybszym "bezpiecznikiem" jest polprzewodnik.

P O Z D R A W I A M

_________________
miechurzanka

...co masz zrobić dziœs
zrób pojutrze, a będziesz miał dwa dni wolne...


wtorek, 28 września 2004, 18:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 23 września 2004, 15:40
Posty: 4
Lokalizacja: Zdzieszowice
Post 
Sztyfcik a ty uzywasz takiego zasilacza do aparatu?? Nie masz z nim zadnych problemów??

_________________
Godziny prób, moja Z1 sie rozkręca:)


wtorek, 28 września 2004, 22:07
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post "piki" "
"Piki" "przepięcia" "cos.fi" "piąte harmoniczne" itp. Tak , uzywam tego własnie zasilacza. Bardzo wiele madrosci teraz padło na temat zasilania . Miałem go na oscyloskopie zanim sie zdecydoawałem. Poprzednicy którzy przypominaja o zachowaniu ostroznosci - maja rację. Tak, nie jest to akumulator (jeszcze z ograniczeniem pradowym) ale w miare przyzwoity zasilacz i korzystam z niego zawsze kiedy potrzebuje. Którys z poprzedników dał Ci cenna informację odnosnie skombinowania wtyczki. Powodzenia i duzo radosci z zabawa z Z-1. Pozdrawiam wszystkich.


środa, 29 września 2004, 05:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 23 września 2004, 15:40
Posty: 4
Lokalizacja: Zdzieszowice
Post pytanie odtyczace akumulatorków
no to jak juz o zasilaniu to mam pytanie odnosnie akumulatorków mam 4 akumulatorki duracela i te uzywam w aparacie ale mam jeszcze 2 warty i chcialbym dokupic jeszcze dwie zey miec drugi komplet. I teraz moje pytanie czy moge dokupic akumulatorki innej firmy ale o tej samej pojemnosci???

_________________
Godziny prób, moja Z1 sie rozkręca:)


środa, 29 września 2004, 09:05
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 lutego 2004, 15:35
Posty: 37
Lokalizacja: Sanok
Post akumulatorki
Moim skromnym zdaniem NIE. Po co kombinować i miec potem wyrzuty sumienia, ze charakterystyka ładowania takich to a takich jest inna i moze dlatego coś tam, cos tam. Przynajmniej ja używam kompletów i mam sumienie czyste. Pozdrawiam


środa, 29 września 2004, 09:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL