Teraz jest środa, 22 sierpnia 2018, 04:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Moja nowa karta 4 GB nie działa... :( 
Autor Wiadomość
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post Moja nowa karta 4 GB nie działa... :(
Hej.

Zakupiłem sobie nową kartę pamięci: http://www.gs-magic.com/english/product ... _40ATA.htm . Niby firma niewarta uwagi, ale tanio było, więc się opłacało.

Jednak wkładam do aparatu (Minolta A1) i jej nie czyta? Podłączyłem do komputera poprzez czytnik na IDE, formatowałem za pomocą Partition Magic ponownie na FAT32 i nadal nie działa. Na komputerze karta jest normalnie widoczna i można na nią coś nagrać.

Czy ktoś może mi pomóc?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 22 października 2005, 21:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
a może zwyczajnie a1 nie obsługuje takich wielkich kart?

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


sobota, 22 października 2005, 21:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Też raczej skłaniałbym się do zdania że A1 poprostu nie obsługuje 4GB.
Poprostu ciut przesadziłes :)

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


sobota, 22 października 2005, 22:13
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Proponuję przeczytać instrukcję. Wszystko jest opisane.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 22 października 2005, 22:49
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 22 października 2005, 17:21
Posty: 15
Post 
Przed zakupem karty trzeba było sprawdzić, czy w ogóle taka zadziała na Twoim aparacie. W instrukcji powinno pisać, do ilu MB karta była testowana przez producenta. Ewentualnie trzeba było pożyczyć od kogoś, kto taką posiada i samemu sprawdzić.


sobota, 22 października 2005, 22:57
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No podobno to zależy od softu, na nowszych 4 GB działa normalnie. Więc muszę mieć starszy.

W takim razie ją odsprzedam, bo 4 GB mi chyba niepotrzebne teraz.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 22 października 2005, 23:23
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
A na poważnie, pomijając już, ze jest to mało znana firma; nie wiem czy zauważyłeś Vendeur w specyfikacji tego microdrive'a olbrzymi pobór prądu. Nie wykluczone, że A1 nie jest w stanie zasilić tej karty

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


niedziela, 23 października 2005, 00:11
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 października 2005, 01:52
Posty: 19
Lokalizacja: Dubaj
Post 
To prawie napewno pobor pradu. CF nie maja wbudowanej obslugi pamieci tak jak inne karty wiec taki CF 4GB moze spokojnie byc obslugiwany nawet przez 5 letni aparat. Przynbajmniej tak slyszalem ze stad karty CF sa takie tanie. Jesli by to bylo cos z plikami i Fatem to powinno sie ja dac sformatowac na mniejsza pojemnosc w aparacie.

_________________
Canon D-350 , Canon 18-85 IS. Czekam na Sony R-1.


niedziela, 23 października 2005, 02:12
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Hmm... Podobno w instrukcji jest napisane, jak sprawdzić wersję softu, ale ja w spisie treści nic takiego nie znajduję. Zna ktoś sposób?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 23 października 2005, 10:49
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 22 października 2005, 17:21
Posty: 15
Post 
Powinno pisać w metadanych zdjęcia.


niedziela, 23 października 2005, 11:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL