Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 08:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 problem z kartami pamieci!!pomocy 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 10:28
Posty: 2
Post problem z kartami pamieci!!pomocy
Witam!
Przejde od razu do rzeczy...problem pierwszy:
Karta pamieci SD 512 MB. Wszystko było ok, az do momentu gdy chcialam zrobic kolejne zdjecie. Włączam aparat a tu memory card error!! nie mozna zrobic zdjecia! Ponadto aparat twoerdzi ze na karcie nie ma zadnych zdjec a powinny byc...po podlaczeniu do komputera widzi karte i wyskakuje blad-plik lub folder nie moze zostac odczytany...Dodam jeszcze ze zdjecia zostaly robione wszystkie tego samego dnia i pomiedzy tym jak aparat dzialal bez zarzuty a przestal dzialac nie dzialo sie nie szczegolnego, mam tu na mysli nikt nie grzebal przy karcie, nie bylo zadnego upadku itp.
Aha-w aparacie choc twierdzi ze na karcie nie ma zdjec zajmuja miejsce bowiem na liczniku pokazuje ze mozna zrobic jeszcze 40 zdjec a na karcie miesci sie okolo 300...
co wy na to??
bo mi jedyne co przyszlo do glowy to isc i kupic nowa karte, tak tez zrobilam. Nie mieli mniejszej niz 1 giga wiec wzielam 1 giga. Juz sie cieszylam ze sobie poradzilam z problemem. Zrobilam mnostwo fotek. Jednak przy probie przegrania ich na komp kopiuje pierwsze 190 (kilka z bledami...2-3 podglad jest niedostepny i kilka jest na siebie nalozonych mimo ze w aparacie nie ma takich bledow przy podgladzie) a reszty nie chce skopiowac. Nie ma tez ich (tej reszty ktorej nie chce skopiowac)podgladu w miniaturkach. Sa jednak w aparacie i tam mozne je bez problemu przegladac. Dodam jeszcze ze probowalam przegrac poprzez podlaczenie aparatu przez USB do komputera (widzi wtedy aparat jako dysk wymienny) a takze poprzez wlozenie karty bezposrednio do czytnika karta w komputerze. W obu przypadkach problem jest ten sam.

Moj system to windows XP.
Aparat to: PENTAX optio s50
Pierwsza karta pamieci to SD 512 MB PRETEC
Druga karta pamieci to: SD card 1GB emtec

Jesli brakuje jakis informacji by mi pomoc z checia je uzupelnie ale pomozcie. Jestem za granica i znikad fachowej pomocy!!


poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 10:31
Zobacz profil
Post 
Dwa pomysły przychodzą mi do głowy:
Sformatować kartę w aparacie i po sformatowaniu sprawdzić czy to samo się dzieje.
Spróbować kopiować zdjecia z karty przy pomocy czytnika albo (żeby czytnika nie kupować) jak się mieszka w większym mieści iść do jakiegoś hipermarketu i sprawdzić kartę w automacie do zdjęć. Automaty do zdjęć są napewno w każdym mediamarkcie w caerfourra są i prawie wszędzie są można włożyć karte i poprzeglądać zdjęcia.


poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 12:09

Dołączył: wtorek, 15 maja 2007, 18:52
Posty: 11
Post 
Zrób jak pisze opiotr: najpierw sformatuj kartę w aparacie (nawet dwukrotnie :D ). Wczesniej jednak sprawdź styki akumulatora (ew. baterii) w aparacie) pod kątem ewentualnych zanieczyszceń. Miałem podobną przygode z nowo zakupioną kartą, ale winnym okazał się zanik napięcia (zaśniedziałe styki akumulatora w aparacie) podczas zapisywania zdjęcia przez aparat. Na karcie pojawił się error, który uniemozliwiał odczyt niektórych zdjęć i robienie kolejnych. Pomógł czytnik w kompie, czysczenie styków wacikiem a potem format karty.


poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 12:45
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 10:28
Posty: 2
Post 
Dzieki za odzew :))

Zdjecia odzyskalam za pomoca programu PC inspector smart recovery. Po czym sformatowalam karty i teraz jakby dzialaja bez zarzutu :)


poniedziałek, 27 sierpnia 2007, 20:18
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 7 czerwca 2007, 04:08
Posty: 7
Lokalizacja: Ełk
Post 
Problem moze byc ze te karty ktorych uzywasz sa jakies klony czy podroby. Osobiscie nie znam tych firm.
Kolejna sprawa jest taka ze kazdy aparta ma inny system zapisywania zdjec. Wiecj jak bylo powiedziane sformatuj karte w aparacie. Jak to nie pomoze to uzywaj kart renomowanych firm. Ja mam aparat canona i nie uzywam niczego poza sandiskiem wiem ze to jest system ktory zawsze wspolpracuje. Jak uzywalem innych kart maniej znanych firm mialem duzo wpadek karta moze jest 2 razy tanisza ale potem okazuje sie ze zdjec nie ma albo ze jest error albo sie poucineane czy tez pomiesznane pol zdjecia z jednego potem troche kaszanki i kawalek innego.

_________________
Matt


środa, 29 sierpnia 2007, 04:42
Zobacz profil
Post 
abalus napisał(a):
Problem moze byc ze te karty ktorych uzywasz sa jakies klony czy podroby. Osobiscie nie znam tych firm.
Kolejna sprawa jest taka ze kazdy aparta ma inny system zapisywania zdjec. Wiecj jak bylo powiedziane sformatuj karte w aparacie. Jak to nie pomoze to uzywaj kart renomowanych firm. Ja mam aparat canona i nie uzywam niczego poza sandiskiem wiem ze to jest system ktory zawsze wspolpracuje. Jak uzywalem innych kart maniej znanych firm mialem duzo wpadek karta moze jest 2 razy tanisza ale potem okazuje sie ze zdjec nie ma albo ze jest error albo sie poucineane czy tez pomiesznane pol zdjecia z jednego potem troche kaszanki i kawalek innego.

Pretec to renomowana firma a wykonanie kart w wersji preteca jest o wiele porzadniejsze od sandiska. Nie mówiąc o tym że najwięcej podrób jest właśnie tych renomowanych firm kingstona i sandiska.


środa, 29 sierpnia 2007, 06:57
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL