Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 09:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Jak sprawdzic ile ma ladowac ?? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 20 grudnia 2005, 00:48
Posty: 3
Post Jak sprawdzic ile ma ladowac ??
Witam
Mam stara ladowarke, ale niestety nie wiem jak dlugo nia ladowac aku, na obudowie nie pisze jakim pradem laduje, a instrukcje juz dawno zgubilem. Wiem ze jest jakis wzor ktory podaje w przyblizeniu czas ladowania, tylko trzeba miec parametr jakim pradem ona laduje. Mam miernik ale nie wiem jak to zmierzyc, prosze o jakas rade.

Jesli pisze ze laduje niklowo-kadmowe to tych wodorowych nie mozna nia ladowac??


PS:Jest ona marki VOX standard, moze ma ktos takowa i wie jak dlugo nia ladowac?


wtorek, 20 grudnia 2005, 00:54
Zobacz profil
Post 
Hej

Jeden z wielu kalkulatorow do obliczania czegos takiego.

http://www.greenbatteries.com/batterycalc.html

Wypelniasz tylko pierwsze 2 pozycje.


wtorek, 20 grudnia 2005, 10:52
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Drayver napisał(a):
Jesli pisze ze laduje niklowo-kadmowe to tych wodorowych nie mozna nia ladowac??


Raczej nie. Powinno być na niej napisane jakim prądem ładuje - tzn. jaki jest wyjściowy.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 20 grudnia 2005, 21:57
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 20 grudnia 2005, 00:48
Posty: 3
Post 
Na niej pisze tylko "zasilanie ~220V;50Hz", a o zadnym wyjsciowym nic :roll:

Jesli jednak bede nia ladowal te wodorowe to co sie stanie? wybuchnie? :twisted: czy moze po prostu nie naladuje?


środa, 21 grudnia 2005, 00:02
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Drayver za 30zł można kupić ładowarkę procesorową (co prawda nie 4 kanałową) ale przynajmniej masz pewność że nie zepsujesz akumulatorków.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 21 grudnia 2005, 15:49
Zobacz profil
Post 
30zl? No sa takie, ale czy chodzi o te niemarkowe?
Ja by sie na takie nie skusil.
Fakt, ze nie mialem takiej w uzytkowaniu ale nie mialbym zaufania.
Tez fakt, ze duzo to Made in China...


środa, 21 grudnia 2005, 16:04

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
tomek_wap napisał(a):
30zl? No sa takie, ale czy chodzi o te niemarkowe?
Ja by sie na takie nie skusil.
Fakt, ze nie mialem takiej w uzytkowaniu ale nie mialbym zaufania.
Tez fakt, ze duzo to Made in China...


Dokładnie jest to produkcja Czeska, firma EMOS, typ ładowarki MW 8168GS z detekcją delta V, doładowywanie po naładowaniu, możliwość rozładowania akku ale z NiMH nie używana bo nie ma potrzeby, prąd ładowania 500mA (czyli nie zabija akku prądami rzędu 1200mA jak to bywa w tych nowoczesnych) czas ładowania akku 2500mAh to 6 godzin. Jedyna "wada" to brak 4 kanałów ale ten drobiazg kosztuje drugie tyle albo i więcej i za zwyczaj prąd ładowania wynosi 1000mA.

Mam, użytkuję z akku Sanyo 2500mAh, polecam.

PS
I raczej "markowe" GP czy inne to raczej są made i china i kosztują 100zł :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 21 grudnia 2005, 16:13
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 20 grudnia 2005, 00:48
Posty: 3
Post 
To chyba tak zrobie i kupie tego Emosa MW 8168 + aku Sanyo 2500 za 53 zeta :D. Dzieki wszystkim za rade, a starego złoma wyrzucam, chyba ze ktos chce??.
Teraz tylko jescze musze czekac az wyplate dostane i na poczatku stycznia bede sie cieszyl nowym A510 :lol:

Teraz pytanie do ludzi co kupili aparat na allegro, chodzi mi o gwaranje, jak to jest jesli aparacik sie zepsuje to trzeba wyslac do tego co sie kupilo czy bezposrednio do producenta?, czy nie jest za duze ryzyko ze sie wysle a aparacik nie wroci (moze juz ktos mial taki przypadek?), w koncu sa to drogie maszynki :roll:


środa, 21 grudnia 2005, 17:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Drayver napisał(a):
...Teraz pytanie do ludzi co kupili aparat na allegro, chodzi mi o gwaranje, jak to jest jesli aparacik sie zepsuje to trzeba wyslac do tego co sie kupilo czy bezposrednio do producenta?, czy nie jest za duze ryzyko ze sie wysle a aparacik nie wroci (moze juz ktos mial taki przypadek?), w koncu sa to drogie maszynki :roll:

Zależy od kogo kupujesz. Ci, którzy niejako zawodow się tym zajmują są godni polecenia. Ja swoją A1 odesłałem do sprzedawcy i po 2 tygodniach miałem naprawioną.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


środa, 21 grudnia 2005, 18:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL