Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 14:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Karty typu CompactFlash I i MP3 
Autor Wiadomość
Post Karty typu CompactFlash I i MP3
:D Czesć
Zamierzam kupic Canona A60 i mam pytanie odnoście kart pamięci obsługiwanych przez ten aparacik ( CompactFlash I ). Mozna z karty zrzucac zdjęcia na PC a jak jest na odwrót czy mozna przerzucic zdjęcia z kompa na pamięć tego aparatu a moze mozna tez zrzucic sobie na taką kartę mp3 i wiele innycj np: filmy itp.


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 14:25
Post 
Można i to w bardzo prosty sposób, wystarczy że masz czytnik kart pamięci(ok.70zł) I problem z głowy:)


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 15:10
Post 
A Aparat nie moze słuzć jako taki czytnik??


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 15:44

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Nie powinno być problemu ze zrzucaniem np. MP3 na pamięć aparatu bez czytnika, tylko bezpośrednio przez aparat. Gorzej będzie tylko z odtwarzaniem przez niego :). I przy okazji szczerze odradzam A60 - moim zdaniem szkoda kasy. Aparaty tej klasy kosztują 400zł mniej, a preselekcji czasu i przesłony i tak nie wykorzystasz przy malutkiej matrycy 2MP. Lepiej za te pieniądze kupić coś z 3MP lub dozbierać do A70.


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 18:57
Zobacz profil
Post 
Wytlumacz mi Tomekk dlaczego nie wykorzystam preselekcji przeslony i innych ustawien przy 2 mpix . Uzywam A60 i czesto kozystam z tych ustawien ( wieczor , noc ). Aparat mam od niedawna i moze czegos nie wiem. To juz twoj drugi post na ten temat , wiec moja ciekawosc jest tym wieksza. :?:


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 19:14
Post 
Ja mam to samo pytanie co Pueblo


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 19:29
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
To nie jest takie pewne, że przy pomocy aparatu można zgrać coś z komputera na karte. Na przykład czytałem, że Powershot g5 tego nie umożliwia i właśnie sprawdziłem. W xp nie mogę niczego na niego nagrać, mimo że system go normalnie wykrywa (nawet rozpoznaje model aparatu). Nie wiem jak to wygląda przy użyciu ZommBrowserEX (softu canona do zgrywania zdjęć z aparatu na dysk)-nie mam pod ręką. Wydaje mi się jednak, że może to być również niemożliwe. Aparaty mogą używać innego stadnadru danych.
Nie wiem jak a60 (to też canon więc może być podobnie).


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 19:40
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Jaki masz sytem operacyjny? Ja korzystam z aparatów jako urządzeń USB Mass Storage Device (pod XP i Linuksem) i korzystam z karty pamięci jako wymiennego dysku (widzianego w Moim Komputerze, Total Commanderze i czym tylko się wymarzy), nie ma więc problemów. Nie wiem, jak reagują na to Canony - może np. po włączeniu natychmiast żądają formatu karty.
Pueblo - każdy rozsądny aparat steruje zarówno czasem otwarcia migawki jak i światłem przesłony. Jednak nie zawsze są to parametry zależne bezpośrednio od użytkownika. Najczęstsze warianty są takie:
1. Pełen automat - w tańszych aparatach rzecz wygląda tak: aparat przysłania obiektyw tak jak się da (lepsza ostrość nawet przy kiepskiej optyce) i ustawia czas migawki. Jeśli umożliwia poruszenie zdjęcia - odsłania nieco obiektyw i skraca ten czas.
2. Programy tematyczne - wybierając program tematyczny mówimy aparatowi, jakiej mniej więcej głębi ostrości pragniemy. Jeśli wybierzemy tryb "Portret" aparat bardzo odsłoni obiektyw, jeśli "Krajobraz" przymknie go, jeśli "Krajobraz + portret" przysłoni obiektyw tak jak się da - by tylko nie poruszyć zdjęcia. W trybie sportowym skróci maksymalnie migawkę, a przy programie nocnym tę migawkę wydłuży.
3. Preselekcja czasu i przesłony - wybieramy albo wartość przesłony, albo czas migawki. Aparat korzystając z własnej automatyki naświetlania dobierze drugi parametr tak, aby zdjęcie było dobrze naświetlone.
4. Program manualny - użytkownik wybiera zarówno przesłonę, jak i czas migawki - układ pomiarowy aparatu pokazuje czy przy danych wartościach zdjęcie będzie naświetlone poprawnie, prześwietlone czy niedoświetlone.
Canon A60 ma warianty 1-3, inne aparaty 2MP 3x zoom najczęściej 1-2. Różnica jest więc w wariancie 3. Przy pomocy programów tematycznych możemy namówić aparat do zrobienia w tej samej 3-4 poprawnie naświetlonych zdjęć z różnymi parametrami (przysłona + migawka). Preselekcja czasu/przesłony pozwala nam na zrobienie ok. 6-8 zdjęć z różnymi parametrami. Mamy więc ok. 2 razy więcej możliwości. Dobrze, tylko na małej matrycy 2MP, różnica pomiędzy tymi 2 "sąsiednimi" zdjęciami jest bardzo niewielka, bo przez małą rozdzielczość wyjściową ciężko będzie zauważyć różnicę w głębi ostrości (a o to naprawdę chodzi w regulacji przesłony). Moim zdaniem, dobre programy tematyczne przy matrycy 2MP są całkowicie wystarczającym substytutem programów półmanualnych. Przy matrycy 3MP sytuacja jest zupełnie inna - niuanse obrazu zaczynają wychodzić z cienia i różnica pomiędzy kolejnymi stopniami przesłony zaczyna być znacząca.


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 22:35
Zobacz profil
Post 
Dzieki za wyjasnienie. Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem ,ale A60 wedlug twoich punktow zalicza sie 1-4 punktu ,a nie 1-3 . Jest mozliwosc jednoczesnego ustawiania przeslony i migawki .Aparat informuje o tym czy obraz bedzie niedoswietlony czy przeswietlony oraz czy nalezy poprawic ekspozycje.


wtorek, 16 grudnia 2003, 00:51

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Przepraszam bardzo za nieścisłość. Wydawało mi się, że A60 nie ma programu M, co jest nieprawdą. Faktycznie, Canon ma warianty 1-4, co i tak nie zmienia konkluzji, bo dzięki korekcji +/- EV można regulować doświetlenie zdjęcia w większości aparatów.


wtorek, 16 grudnia 2003, 22:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL