Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 23:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 problem z akumulatorkami 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 6 lutego 2005, 00:31
Posty: 42
Lokalizacja: Małogoszcz
Post problem z akumulatorkami
Posiadam 4 Akumulatorki Energizer 2500 mAh. Przeszły około 20 cykli ładowań. Niestety ostatnio coś z nimi nie tak. Gdy włoże je do aparatu i włacze go, to wyświetla siękomunikat, bym je wymienił. Przed tym były jednak ladowane. Co z nimi nie tak? Do wyrzucenia?

_________________
4x Energizer 2500 mAh
Kingston 1 Gb Elite Pro
Kingston 128 mb
Star 9


piątek, 16 lutego 2007, 18:52
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Najpierw sprawdź inne... Może coś w aparacie uszkodzone. Można też je wypróbować w innym urządzeniu.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 16 lutego 2007, 23:05
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 6 lutego 2005, 00:31
Posty: 42
Lokalizacja: Małogoszcz
Post 
Sprawdziłem na innym urządzeniu i okazało się że jeden z akumulatorków jest tak jakby nie naładowany, reszta ok. Gdy do aparatu włożę te 3 dobre akumulatorki i zwykłą baterię to działa.
Nic się nie stanie jesli włoze do ladowarki ten jeden akumulatorek by podładować go?

_________________
4x Energizer 2500 mAh
Kingston 1 Gb Elite Pro
Kingston 128 mb
Star 9


sobota, 17 lutego 2007, 00:03
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nic się nie stanie, ale jeśli ładowarka nie ma osobnych kanałów ładowania dla każdego ogniwa, to nic nie da. Trzeba wtedy znaleźć drugi akumulatorek nienaładowany i jako para wrzucić.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 17 lutego 2007, 02:13
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 6 lutego 2005, 00:31
Posty: 42
Lokalizacja: Małogoszcz
Post 
Czy to możliwe, że moj Canon jest taki prądożerny, że gdy jedna bateria będzie słąba, to napięcie w pozostałych nie wystarczy na zasilanie aparatu?

_________________
4x Energizer 2500 mAh
Kingston 1 Gb Elite Pro
Kingston 128 mb
Star 9


sobota, 17 lutego 2007, 18:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Fizyka. Brakuje po prostu napięcia, a elektronika aparatu stwierdza, że napięcie jest poniżej minimalnego progu i albo wyłączaq aparat albo sygnalizuje wyczerpane baterie.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 17 lutego 2007, 20:04
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 6 lutego 2005, 00:31
Posty: 42
Lokalizacja: Małogoszcz
Post 
O co tu biega :|
Naładuje akumulatorki, aparat śmiga, wszystko ok.
Jeżeli aparat poleży parę dni z włożonymi akumulatorkami i włącze go to nagle rozładowane akumulatorki.
Wina aparatu?

_________________
4x Energizer 2500 mAh
Kingston 1 Gb Elite Pro
Kingston 128 mb
Star 9


środa, 11 kwietnia 2007, 18:14
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Akumulatorki gdy są nieuzywane też się rozładowują.
Po wielekrotnym ładowaniu akumulatory tracą pojemnośc.
Dobrze jest co jakiś czas przeprowadzić regenerację, polecam do tego celu przykładowo ładowarkę BC-700 (szukać na allegro) - droga ale skuteczna. Miałem kilka "walniętych" akumulatorów - po przeprowadzeniu regeneracji powróciły do życia.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 12 kwietnia 2007, 09:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 18 czerwca 2005, 16:38
Posty: 23
Post 
Witam
Przez ponad rok używałem, Energizer 2500 mAh, wszystko pięknie i bez problemów jednak przyszedł czas że zaczęły szybko się rozładowywać. Kupiłem nowe 4 sztuki dokładnie takie same. Naładowałem (tylko raz) włożyłem do aparatu i chyba następnie już nie czekałem do rozładowanie tylko doładowałem. Oznaczało by to, że nie sformatowałem akumulatorków. I teraz niby działają ale nie już z taką wydajnością jak pierwszy komplet. Mniej zdjęć na nich robie po naładowaniu, nagle potrafią się rozładować. Czasami poleżą z 2 -3 tygodnie nie używane to wtedy w ładowarkę i ładuje bez pośrednio lub z funkcją discharge. I teraz jest pytanie czy akumulatorki się popsuły czy jakoś Fuji s5500 sam rozładowuje. Chyba się popsuły ?
Acha i czy jest jeszcze teraz szansa, zeby je sformatować( 3 razy naładować i rozładować) pomoże to coś czy lepiej kupić nowe ?


środa, 2 maja 2007, 11:24
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Oczywiście, że jest szansa je odnowić, ale trzeba kilka razy na maks ładować i tak samo rozładować. Rozładować można najpierw w aparacie, a potem może jeszcze do jakiejś latarki z mały poborem prądu, aby jak najwięcej z nich wyciągnąć.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 2 maja 2007, 13:19
Zobacz profil
Post Aku
Ostrzegam uprzejmie o ryzyku rozładowania "do końca",kilku akumulatorków połączonych szeregowo! Jeśli jeden z nich rozładuje sie szybciej, w przypadku dalszego rozładowywania może zostać nieodwracalnie uszkodzony w wyniku tzw. przepolaryzowania. Ogólnie - w praktyce nie powinno się dopuścić do stanu, gdy na ogniwie napięcie spadnie poniżej 0.9 - 0.8 V.


środa, 2 maja 2007, 20:46
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL