Teraz jest środa, 22 sierpnia 2018, 00:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 zdjęcia na pendrive? czy to technicznie możliwe? 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post zdjęcia na pendrive? czy to technicznie możliwe?
nurtuje mnie taki problem
czy jest technicznie możliwe, aby
- podłączyć pendrive do aparatu cyfrowego - np poprzez jakiś adapter wsadzany zamiast karty pamięci i połączony z pendrivem = nagrywać robione zdjęcia od razu na pendrive
- zgrać zrobione zdjęcia z aparatu z karty pamięci od razu na pendrive - np przez kabel usb z jakąś przelotką (bez pośrednictwa komputera)

Już mówię po co mi takie wynalazki:
- przydałaby mi się możliwość powiększenia dostępnego miejsca na zdjęcia bez dokupowania dodatkowych kart pamięci
- z drugiej strony często potrzebuję przenieść jakieś dane z kompa na komp i do tego idealny byłby pendrive (zamiast przenoszenia plików przy wykorzystaniu całego aparatu)
- chciałbym połączyć jedno z drugim i korzystać z pendrive jednocześnie jako nośnik zdjęć, które można przerzucić bez pośrednictwa komputera i nosić też na nim normalne pliki (zamiast na karcie pamięci aparatu jak to robię dotychczas)

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


środa, 19 stycznia 2005, 11:40
Zobacz profil
Post 
Niezła kombinacja! A przenośny czytnik kart pamięci na USB lub jakiś DataTank nie odpowiada?


środa, 19 stycznia 2005, 12:02
Post 
ja uzywam malego czytnika kart sd (wielkosci pendrive)

w aparacie trzymam karte sd 512 mb a kiedy chce uczynic ja bardziej mobilna wkladam do czytnika.

koszt takiej zabawki to 20pln na allegro


środa, 19 stycznia 2005, 13:00

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
Wasylek napisał(a):
Niezła kombinacja! A przenośny czytnik kart pamięci na USB lub jakiś DataTank nie odpowiada?


Cena data-tanka nie odpowiada :(

Prędzej by mnie było stać na kolejnego CF 1MB i ew. ten czytnik przenośny - chyba tak sprawę załatwię.

Wkurzy mnie tylko konieczność wkładania/wyciągania karty z aparatu

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


środa, 19 stycznia 2005, 13:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
cube napisał(a):
ja uzywam malego czytnika kart sd (wielkosci pendrive)

w aparacie trzymam karte sd 512 mb a kiedy chce uczynic ja bardziej mobilna wkladam do czytnika.

koszt takiej zabawki to 20pln na allegro


Dzięki chyba tym to się skończy choć widziałem gdzieś już karty pamięci (bodaj SD właśnie) "łamane" na pół, które od razu w sobie mają złącze usb więc zakup i noszenie czytnika odpada.
Czy ktoś słyszał o CF z takim bajerkiem

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


środa, 19 stycznia 2005, 13:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
mirwil napisał(a):
Czy ktoś słyszał o CF z takim bajerkiem

Było na stronie ŚwiatObrazu ale cena takiej karty bedzie dużo wyższa niż dokupienie tego czytnika za 20 zł więc jeżeli szukasz najtaniej to po co tak kombinować

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 19 stycznia 2005, 15:38
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
http://foto.swiatobrazu.pl/viewtopic.php?t=4996
Znajdziesz tu trochę informacji na temat Tanków i obudów dysku wraz z cenami. Jeżeli stać Cię na 1GB (bo chyba to miałeś na myśli a nie 1MB :D ) to dokładając trochę kasy masz 40GB i mobilność.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


czwartek, 20 stycznia 2005, 00:34
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:54
Posty: 18
Lokalizacja: Lublin
Post 
SamP napisał(a):
http://foto.swiatobrazu.pl/viewtopic.php?t=4996
Znajdziesz tu trochę informacji na temat Tanków i obudów dysku wraz z cenami.


Dzięki bardzo - zaczyna się robić sensownie i opłacalnie
Koszt zakupu urządzenia to ok 130 zł + dysk 2,5 cala
I kolejne moje kombinacje w tym miejscu:
Jak tanio do takiego image tanka podłączyć zwykły 3,5" dysk? Rozumiem że w obudowę się nie zmieści jednak mi to nie przeszkadza - mógłby być jakoś taśmą przyklejony do obudowy imagetanka - da się zrobić (kupić) przejściówkę ze złącza na hdd 2,5" -> 3,5"? Widzę że są na allegro przelotki w drugą stronę (pozwalające podłączyć dysk od laptoka w miejsce normalnego dysku w komputrze stacjonarnym) - słyszał ktoś o przelotkach umożliwiających ten manerwr w drugą stronę - podłączenie zwykłego hdd do imagetanka? a może są imagetanki z miejscem na 3,5" (nie widziałem takich na allegro)

_________________
Mirek W.
http://www.fotolublin.prv.pl


czwartek, 20 stycznia 2005, 16:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39985454
Niech mnie ktos oswieci, czy to urzadzenie bedzie wspolpracowalo tylko z dedykowanymi penami czy w innymi tez, mam kingstona 1 GB i chcialbym wykorzystac

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 20 stycznia 2005, 20:28
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Być może. W końcu pendrive to jest jakiś tam standard i czy to SanDisk czy Kingston nie powinno być różnicy. Tylko po co? Wydasz 229 zl tylko po to aby wykorzystać posiadane już 1 GB. no i kupa zabawy przy zapamietywaniu danych z współudziałem telewizora. Tracisz mobilność. No ale to już rzecz gustu. :D

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


czwartek, 20 stycznia 2005, 21:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
No wiesz w aparacie mam 128 MB, a pena nie podlacze bezposrednio do aparatu chyba, wiec to jako taka stacja posrednia:) rozne pomysly mi chodza po glowie

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


czwartek, 20 stycznia 2005, 22:15
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Do aparatu na 99% nie podłączysz :) 1% zostawiłem dla kolegów, którzy ewentualnie znajdą gdzieś przelotkę, przejściówkę czy jeszcze jakiś inny wynalazek :D Pomysłowość ludzka nie zna rzecz jasna granic :lol:

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


czwartek, 20 stycznia 2005, 22:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL