Drukarki do fotek - przyklady
Byl tu ostatnio temat dot. drukowania fotek, coby wyjasnic pare spraw dam wam pare przykladow fotek drukowanych. Mam w chacie HP 710C, jest to niezla drukarka drukuje bardzo elegancko, co do fotek to mozna sie czepiac, ale nie ma tragedii. Porownam ja do laserowki kolorowej w cenie 7000zl ricoha. Te 7000 to cena za drukare z karta sieciowa, dodatkowa pamiecia i duplexem, wiec zalozmy ze gola drukarka to 4500 - 5000 zl.
Na pierwszy ogien dam fotke zachodu slonca, wydrukowana na obu drukarach na zwyklym papierze, nastepnie pstryknieta canonem a70+soczewa makro i wykadrowana.
Nastepnie porownanie druku na laserze tego samego zdjecia przy ustawieniu drukarki 600, a potem 1200 dpi. Fotka zrobiona tak samo.
Nie wnikajmy w kolorystyke bo nic nie kalibrowalem, poza tym z lasera w 1200dpi szlo w postscripcie w cmyku, a na HP i laser 600dpi w rgb, jakosc fotek tez nie najlepsza, dodatkowo papier byl zwykly a nie foto, w porownaniu chodzilo mi o sposob mieszania kolorow i o to jak to wyglada na powiekszeniu.
No i zeby byla jasnosc, ten fragment na 2 pierwszych fotkach ma na papierze 1,7 cm