Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 06:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Akumulatorki 1.5 V 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 14:32
Posty: 2
Lokalizacja: Konin
Post Akumulatorki 1.5 V
Czy instnieją akumulatorki AA R6 1.5 V? Przeglądam Allegro, a tam zawsze 1.2 V. Mój HP PS635 pracuje właśnie na dwóch 1.5-voltowych.

Wybaczcie za pytanie, ale jestem początkującym. Każdy kiedyś był.

_________________
HP photosmart 635 + wiele innych rzeczy, które zamierzam kupić ;-)


poniedziałek, 18 października 2004, 14:36
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Akumulatorki 1.5 V
Krzysztof Cieślak napisał(a):
Czy instnieją akumulatorki AA R6 1.5 V? Przeglądam Allegro, a tam zawsze 1.2 V. Mój HP PS635 pracuje właśnie na dwóch 1.5-voltowych.

Wybaczcie za pytanie, ale jestem początkującym. Każdy kiedyś był.


...1.5V ale chyba bateriach i na 1.2V akku bo innych nie ma - możesz spokojnie kupić akumulatorki i aparat bedzie doskonale na nich działał, a nawet lepiej niż na bateriach, ponieważ akumulatorki mają mniejszą rezystancję wewnetrzną i co za tym idzie większą wydajność prądową.

_________________
Notoryczny brak czasu


poniedziałek, 18 października 2004, 14:56
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Są takowe, nazywają się RAM bodajże. Tylko drogie jak diabli. Lepiej zmienić aparat.


poniedziałek, 18 października 2004, 20:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Wszędzie gdzie jest zasilanie na baterie AA jest napisane 1,5 V ale i tak wszyscy kupują akku 1,2 V i wszystko działa, jak np. u mnie :wink: . Możesz je śmiało kupić!

_________________
Canon i Nikon


poniedziałek, 18 października 2004, 20:46
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 28 sierpnia 2004, 22:17
Posty: 23
Lokalizacja: Zabrze
Post 
TomekK: nie do końca, ja mam kilka 1.5V akumulatorów, nie są wcale drogie, ale za to mało popularne. Nie podam parametów AA, bo akurat pod ręką nie mam, ale mogę zapodać AAA - EcoCell, akumulator alkaliczno-manganowy, bez efektu pamięci, 1.5V, 700mAh. Niestety potrzebna jest do nich odpowiednia ładowarka.

maciekh: Oczywiście masz rację. Napięcie ma drugorzędne znaczenie - ważna jest wydajność prądowa ogniwa. Wyczerpana bateria alkaliczna może dawać 1.2V między biegunami - niby tyle co akumulator na starcie, ale aparat się na niej nawet nie włączy.

_________________
"Never underestimate the power of stupid people in large groups."


poniedziałek, 18 października 2004, 21:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 18 października 2004, 14:32
Posty: 2
Lokalizacja: Konin
Post 
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pożyczyłem od znajomego akumulatorki 1.2 V, no i oczywiście mój HPek działa bez zarzutu. Swoją drogą nawet się troszeczkę zdziwiłem, bo mają tylko 1200 mAh, a są co najmniej kilka- żeby nie napisać kilkadziesiąt razy lepsze od baterii alkaicznych Duracell Ultra, które miałem już w zestawie.

Strach pomyśleć co to będzie na akku ENERGIZER'a 2300.

_________________
HP photosmart 635 + wiele innych rzeczy, które zamierzam kupić ;-)


wtorek, 19 października 2004, 00:23
Zobacz profil

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 08:02
Posty: 180
Lokalizacja: Kraków
Post 
Krzysztof Cieślak napisał(a):
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Pożyczyłem od znajomego akumulatorki 1.2 V, no i oczywiście mój HPek działa bez zarzutu. Swoją drogą nawet się troszeczkę zdziwiłem, bo mają tylko 1200 mAh, a są co najmniej kilka- żeby nie napisać kilkadziesiąt razy lepsze od baterii alkaicznych Duracell Ultra, które miałem już w zestawie.

Strach pomyśleć co to będzie na akku ENERGIZER'a 2300.


Tak jak napisałem wcześniej akku mają większą wydajność prądową od batrii i dla tego aparaty dłużej działają na akumulatorkach.

_________________
Notoryczny brak czasu


wtorek, 19 października 2004, 07:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL