Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 19:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 korekcja ekspozycji 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 23 grudnia 2002, 00:46
Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Post korekcja ekspozycji
Niedawno kupiłem lustrzankę AF, zastępując zasłużonego Zenita. Niestety nie bardzo jest dla mnie zrozumiałe zastosowanie i sposób działania funkcji korekcji ekspozycji. Bo przecież taką korektę wprowadzam zmieniając przysłonę bądź czas ekspozycji. Może chodzi o tryb całkowicie automatyczny - wówczas korekcja zmienia ustawienie czułości filmu, a automatyka koryguje przysłonę lub czas? Jak widać niewiele z tego rozumiem :oops:


poniedziałek, 23 grudnia 2002, 00:57
Zobacz profil
Post 
Z korekcją ekspozycji jest tak.
Ma ona sens i działa na programach automatycznych. Pracowałeś Zenitem więc zależności przysłona/czas w stosunku do czułości filmu dobrze znasz. Korekcję ekspozycji wprowadzasz np. robiąc zdjęcia pod światło na automacie. W rzeczywistości wygląda to tak jabyś zmienił ustawienia czułości filmu na aparacie. Ja nigdy z tego nie korzystałem. Myśląca głowa jest najlepszą korekcją ekspozycji.
Pozdrowienia :lol:


czwartek, 13 lutego 2003, 00:38
Post 
Ale macie wiedze na temat fotografi niech was!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Korekcje ekspozycji ustawiamy na manualu!!! Stosuje się ją wtedy kiedy nasz światłomiesz WBUDOWANY W APARAT myli się, to dla pewność prześwietlamy na + lub nie doświetlamy na -, to jest korekcja ekspozycji.
W przypadkach kiedy nasz światłomierz się myli czasami ( nie zawsze) można zastosować szarą karte ale to już inna bajeczka.

Pozdrawiam Fotograf. 8)


poniedziałek, 25 sierpnia 2003, 16:40
Post 
Wyluzuj WOJTEKS, zarzucasz kolegom brak wiedzy, a z Twoją jak widać najlepiej nie jest. Korekcji używa się TYLKO w przypadku posługiwania się jakąkolwiek automatyką (przysłony, czasu, czy w trybie PROGRAM) wtedy wprowadza się korekcję do parametrów dobranych przez aparat. W manualu nie robisz korekcji, bo co można korygować, skoro sam wszystko ustawiasz? Pozdrófka


piątek, 17 września 2004, 16:57
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
arklin- po co trzy razy???

A tak generalnie to dzięki, sam nie wiedziałem o takich rzeczach, aż mi wstyd. Muszę se porządny, dogłębny poradnik kupić.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


piątek, 17 września 2004, 18:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post Re: re
superbike2001 napisał(a):
A tak generalnie to dzięki, sam nie wiedziałem o takich rzeczach, aż mi wstyd. Muszę se porządny, dogłębny poradnik kupić.

Koniecznie :lol:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 17 września 2004, 23:57
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
@superbike2001 - cały czas mnie zaskakujesz ;)

Szczerze, to chyba rzeczywiście powinieneś poczytać nieco. Ale tak proste zagadnienia są tłumaczone np. w instrukcjach do aparatów. Przynajmniej Minolta tak robi.

PS. Jest tu gdzieś wątek o ebookach fotograficznych - ściągnij sobie, jest tam kilka przydatnych rzeczy.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 18 września 2004, 01:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL