Autor |
Wiadomość |
Gość
|
 Canon G5-G6 i dylemat
Witam wszystkich! Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu cyfrówki. Moja wiedza jednak jest szczątkowa i mam tylko ogólne pojęcie. Po przestudiowaniu wielu opinii na forum, w kręgu moich zainteresowań znalazł się Canon G6 i G5. Wiem, jakie są różnice między tymi modelami i jakie mają wady, ale jak spojrzeć na nie w kontekście różnicy cen. Obecnie ceny cyfrówek bardzo poleciały, a cena G5 w szczególności i jest niższa od G6 o ok. 700 PLN. Czy ktoś znający oba modele może porównać te aparaty biorąc pod uwagę taką różnicę cen? Możliwe się ze swoim pytaniem powtarzam, ale proszę o odpowiedź, bo na rynku są już chyba ostatnie sztuki G5.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
|
niedziela, 9 stycznia 2005, 14:28 |
|
 |
Gość
|
Mialem bardzo podobny dylemat niecale poltora miesiaca temu. No a teraz mam G6
Jezeli masz wystarczajaco zasobny portfel to spokojnie kupuj G6. Jezeli sie wahasz badz czynnik finansowy dziala na korzysc G5 to bierz go smialo.
Ja za G6 zaplacilem 2350PLN + polowe kosztow wysyłki. Calkiem niedawno (przed sylwestrem) widzialem w FotoJokerze (wawa) ten aparat przeceniony na ok. 2500PLN z 3200PLN. Ceny na Allegro trzymaja raczej staly poziom. Wydaje mi sie, ze po takiej "oficjalnej" obnizce ceny juz bardziej nie spadna. Przynajmniej w najblizszym czasie. Chyba. Ale wybor i tak nalezy do Ciebie.
Pozdrawiam,
bzyk
|
wtorek, 11 stycznia 2005, 15:56 |
|
 |
M
Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21 Posty: 1692 Lokalizacja: Zachodniopomorskie
|
1800 zł musisz liczyć za G5 a za 2300 zł z dostawą do domu kupisz G6.
Gdybym teraz kupował to bym chyba dołozył do G6 te 500 zł - ale nie bawiłem sie G6 tylko czytałem więc cieżko zadecydować.
_________________ .:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::. .::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.
|
wtorek, 11 stycznia 2005, 16:08 |
|
 |
Gość
|
Jezeli poszukasz to moze znajdziesz w Twoim miescie/okolicy jakies G5/G6 do wziecia. Odbior osobisty ma zdecydowane plusy oprocz braku kosztow.
Jezeli o G5 chodzi to mozna znalesc uzywany na gwarancji za przyzwoite pieniadze, np:
http://allegro.pl/show_item.php?item=38889778
|
wtorek, 11 stycznia 2005, 18:19 |
|
 |
Gość
|
Serdeczne dzięki za wszystkie rady i sugestie. Tak, więc chyba decyzja zapadła i będzie jednak G6. Rodzinka ze Stanów obiecywała, że załatwi mi w dobrej cenie, ale chyba na obietnicach się skończyło, a ja nie zamierzam bardzo prosić, dlatego przez chwilę kuszony ceną myślałem o G5. Poczekam jeszcze ze dwa-trzy tygodnie, dociułam i kupuję G6.
Słuszna rada, co do odbioru osobistego, też tak myślałem. Jeżdżę często przez Skarżysko, więc mam pytanko czy znacie tego sprzedawcę http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=38695810
Pozdrawiam- Lester
|
wtorek, 11 stycznia 2005, 20:24 |
|
 |
Vendeur
Moderator
Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36 Posty: 6257 Lokalizacja: Wrocek
|
Lester napisał(a): czy znacie tego sprzedawcę
Znam z widzenia na Allegro... że tak to ujmę.
Ale jak odbierasz osobiście, to nie ma z niczym problemu, ewentualnie później z gwarancją.
PS. Zapraszam do rejestracji na forum.
wtorek, 11 stycznia 2005, 23:08 |
|
 |
Gość
|
 mam pytanko
G6 wpadła mi do wody i nie chce sie teraz uruchomic
czy jest szansa na poprawne jej działanie
|
czwartek, 3 lutego 2005, 14:12 |
|
 |
Gość
|
Szansa jest, ale trzeba prawdopodobnie aprat rozebrać na cząstki i wysuszyć - innego wyjścia nie widzę lub oddać do serwisu i zapłacić kase za naprawe.
|
czwartek, 3 lutego 2005, 14:17 |
|
 |
Franek Dolas
Dołączył: wtorek, 7 grudnia 2004, 16:19 Posty: 23 Lokalizacja: z pod Warszawy
|
Rozwazasz tylko Canona? Nie myslales o Minolcie A1 (teraz moze byc juz ciezko osiagalny)? Sprzet godny uwagi, ma wiekszego zooma niz G5 i do tego system Anti-Shake, bardzo przydatny i dobrze dzialajacy w tym modelu.
Pozdrawiam 
|
poniedziałek, 21 lutego 2005, 13:53 |
|
 |
|