Teraz jest środa, 19 września 2018, 05:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Akumulatorki NiMH 
Autor Wiadomość
Post Akumulatorki NiMH
Dzien dobry
Kupilem akumulatorki Energizer 2300 NiMH. W sklepie powiedziano mi, zeby rozladowac je calkiem ok. trzy razy.
Czy moge je rozladowac w ladowarce (ma taka opcje). Nie uszkodze ich? Beda dzialaly po naladowaniu? Aparacik juz mi sie wylaczyl ale moze sprobowac rozladowac je jeszcze w ladowarce??
Wiem, ze z NiCD mozna tak zrobic a jak jest z NimH??
Z gory dzieki za odpowiedzi.


czwartek, 21 października 2004, 02:20
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Po pierwsze normalnie je używaj w aparacie, tylko pamiętaj, aby zawsze do samego końca, aż padną i wtedy ładowanie minimum 2 x dłużej, niż normalnie ładuje Twoja ładowarka. Jeśli masz funkcję rozładowywania, to po uprzednim rozładowaniu w aparacie możesz a nawet powinieneś jej użyć (ale tylko przy takim formatowaniu na początku i co jakiś czas). To wszystko.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 21 października 2004, 03:21
Zobacz profil
Post 
Z tego, co wiem - aku NiMH nie rozładowuje sie, bo nie mają tzw, efektu pamięci. Rozładowanie dotyczy tylko NiCd.


czwartek, 21 października 2004, 09:09
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
cyklop napisał(a):
Z tego, co wiem - aku NiMH nie rozładowuje sie, bo nie mają tzw, efektu pamięci. Rozładowanie dotyczy tylko NiCd.


Masz zle informacje albo kierujesz sie marketingowym belkotem - kazde akumulatory maja efekt pamieci, tyle ze niektore mniejszy. Bylo o tym na forum i to dosc szczegolowo wiec nie bede sie rozpisywal.

Dodam tylko ze popieram to co powyzej napisal Vendeur, przy czym te 2x dluzej to tak mocno orientacyjnie bo jak masz ladowarke 1h to mimo wszystko formatowanie powinno trwac okolo 6-8h

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


czwartek, 21 października 2004, 13:39
Zobacz profil
Post 
Jeśli instrukcja obsługi (i gwarancja) jest "marketingowym bełkotem", to ok. Ale mam ją przed sobą i stoi jak byk: "ogniw NiMH nie trzeba rozładowywać...". To samo powiedziano mi w firmie sprzedającej.
Sam już nie wiem...


czwartek, 21 października 2004, 15:33
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 20:43
Posty: 23
Post 
diff: mam te same aku i dopóki sie nie rozładują nie ładuje ich. Z nimi jest podobnie jak z bateriami do telefonu, jesli chcesz to mozesz je doładowywać ale wtedy skracasz ich żywotność!

_________________
Olympus C-460 Zoom


czwartek, 21 października 2004, 16:46
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 15 sierpnia 2004, 18:06
Posty: 73
Lokalizacja: Jastrzębie Zdr.
Post 
Witam
Panowie odpowiedz jest prosta.Kolega ma ladowarke z opcja rozladowania.Spokojnie to mozesz zrobic na ladowarce.Ona nie da icm zrobic krzywdy.Tylko pamietaj zeby policzyc czas ladowania.Sprawdzasz w ladowarce ile daje pradu na godzine i dzielisz to przez pojemnosc akumulatorka.Dokladasz do tego tak z 10-15% i masz pewnosc ze masz je do konca naladowane.Tylko jedna jeszcze uwaga.Akumulatory o tak duzej pojemnosci musza byc ladowane pradem przekraczjacym 100mA.Jezeli Twoja ladowarka go nie daje nigdy nie naladujesz ich do konca.Efekt zniszczysz je po kilkunastu ladowaniach.Najlepiej miec dopasowana ladowarke do pojemnosci akumulatorka i jego typu.
Kazdy akumulator sie formatuje.
Pozdrawiam

_________________
FZ10+cos tam.
KonikC


czwartek, 21 października 2004, 17:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL