Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 07:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 laser w aparacie 
Autor Wiadomość
Post laser w aparacie
Cześć!. Jak myślicie czy zamiast diody doświetlającej AF można wmątować laser - ma większy zasięg. Mam Finepixa s5500 i ta dioda ma dość słaby zasięg, chce ją wywalić i w jej miejsce wsadzić laser tylko nie wiem czy zda egzamim wobec tego czy warto rozbierać aparat? Nie mam juz gwarancji.


czwartek, 3 lutego 2005, 09:25
Post 
Jak nie masz gwarancji to rozbieraj aparat i montuj tylko najpierw sprawdz napięcie zasilające diodę w aparacie, bo nie wiadomo czy jest możliwośc podłączenia lasera który masz.


czwartek, 3 lutego 2005, 11:51

Dołączył: wtorek, 23 sierpnia 2005, 03:05
Posty: 3
Post LaSeR
Tylko jak tym komuś w oczy przyświecisz to trzeba będzie zamiast efektu czerwonych oczów o efekcie ślepoty mówić.
Nie wiem czy to dobry pomysł, pamiętam jak dość poważnego uszkodzenia wzroku można było dostać po zwykłym laserze (sprzedawany jako wskaźnik np. do tablicy). Także zastanów się co chcesz wbudować.


wtorek, 23 sierpnia 2005, 03:14
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 23 sierpnia 2005, 10:21
Posty: 12
Lokalizacja: łódŸ
Post 
laser (np porządna poziomica) czy dioda laserowa (np tani wskaźnik do tablicy)
laser jest źródłem światła spolaryzowanego i jako takie trafia ono w bardzo niewielki punkt. jeżeli ten punkt jest gładki to odbisie również następuje niejako "kierunkowo". jeśli tak to nie jestem pewien czy aparat da radę to wykorzystać, bo może być tak że odbite światło będzie do niego wracało w zbyt małej ilości. Trzeba poeksperymentować :twisted: :twisted: :twisted:

_________________
minolta nie błšdzi, to reszta œwiata jest chwilowo Ÿle zorientowana


wtorek, 23 sierpnia 2005, 10:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Krecik napisał(a):
Cześć!. Jak myślicie czy zamiast diody doświetlającej AF można wmątować laser - ma większy zasięg. Mam Finepixa s5500 i ta dioda ma dość słaby zasięg, chce ją wywalić i w jej miejsce wsadzić laser tylko nie wiem czy zda egzamim wobec tego czy warto rozbierać aparat? Nie mam juz gwarancji.


No comment :mrgreen:


wtorek, 23 sierpnia 2005, 10:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
muHa napisał(a):
Krecik napisał(a):
Cześć!. Jak myślicie czy zamiast diody doświetlającej AF można wmątować laser - ma większy zasięg. Mam Finepixa s5500 i ta dioda ma dość słaby zasięg, chce ją wywalić i w jej miejsce wsadzić laser tylko nie wiem czy zda egzamim wobec tego czy warto rozbierać aparat? Nie mam juz gwarancji.


No comment :mrgreen:


Dokładnie! był już tutaj taki jeden, co to wyświetlacz chciał na zwiasie od szafy zamontować a obiektyw na światłowodzie! Witamy kontynuatora. :mrgreen:

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


wtorek, 23 sierpnia 2005, 11:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
kszychu napisał(a):
Dokładnie! był już tutaj taki jeden, co to wyświetlacz chciał na zwiasie od szafy zamontować a obiektyw na światłowodzie! Witamy kontynuatora.


Hehe.. pamietam tego Pomysłowego Dobromira ;)

PS.
Zadalem sobie troche trudu i znalazlem ten wiekopomny temat http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewto ... +odchylany


wtorek, 23 sierpnia 2005, 11:41
Zobacz profil
Post 
Ja widzę inne wyjście. Trzeba zabrać taki wskaźnik, są do niego różne końcówki. Wyłącz wspomaganie AF w aparacie i sprawdź czy w ciemnościach stroi na jakiś kształt rysowany przez końcówkę wskaźnika laserowego. Wątpię żeby drastycznie zwiększyło to zasięg i chyba mija się to z celem. Szkoda aparatu. Laser nie jest taki drogi i gdyby miał działać tak cudownie to już byłby montowany seryjnie.


wtorek, 23 sierpnia 2005, 12:07
Post 
Teoretycznie, zeby swiatlo z takiego lasera wykorzystac trzeba by bylo byc ustawionym prostopadle do doswietlanej powierzchni. Sprawe troche ratuje fakt, ze powietrze nie jest idealnie czyste i wiazka laserowa ulega pewnemu rozproszeniu na drobinkach kurzu i to, ze powierzchnie nie sa idealnie gladkie. Z "teoretycznego" punktu widzenia nie powinno to byc rozwiazanie skuteczne. W praktyce musimy poczekac na odwaznego, ktory doniesie nam o wynikach eksperymentu :)


niedziela, 18 września 2005, 23:49
Post 
Byli juz tacy i opisywali doświadczenia...
W praktyce to rozwiązanie jest skuteczne i to bardzo skuteczne. Można sprwnie ostrzyć w całkowitych ciemnościach o ile obiekt nie jest zbyt daleko. Optymalnie byłoby, gdyby zamontować taki laser na stopce i móc go włączać w razie potrzeby...


poniedziałek, 19 września 2005, 09:50
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Skuteczne? W mojej Z1 jakoś nie działało i też to opisywałem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 19 września 2005, 10:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Pomijając już kwestie samego lasera, to po co większy zasięg? Przecież lampka z S5500 nie oświetli dobrze odległych scen. Chyba, że dołączymy lampę z fotocelą.
BTW bawił się ktoś takim zestawem z S5500? Korci mnie by kupić sobie fotocelę i poużywać moich starych lamp, tylko nie wiem, jak to sięsprawdza.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


poniedziałek, 19 września 2005, 11:56
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 04:03
Posty: 4
Lokalizacja: Piotrków
Post 
Co do lasera to nie wiem jak S5500 ale ja to chwile testowałem z laserkiem z bazaru za 5zł przy odległościach rzedu 10 do 20 metrów z zomem i dało sie wyostrzyć- tyle, że robiłem to na Panasonicu FZ20 a tam jest też przy okazji stałe światło w obiektywie i panas zawsze szybko chwyta nawet minimalne światło. :wink: Pewnie, że nie nadaje sie to na ostrzenie podczas nocnej zasiadki na rybach ale dla zabawy można próbować a i powierzchnia nie miała zbytnio znaczenia zarówno płytki w łazience jak cegła na budynku sąsiada były wyostrzone.

_________________
Ostatni aparat z którym się rozstałem FZ20Black


poniedziałek, 28 listopada 2005, 04:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL