Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 17:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jak usunac date ze zdjęcia? 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post Jak usunac date ze zdjęcia?
Witam

Próbowałem szukać przez wyszukiwerkę tego tematu ale nic nie wyszukało w naszym forum, więc pytam jak można usunąć ze zdjęcia datę?? Czy jest jakiś program do doknywania tej czynności. Zdjęcie robiłem Kodakiem CX 6330. Z góry dziękuję za pomoc.


PS. Malowanie i przerabianie w PS nie wchodzi w rachubę :)

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


sobota, 31 lipca 2004, 10:56
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post Re: Jak usunac date ze zdjęcia?
gadula007 napisał(a):
Malowanie i przerabianie w PS nie wchodzi w rachubę :)

Ale dlaczego ?
Inaczej tego raczej nie zrobisz.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 31 lipca 2004, 11:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
M napisał(a):
Ale dlaczego ?


Dlatego że nie chce naruszać zdjecia programem graficznym.

Może jednak jest jakiś inny sposób?

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


sobota, 31 lipca 2004, 11:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ale jeżeli data jest już naniesiona na zdjęcie to jak inaczej ją wymazać jak nie programem graficznym.
Wg mnie ta data na zdjęciu to jest element zdjęcia tak jak ludzie na nim czy to co fociłeś.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 31 lipca 2004, 11:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 16 maja 2004, 22:40
Posty: 227
Lokalizacja: Krakoff
Post 
gadula007 napisał(a):
Dlatego że nie chce naruszać zdjecia programem graficznym.
Może jednak jest jakiś inny sposób?


Zawsze mozna wylaczyc wstawianie daty :P
Chyba jedyna mozliwoscia jest uzycie programu graficznego.

_________________
Minolta Z2, SD 256MB, aku Energizer, tulejka+UV+Polar, statyw Velbon dx-888


sobota, 31 lipca 2004, 11:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Możesz mieć rację, że data jest integralną częścią zdjęcia :?

Poczekam jeszcze, może ktoś jeszcze potwierdzi lub zaprzeczy.

dzieki za pomoc

brizz napisał(a):
Zawsze mozna wylaczyc wstawianie daty


Ale co gdy juz mam fajny widoczek zrobiony?? Dostałem aparat na jeden dzień i nie wiedziałem, że ma włączoną datę.

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


sobota, 31 lipca 2004, 11:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Daj link do zdjęcia - może ktoś na forum Ci tą datę wyczyści tak, że nie będzie widać :)

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 31 lipca 2004, 13:30
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:32
Posty: 24
Lokalizacja: Zelów
Post 
Tak jak pisali moii przedmówcy data jest intergralną częścią zdjęcia i nie da jej się usunąć ot tak. Jeżeli zapomniałeś wyłączyć daty w aparacie to niestety musisz się pomęczyć w programach typu PS aby ją usunąć.

_________________

Nigdy nie stosuję się do godzin; godziny sš zrobione dla człowieka, a nie człowiek dla godzin.
Francois Rabelais (1494 - 1533)


sobota, 31 lipca 2004, 14:54
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Dokładnie. Poza tym taka zabawa w programach da Ci troszkę doświadczenia i obycia z podobnymi "manipulacjami" ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 31 lipca 2004, 17:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 6 lutego 2004, 12:20
Posty: 114
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Dziękuję wszystkim za odpowiedź i za chęć pomocy mi z tym problemem. Widzę, że bez PS sie nie obejdzie. Jak trzeba tak zrobię.

Pozdro

_________________
Minolta 505si SUPER + Minolta AF 28-85 f.3,5-4,5 MACRO + AF Minolta 70-210 f.4 MACRO + HAMA Polaryzacyjny + HAMA Sky 1A


niedziela, 1 sierpnia 2004, 02:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL